Writeaholic.nl

Lifebloggen vs. Themabloggen: een poll

Van 2004 tot 2010 was ik een verstokte lifeblogger (of logger, zoals dat in 2004 nog heette). Ik schreef over mijn leven, vrienden, liefdes en frustraties. In 2010 ben ik ook gaan bloggen over mijn vak; communicatie. En dan met name over online communicatie & social media. In februari 2011 schreef ik mezelf in bij de KvK als copywriter, trainer & adviseur op het gebied van online media. Toen leek er geen weg meer terug.

Mijn blog veranderde in een expertise- of themablog. Niets dan communicatie, marketing & social media passeert de revue. Het gaf een kick. Schrijven over mijn passie. Maar toch kriebelt het. Ik mis het lifebloggen. Heel erg. Niet zoals ik dat in april 2004 deed (#shame). Maar wel zoals ik dat bijvoorbeeld in oktober 2009 en in augstus 2009 deed. Niet omdat het zo’n kwalitatief hoogstaande stukjes zijn. Maar omdat ik het leuk vond. En er energie van kreeg. Dus vroeg ik me af; kun je een lifeblog en expertiseblog combineren op 1 URL? Of moet ik maar gewoon een boek gaan schrijven? Ik ben benieuwd naar jullie mening…

[poll id=”4″]

Saskia de Laat
Saskia de Laat is blogtrainer & content coach voor ondernemers, experts en bedrijven. Ze geeft workshops & trainingen en coacht experts één-op-één. Als tekstschrijver verzorgt Saskia inhoudelijke blogartikelen, klantcases en whitepapers.

10 comments

  1. Je zou kunnen gaan werken met subdomeinen voor je verschillende blogs. Even heel ongeïnspireerd maar wel illustratief: life.writeaholic.nl voor je lifeblog, en thema.writeaholic.nl voor een themablog (wel zelf ff fatsoenlijke namen verzinnen).

    Een vriend van me “heeft een website” (had ‘ie al lang voordat ‘loggen’ hip werd) en die heeft ‘ie nog steeds (zichtbaar op http://www.fabian-vendrig.eu). Sinds enkele jaren is hij ook fervent Balkanreiziger geworden en heeft daar nu een themasite voor: balkan.fabian-vendrig.eu. Het opsplitsen van die twee per doelgroep lijkt voor hem erg goed te werken.

    Een andere optie: je leven rond een centraal thema inrichten, stoppen met al het andere, en daar dan over bloggen. 😉

    1. Thanks voor je reactie Bas. Daar zat ik zelf ook al over te denken. Een wordpress theme waar je twee blogs aan kan koppelen of een categorie weergeven op een aparte pagina. #foodforthought

  2. RT mezelf hier: Op Twitter combineer je ook thema en life. Zou dat voor bloggen anders (moeten) zijn? Ander medium, andere wetten?
    Ik ben voor de mix gegaan, maar ik twijfel ook over ‘gewoon doen’ 🙂

  3. Ik zeg: splitsen die hap. Ik las hier altijd met veel plezier je lifeblogs. Natuurlijk lees ik ook je werkblogs met interesse, maar op een andere manier en ander tijdstip. Ook in mijn rss-reader zou het fijn zijn als die 2 soorten schrijfsels gesplitst binnenkomen.

    Zelf schrijf ik op mijn http://www.18elf.nl over mijn leven. Meer gezin dan werk. En op mijn werksite http://www.petrawiebenga.nl ben ik sinds kort een blog gestart, waar alleen werkgerelateerde en vakblogs komen. Voor mij is dit de oplossing.

    Overigens heb ik ook mijn twitter gescheiden. @petrawiebenga voor werkgerelateerde tweets en @18elf voor vrije tijd / gezinsleven.

  4. Het ligt er helemaal aan wat voor thema’s je ‘life’ gaat bloggen. Zodra het echt over jou persoonlijk gaat zou ik het gescheiden houden van je professionele blog. Toen ik je net ging volgen vond ik het vreemd om ook posts over m’n neefje binnen te krijgen :-). Is wat mij betreft meer voor Facebook

    Ik voel wel voor de constructie van Bas.

    Niettemin: blog lekker door!

  5. Waarom probeer je het niet gewoon te combineren? De dingen die prive gebeuren kan je relateren aan je zakelijke avonturen. Als mensen je inhuren willen ze weten wie jij bent.

    En anders zet je zakelijke blogs juist meer op frankwatching, direct een groter publiek.

    Oja ik heb makkelijk praten trouwens 😉 zakelijke blogs gaan naar http://www.thenexttrainer.nl en prive/zakelijk/alles blogs gaan naar mijn tumblr http://www.rogier.fm

    Maar hoe minder je hebt te organiseren te beter, 2 twitter accounts vindt ik dan ook echt te gek..

  6. Ja.. waarom niet? Sommige bloggers die ik in mijn google reader heb staan hebben ook twee blogs en dan haak ik al gauw af. Vind het irritant als mensen twee, drie of meer blogs hebben =D

  7. Juist de authenticiteit van een persoon maakt hem/haar interessant. Dat komt terug in zijn werk én privéleven. Ik vind het altijd mooi hoe gedurft jij stukjes publiceert. Ik heb zelf de neiging het ‘verleden’ af te schermen, evenals foto’s, slechte reviews en dergelijke.
    Wat mij betreft mag dat op één URL. Twee verschillende URL/Twitter accounts etc.. Pff. Je moet al zoveel managen in het leven! Waarom dan zelfs je persoonlijkheid? Tuurlijk, over Personal Branding mag nagedacht worden, maar zo lang je geen uitspraken doet je liever niet terugziet op een Billboard langs de A2, is er wat mij betreft weinig geks aan.

  8. Ik denk dat je de mensen de keuze moet laten in welk deel van je verhalen ze geïnteresseerd zijn. Sommigen zullen alles willen volgen, anderen alleen het ene of het andere deel. Ik zou in de oplossing die je kiest dat centraal stellen. Uiteindelijk schrijf je volgens mij immers om in contact te zijn met je volgers, lezers, fans. En dat lukt nou eenmaal het beste als je ze vrij laat in hoe en hoeveel ze met je in contact willen zijn. My 50 cents 😉

    Frank
    PS Toen ik begin 2004 begon met Frankwatching ben ik vrijwel meteen ook een ‘persoonlijke’ blog gestart. Ik heb er nooit spijt van gehad, heb op beide plekken altijd een erg fijn contact gehad en beide blogs hadden vanaf dag 1 een heel andere groep lezers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Saskia!

Blogtrainer & contentcoach. Ik geef workshops, trainingen & advies op het gebied van zakelijk bloggen en contentmarketing. Ook schrijf ik inhoudelijke teksten zoals blogs, whitepapers en klantcases. Koffie drinken? Neem even contact met me op!
Workshop Agenda

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Locatie: Eindhoven
Datum: 7 augustus
Duur: hele dag
Vrij: nog 2 plekken

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Datum: 18 september
Locatie: Eindhoven
Duur: hele dag
Vrij: VOL!!

Meer informatie >>