Jaaroverzicht Christmaholic [2017] ✩ cijfers & overpeinzingen

Mocht je het nog niet weten; in het laatste kwartaal van het jaar laat ik Writeaholic altijd even links liggen. Dan ben ik namelijk steevast volop bezig met mijn ‘andere bedrijf’, kerstblog Christmaholic.nl! Nu het kerstseizoen ten einde is, is het de hoogste tijd om terug te blikken, het jaar te analyseren en nieuwe plannen te maken. Daarom hieronder: het Christmaholic Jaaroverzicht 2017.

Terugblik 2017 & vooruitblik 2018

Januari is bij uitstek geschikt om op een rijtje zetten wat er het jaar ervoor allemaal gebeurd is. Hoe het gegaan is, hoe je het beleefd hebt en wat er beter kan in het nieuwe jaar. Wat zijn de ambities voor 2018, wat zijn de wensen en dromen? Normaal gesproken doe ik dat voor mezelf. Ik heb nog nooit dit soort resultaten, cijfers en overpeinzingen publiekelijk gedeeld. Maar het jaaroverzicht van Frankwatching zette me aan het denken. Misschien moest ik dat dit jaar maar eens doen. Want hoewel ik dit artikel vooral voor mezelf schrijf, is het voor anderen (jou dus!) wellicht ook wel interessant om te lezen…

Cijfers & feitjes

Laten we beginnen met wat feitjes en cijfers. In 2017 zijn er in totaal 148 blogs gepubliceerd op Christmaholic, met name in de periode augustus/december. Op al die blogartikelen zijn maar liefst 5689 reacties gekomen. Wow! Dat aantal ligt een stuk hoger dan ik had verwacht. De artikelen waarop het meest gereageerd is, zijn zoals altijd de winacties. Logisch ook, want met een reactie maakten de lezers kans op de prijs in kwestie. In totaal hebben de gastbloggers en ik maar liefst 2528 foto’s geüpload naar de website.

Best gelezen nieuwe artikelen van 2017

Welke van de 148 nieuwe blogartikelen die in 2017 zijn gepubliceerd op Christmaholic.nl zijn nou het meeste gelezen? Je vindt de top 10 in de tabel hieronder. Mocht je nieuwsgierig zijn, als je op de titel klikt, open je het blogartikel.

ArtikelViews
1. Dit worden de kersttrends voor 201755.069
2. Wanneer gaan de kerstafdelingen open?39.725
3. Kerstshow Intratuin Duiven: een botanisch kerstsprookje37.054
4. Foute kersttruien & kerstversiering van Primark: ze zijn er weer!16.905
5. Kerstcollectie IKEA: de schoonheid van Ijsland14.735
6. Kerst Intratuin 2017: een sneak preview13.889
7. Dit zijn de leukste kerstshows van Nederland13.152
8. Kersttrend #1. Industrieel & Ambachtelijk13.034
9. 50+ leuke kerstcadeaus voor mannen11.862
10. De 15 leukste kerstevenementen van 201711.452

Wat zo leuk is aan Google, is dat oudere artikelen nog jarenlang voor veel traffic kunnen zorgen. En zelfs ineens een paar jaar later spontaan kunnen scoren. De twee best gelezen artikelen allertijden op Christmaholic.nl zijn allebei blogs over dobbelspellen uit 2012. Eentje met 20 cadeau-ideetjes onder de 5 euro en eentje met 4 varianten voor het dobbelspel.

Bij elkaar zijn die twee artikelen goed voor ruim 400.000 views. Ook dit jaar zijn ze weer veel bezocht en gelezen. De ene heb ik dit jaar geüpdatet met nieuwe linkjes en actuele cadeau-ideetjes. De andere heeft hard zo’n update nodig, omdat niet alle linkjes meer werken.

