Writeaholic.nl

‘Does it spark joy?’ Marie Kondo, maar dan voor je bedrijf

Yes, ook ik heb Marie Kondo gezien op Netflix. Ik kende haar al wel, had van haar boeken gehoord. Maar ik had me nooit in haar KonMari-opruimmethode verdiept. Haar Netflix-serie heb ik gebinged als een malle. Niet alleen omdat ik gek ben op orde en opruimen (helaas ongeveer net zo gek als ik ben op chaos en troep maken). Maar ook omdat ik haar motto zo onwijs inspirerend vind! ‘Does it spark joy?

How do you know if something sparks joy?

Als je je spullen gaat opruimen, vraagt Marie je om bij elk item stil te staan en je af te vragen ‘word ik er écht blij van?’. In de Netflix-serie zie je vele deelnemers worstelen met die vraag. Want hoe weet je nou of je ergens gelukkig van wordt? Wat is dat gevoel van ‘joy’ dat je zou moeten ervaren?

Het is niet altijd even makkelijk om dat te herkennen. En om zo ‘in tune’ te zijn met je eigen emoties. Want het gaat niet om praktisch nut (‘heb ik dit nodig?’). Het gaat puur om gevoel. Word je er blij van? Is het iets wat je mee wil nemen in je toekomstige leven?

Marie adviseert steevast om te beginnen met iets waarvan je echt zeker weet dat je het wil houden. Het kledingstuk dat je het allerliefste draagt bijvoorbeeld. Het gevoel dat je daarbij krijgt, die spark of joy, dát moet je vasthouden en proberen te herkennen in alle andere items die je de revue laat passeren.

Does your work spark joy?

Deze maand ben ik – net als veel andere zzp’ers, freelancers en ondernemers – bezig met plannen maken. Strategie uitstippelen, doelen stellen. En ook met beslissen wat ik wil met mijn eigen bedrijf in 2019. Ik heb gemerkt dat ik van sommige opdrachten blijer wordt dan van andere. En vooral andersom: dat er heel veel dingen zijn die ik helemaal niet meer zo leuk vind. Die ik niet nog jaren wil blijven doen.

Tijdens het kijken naar de Netflix-serie, ontstond het idee om de KonMari-methode (zij het een flink tikkie aangepast) toe te passen op mijn bedrijf. Nee, ik wil mijn werkzaamheden & diensten niet staand gaan vouwen en in doosjes in een la opbergen. Don’t worry. Maar wel op Marie’s manier bekijken!

Waar word ik nu echt blij van?

Als zzp’er beslis ik immers helemaal zelf waar ik me op focus. Die vrijheid, is precies waarom ik voor dit bestaan heb gekozen! Dus stelde ik mezelf eens niet de vraag ‘waar liggen de grootste kansen?’ en ‘waar kan ik het best of meest mee verdienen?’

Maar: ‘welke werkzaamheden maken me nu écht blij?’ En ‘waar zie ik steeds weer tegenop?’ ‘Wil ik dit blijven doen?’ ‘Hoe zie ik dit de komende jaren?’ Vervolgens heb ik alles wat ik doe & ooit wil doen opgedeeld in categorieën. Ik maakte drie doosjes:

 • Sparks joy: werkzaamheden waar ik blij van word, activiteiten waar ik meer over wil leren, waar ik grote dromen of ambities voor heb. Kunnen ook dingen zijn die ik nog nooit gedaan heb.
 • Sparks shit: werk waar ik tegen opzie, waar ik eigenlijk nooit zin in heb, wat me tegenstaat. Werk dat ik eigenlijk niet meer wil doen, al verdient het nog zo goed.
 • Sparks nothing much, really: taken die ik niet leuk, maar ook niet vervelend vind om te doen. Die ik er best bij kan hebben dus. Af en toe. Zeker als ze goed verdienen.

Ik weet nu al dat Marie, het lieve schattige vrouwtje dat ze is, het nooit eens zal zijn met mijn ‘sparks shit’ categorie (bij nader inzien krijg ik er zelf ook spetterpoep-associaties bij). Maar hey, ik doe het lekker op mijn eigen weirde manier! 😉

Sparking all sorts of stuff

Het is voor mij nog te vroeg om met jullie te delen wat ik precies in welke categorie gezet heb. Vooral de shit-box, haha! Ik hou het gros voorlopig nog even voor mezelf. Maar ik kan wel een paar dingen noemen die in mijn sparks joy bakje liggen.