Groei website, nieuwsbrief en social media

Groeien gaat voor mij niet om cijfers. Ik wil vooral beter worden, betere artikelen schrijven, mooiere foto’s maken, gave nieuwe concepten bedenken, meer tevreden lezers en betrokken fans verzamelen. Kwalitatief groeien vind ik veel belangrijker dan kwantitatief groeien. Hoewel cijfers voor mij dus nooit leidend zijn, is het natuurlijk wel hartstikke leuk om te zien dat steeds meer mensen Christmaholic weten te vinden. Hieronder vind je de belangrijkste cijfers van 2017 en het groeipercentage t.o.v. het jaar ervoor.

Aantal volgers/abonnees20162017Groei
Unieke bezoekers in December450.000555.00022%
Facebook13.50016.00019%
Pinterest5.8006.50012%
Instagram2.8004.20050%
Nieuwsbrief3.2005.10060%
YouTube184465153%

Nieuw in 2017!

Ieder jaar probeer ik weer nieuwe dingen te doen met en voor Christmaholic. Ik ben constant op zoek naar nieuwe manieren om inspiratie te delen met de lezer. De ene keer zijn die nieuwe concepten wat meer succesvol dan de andere. Hieronder kijk ik terug op de drie meest impactvolle nieuwe dingen die ik in 2017 heb gedaan.

Vlogmas: iedere week een vlog

De eerste mijlpaal was het starten met vloggen. Ik maak al een aantal jaar video’s bij de kersttrends, maar in de periode november – december heb ik voor het eerst iedere week op YouTube en Facebook een vlog gepubliceerd met mijn belevenissen van die week. De reacties erop waren steeds weer erg positief! Maar achter de schermen heb ik flink geworsteld met het maken van de vlogs.

Laat ik voorop stellen dat het vloggen echt onwijs leuk is om te doen. Ik heb er van genoten om me ontwikkelen op het vlak van filmen en monteren. Ik ben weer over een stukje schaamte heen gestapt (want en plein public in je camera lullen is toch best wel awkward). En daar ben ik best trots op. Ik heb ervan geleerd dat vlogs waarin je echt jezelf bent – authentiek en eerlijk – het best worden ontvangen.

Het hoeft niet allemaal ‘perfect’, juist de dingen die misgaan zijn erg leuk om te laten zien. Ook gaaf aan het wekelijks vloggen is dat je een soort visueel dagboek overhoudt van wat je allemaal beleefd hebt. Mijn favoriete vlog is dan ook het verslag van ons kerstreisje naar Edinburgh, die zie je hieronder.

De uitdagingen van altijd vloggen

Wat ik er zo lastig aan vond, heeft te maken met tijd & impact. Het kostte me allereerst enorm veel tijd om de 10 minuten durende vlogs te bedenken, plannen, filmen en monteren. Gemiddeld ben je zo’n 1,5 werkdag (12 uur) bezig. En dat deed ik bovenop de twee blogs per dag die ook al op Christmaholic verschijnen. Natuurlijk word je er steeds sneller en handiger in, maar toch… ik blijf een perfectionistje en het is zóveel werk. Met steeds circa 5.000 views per video (op FB en YouTube samen) vraag ik me af of het die tijdsinvestering wel waard was.

Je beleeft alles ‘door de camera’

Het allerpittigste bleek echter de impact die het op mijn leven had. Enerzijds omdat je de dingen toch veel meer ‘door de camera’ beleeft en niet meer in het hier en nu bent. Je bent continu bezig met of de beelden wel goed en scherp zijn, of je niks bent vergeten, of het wel goed overkomt en of je dat ene introotje niet beter nog een keer opnieuw kunt opnemen. Daardoor beleef je de dingen die je filmt niet ‘echt’. Of in ieder geval heel anders. Het is weinig mindful, zal ik maar zeggen.

Een ‘vloggable’ leven

Anderzijds moest ik continu op zoek naar dingen om te filmen. Als ik een week alleen maar achter mijn laptop zit te tikken, dan valt er natuurlijk weinig interessants te vloggen. Kortom: je gaat dingen puur doen voor de vlog en je leven zo ‘vloggable’ mogelijk maken. Natuurlijk is dat soms ook heel leuk, ik ben er veel op uitgetrokken en heb vanalles beleefd. Maar het voelde ook ‘onecht’ om bijvoorbeeld kerstkoekjes te gaan bakken, puur zodat ik iets te vloggen had. Daar heb ik nog het meest mee geworsteld.

Hoe nu verder?

Ik vind het super leuk om video’s te maken met tips, tricks, inspiratie en sfeerimpressies van gebeurtenissen en eventementen. Maar het dagelijks verslag doen van mijn leven, bleek dus best wel pittig. Een paar vragen waar ik ‘vlogwise’ het komende jaar antwoord op hoop te krijgen, zijn:

 • Wil ik doorgaan met vloggen of ga ik enkel nog video’s maken?
 • Hoe lang moeten de vlogs/video’s idealiter zijn?
 • Wat voor soort onderwerpen zijn het meest interessant voor mijn community?
 • Is een weekvlog echt een ideaal format of kan ik veel beter zo nu en dan vlogs maken wanneer ik iets leuks te melden heb/meemaak?
 • Hoe zorg ik ervoor dat het vloggen en video’s maken minder tijdsintensief wordt?
 • Hoe zorg ik ervoor dat mijn video’s volgend jaar nog beter worden?

Eén van de tools die ik ga gebruiken om antwoord te krijgen op deze vragen, is een nog op te zetten lezersonderzoek. Verder wil ik graag sparren met andere bloggers en vloggers. Vlog jij (sinds kort) actief? Dan ben ik heel benieuwd naar jouw ervaringen op dit vlak en drink ik graag een (virtueel) kopje koffie met je!

Het allereerste Christmaholic lezersevenement

Tijd voor mijlpaal nummer twee. Jarenlang heb ik gezegd dat ik het nooit zou doen, een evenement organiseren voor lezers. Maar dit jaar heb ik mezelf tegengesproken! Na een bezoekje aan tuincentrum Coppelmans zaten Robert en ik te lunchen bij de Watermolen van Opwetten en ineens had ik een idee in mijn hoofd. Ik vatte de koe bij de hoorns en twee weken later stond het programma, was er een website, waren er tickets en startte de kaartverkoop. Bam!

Een paar weken later vond de Christmaholic Kerstdag al plaats. En het was echt ontzéttend leuk om te doen. In de ochtend was iedereen gezellig creatief bezig met één van de drie kerstworkshops, daarna lunchten we samen en ‘s middags gingen we met z’n allen shoppen met korting bij tuincentrum Coppelmans. Zo leuk! Het evenement kreeg een dikke 8 van de bezoekers, en dat vind ik – zeker voor een eerste keer – echt heel erg hoog! Hier vind je trouwens het uitgebreide verslag van de Eerste Kerstdag, mocht je nieuwsgierig zijn.

Foto door Caroline Piek van Piek & Pie

Komt er in 2018 weer een Kerstdag?

Toch weet ik niet of ik het dit jaar weer ga doen, zo’n kerstdag organiseren. Het is niet makkelijk om geld te verdienen met kleinschalige evenementen. Sterker nog: ik heb een tikkie verlies gedraaid. Dat is niet erg hoor, het was een proefballonnetje en dat had ik er voor over. Maar feit blijft: zakelijk gezien is het gewoon niet zo interessant. Een paar honderd euro winst pak je pas als je flinke bedragen vraagt voor de kaartjes, de kosten zoveel mogelijk drukt en/of heul heul veul kaartjes verkoopt.

Foto door Kirsten Huiting Fotografie

Eén optie is om de workshopgevers helemaal geen vergoeding te geven, zoals de Margriet Winterfair bijvoorbeeld doet. Maar dat vind ik niet kunnen. Ik vond de vergoeding nu al laag. Ook zou ik meer onderdelen van het programma kunnen laten sponsoren door bedrijven, daar heb ik alleen weinig ervaring mee.

Evenementen organiseren is niet echt mijn ding

Een laatste overpeinzing: hoewel het heel gezellig was en zo vet om mee te maken, ben en blijf ik een tekstschrijver. Een blogger. Ik zit graag alleen achter mijn schermpje. Evenementen organiseren is niet echt mijn ding. Ook tijdgebrek blijft een dingetje, ik kan natuurlijk hulp vragen, maar hulp kost geld én vaak ook weer tijd omdat je altijd eindverantwoordelijk bent. Kortom: ik twijfel of ik er een vervolg aan ga geven. Dus ook dit is weer iets om over te sparren met ervaringsdeskundigen de komende periode!