Want dat bakje ligt gelukkig best vol! Met dingen die ik nu al mag doen, maar ook enkele dromen en wensen. Deze categorie was eerlijkgezegd ook het makkelijkst te vullen. En ik word er ook echt blij van om hardop te zeggen: “This sparks joy for me”:

 • Mooie content maken voor Christmaholic
 • Dit soort persoonlijke blogs schrijven
 • Workshops & trainingen geven
 • Blogcoaching (één-op-één)
 • Mijn eigen kennis delen in blogs, ebooks, whitepapers
 • Interieur- en productfotografie
 • Een boek schrijven of magazine maken
 • Fotobewerking (wil ik meer over leren)
 • Content voor Instagram maken

Dit lijstje is niet compleet. Er staan nog veel meer dingen op. Ik vind gelukkig heel veel leuk. De uitdaging die ik mezelf heb gesteld, is om ervoor te zorgen dat ik de komende jaren steeds meer dingen kan gaan doen waar ik echt blij van word. Meer sparks joy (zoals het varkentje hieronder). En minder sparks shit dus. Dat betekent dat ik sommige dingen moet gaan uitbesteden, misschien. Maar ook dat ik een andere richting op ga met mijn bedrijf.


Gratis ebook

Meer weten over zakelijk bloggen? Lees mijn gratis ebook met meer dan 40 tips voor het schrijven van pakkende inhoudelijke blogartikelen.


Wat je aandacht geeft, groeit

Makkelijk is natuurlijk anders. Voor huidige diensten en de meeste dingen die ik nu doe, weten mensen me inmiddels te vinden. En alles tegelijk doen, gaat niet. Je moet gewoon keuzes maken, zelfs als je kneiterveel werkt (wat ik overigens niet doe).

Het is zó cliché, maar absoluut waar: wat je aandacht geeft, groeit. En als je je focus wil verleggen, dan betekent dat dat je jezelf opnieuw in de markt moet zetten. Zonder zeker te weten of het gaat lukken. En dat brengt financiële onzekerheden met zich mee.

Het is niet zo eenvoudig om meteen een vergelijkbaar inkomen te genereren met nieuwe activiteiten, of met een nieuwe manier van werken. En in een jaar waarin wij te maken hebben met dubbele woonlasten (want; nieuwbouwhuis!) is het al helemaal de vraag hoe vol ik voor mijn dromen en ‘joys’ moet gaan. Want dat nieuwe huis, sparkt ook een hele hoop joy en daar wil ik ook hard voor werken.

Wat ‘sparks joy’ voor jou in jouw werk?

Genoeg vragen dus nog om te beantwoorden. Maar de eerste stap is gezet. Ik heb het in ieder geval een klein beetje helder. Ik weet iets beter wat ik wil en wat ik niet wil. Nu hoef ik ‘alleen nog maar’ uit te vogelen hoe ik het voor elkaar ga krijgen. Which is obviously the hard part, haha!

Natuurlijk hoor ik ook graag van jou. Wat sparkt joy voor jou in het werk dat je doet? Heb je dromen en ambities? Wil je nog steeds wel doen wat je nu doet? Of wil je iets anders, zoja: hoe ga je dat aanpakken? Ik ben super benieuwd en verklaar de comments hieronder (en op social media) voor geopend!

Saskia de Laat
Saskia de Laat is blogtrainer & content coach voor ondernemers, experts en bedrijven. Ze geeft workshops & trainingen en coacht experts één-op-één. Als tekstschrijver verzorgt Saskia inhoudelijke blogartikelen, klantcases en whitepapers.

2 comments

 1. Wat voor mij sprak joy is, komende maand gaan beginnen aan een studie ( de laatste vliegt uit naar de basisschool) en mijn eigen bedrijfje opzetten! Wat not really much… schoonmaakbaantje erbij ( centjes hebben is wel makkelijk) en sparks Shit; mijn oude baan 🤗

  1. Yes!! Wat goed van jou. En ehh, noem het om te beginnen geen bedrijfje, maar gewoon een bedrijf 😁. Heel veel succes met je studie en het opzetten van je onderneming!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Saskia!

Blogtrainer & contentcoach. Ik geef workshops, trainingen & advies op het gebied van zakelijk bloggen en contentmarketing. Ook schrijf ik inhoudelijke teksten zoals blogs, whitepapers en klantcases. Koffie drinken? Neem even contact met me op!
Workshop Agenda

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Locatie: Eindhoven
Datum: 7 augustus
Duur: hele dag
Vrij: nog 2 plekken

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Datum: 18 september
Locatie: Eindhoven
Duur: hele dag
Vrij: VOL!!

Meer informatie >>