Foto door Kirsten Huiting Fotografie

De Christmaholic shop met Kerst-printables

De derde en laatste mijlpaal die ik – kort – wil bespreken, is de opening van mijn Etsy shop! Voor het allereerst iets verkopen aan de lezers, wat onwijs spannend was dát zeg. Samen met Babet van Oktoberdots ontwierp ik een printbare kerstplanner waarmee je je hele kerstvoorpret kunt organiseren. Kerstkaarten versturen, de boom versieren, het diner voorbereiden, cadeaulijstjes bijhouden. Het kan er allemaal mee.

We hebben maar liefst 54 planners verkocht. De kosten in uren hebben we er zeker niet uitgehaald, maar toch vond ik het een voorzichtig succes! In 2018 zou ik heel graag een nieuwe versie van de Kerstplanner maken, en nog wat meer leuke printables aan de shop toevoegen. Mocht jij iemand zijn óf kennen die het leuk vindt om zo’n printable samen op te zetten, laat het me dan zeker even weten! Ik sta echt voor alle leuke ideeën open.

Plannen voor 2018

Zo teruglezend… heb ik in 2017 heel wat gedaan en bereikt! Je vergeet het al gauw in de waan van de dag. Ik had het trouwens niet gekund zonder mijn technische steun & toeverlaat Arvid. En ook niet zonder al die fijne gastbloggers die dit jaar een bijdrage hebben geleverd, waaronder Charlie, Aisha, Janny, Anouk, Suzanne, Caroline, Liseth en Jessica. Dankjulliewel!

Omdat dit verhaal alweer bijna 2000 woorden telt, zal ik de plannen voor dit jaar maar even puntsgewijs uitwerken. Heel concreet zijn ze ook nog niet haha, dus dat scheelt. Wat ik dit jaar wil gaan doen/bereiken:

 • Zo snel mogelijk: een nieuw lezersonderzoek zodat ik beter inzicht heb in waar de Christmaholic-community op zit te wachten.
 • In 2017 ben ik gestart met testjes en quizzen (zoals ‘Welk kersttype ben jij?‘). Dat wil ik nog verder uit gaan breiden. Misschien wel iedere week een quiz of persoonlijkheidstest, lijkt me tof!
 • Ten minste 3 nieuwe contentconcepten uitwerken. Een van de ideeën voor nieuwe concepten die ik heb, heeft betrekking op het geven van ‘persoonlijk’ versieradvies aan de lezer. Dit alles aan de hand van een test over de nieuwste kersttrends. Hoe & wat precies, dat weet ik nog niet. Maar leuk wordt het zeker!
 • Meer samenwerkingen opzoeken met andere bloggers & merken. En ook: mensen om me heen verzamelen die me kunnen helpen (a.k.a. kappen met altijd alles alleen proberen te doen).
 • Het hele jaar door, ook ‘off-season’, minimaal één dag per week besteden aan Christmaholic. Plannen maken, vooruitwerken, blogs voorbereiden etc.
 • Meer printables (laten) ontwerpen om te verkopen in de Etsy shop. Het liefst door allerlei verschillende kerstgekke ontwerpers.

Zo, en nu jij!

Zo, dat was mijn Christmaholic jaaroverzicht 2017! En wat een verhaal is het geworden. Heb je het helemaal tot hier beneden gered? Dan verdien je een flink applausje hoor, haha. Natuurlijk ben ik heel erg benieuwd naar jouw reactie op dit overzicht. Vragen, opmerkingen, gedeelde frustraties, ervaringen, of een tip voor Christmaholic… Wat je dan ook te melden hebt, ik hoor het graag van je. Dat mag in een reactie hieronder, maar ook privé in een chatberichtje of via de mail. Whatever works best for you!

Pin It