Writeaholic.nl

5 lessen die ik leerde van mijn kerstblog [5 jaar Christmaholic!]

Deze week bestaat mijn kerstblog Christmaholic alweer 5 jaar! Vijf jaar geleden verscheen de eerste post op mijn – toen nog – hobbyblogje. Inmiddels zijn we honderden artikelen en miljoenen bezoekers verder.

Mijn eerste lustrum, wat een mijlpaal. En wat heeft de site me veel opgeleverd! Niet alleen in de vorm van inkomen, ik heb er ook zo ongelofelijk veel aan gehad. Vandaag leek me een goed moment om daar eens bij stil te staan, in de vorm van 5 lessen die Christmaholic mij geleerd heeft.

1. Een succesvolle blog dwingt je uit je comfortzone

Als je me een beetje kent, dan weet je dit wel: ik ben heel goed in beren op de weg zien. Ik ben nogal eigenwijs. En ik ben ook best wel een beetje onzeker. Een tijdje geleden verscheen hier een blog over hoe gebrek aan zelfvertrouwen en angst me best wel eens tegenhoudt.

Zo zei ik de eerste jaren altijd nee tegen verzoeken om op tv te verschijnen. Inmiddels heb ik het een aantal keer gedaan. En hoewel ik het niet meer zo eng vind, kan ik wel zeggen dat het niet mijn ding is, dat publieke karakter van tv. Maar het is zo goed dat ik die stap gezet heb!

DSC_2155

Als ik nu een verzoek krijg voor een photoshoot (zoals onlangs voor het tijdschrift Vriendin) zeg ik niet meer meteen nee. Ook tv-optredens en radio-interviews overweeg ik nu serieus. En hoewel ik jarenlang riep dat ik het nooit zou doen, heb ik dit jaar mijn eerste vlogs geplaatst. Dat bleek overigens niet zo makkelijk haha! Maar I did it. Mijn blog dwingt me om uit mijn comfortzone te stappen, nieuwe dingen uit te proberen en dingen te doen die ik anders nooit zou doen. Als dat niet waardevol is!?

2. Je leert zoveel van bloggen

Oh wat heb ik de afgelopen jaren veel geleerd. Over de techniek van het bloggen, over WordPress, CSS, HTML en PHP. Waar ik jarenlang voor elke scheet mijn go-to-nerd Arvid nodig had, kan ik inmiddels heel wat zelf. Al heb ik hem ook nu (zelfs vanochtend) nog regelmatig nodig om me te helpen (Arv, je weet het, ik zou het niet zonder je kunnen!). Ik leerde ook zoveel over Google Analytics, Facebook advertising en sociale kanalen als Pinterest en Instagram.

Christmaholic5-rood

Ik werd ook een beetje wegwijs in de wereld van vormgeving, waar mijn huisontwerper Marco Janssen een grote rol in speelt (dankjewel voor alle prachtige ontwerpen Marco!). En ook over knutselen haha, want dat deed ik echt nooit, maar het wordt zo gewaardeerd door de lezers.

Over fotografie weet ik veel meer dan 5 jaar geleden. Ik oefen me suf en ben dit jaar allerlei fotografiecursussen gaan doen, want er valt nog zoveel te verbeteren. Zo’n eigen project dwingt je kortom niet alleen uit je comfortzone, maar pusht je om steeds beter te worden. En daar ben ik de blog echt onwijs dankbaar voor.

3. Een blog is soms best eenzaam

Bloggen doe je natuurlijk vooral in je eentje. Uren achter je computerscherm, lekker veilig en vertrouwd in je werkkamertje. In deze drukke periode ben ik niet alleen elke werkdag met de site bezig, maar ook bijna elke avond en in het weekend zit ik urenlang achter mijn computer (en achter mijn camera). En vergeet vooral dat hoofd niet, dat is al helemaal continu met de site bezig. Ook ’s nachts.

En dan heb ik mijn opdrachten voor klanten van Writeaholic er nog bij. Niet gek dus dat ik in deze tijd van het jaar veel minder tijd en aandacht heb voor vrienden, familie en mijn lief dan normaal. Dat vraagt ieder jaar ook best veel van mijn relatie, geef ik eerlijk toe (sorry Roob). Al die uren in je eentje besteden, aan je eigen project, het is stiekem best eenzaam. Maar jongens, dit is geen verdrietig verhaal, het is het meer dan waard hoor!

4. Bloggen is absoluut niet eenzaam!

En dan is er de andere kant van de medaille: bloggen vergroot je netwerk! Want wat is het fantastisch om een lezerscommunity te zien ontstaan. Een groep mensen die fan is van de site, mensen die net zo kerstgek zijn als ik (of nog gekker), die zo positief en enthousiast op al je posts reageren en ook elkaar (en mij) inspireren.

Christmaholic.clipular.fb

Mensen die je aanbevelen aan hun vrienden en elke dag even komen kijken of je weer iets leuks geplaatst hebt. Die reageren op de e-mails die je stuurt, om te laten weten dat ze het zo leuk vinden. Die je Facebook-berichtjes sturen om te laten dat ze zo blij zijn dat ze niet de enige zijn die zo van kerst houden. En die zelfs in de zomer al komen vragen wanneer de blogs weer verschijnen. Dat is goud!

Christmaholic 5 jaar kelly

En wat te denken van alle relaties die ik door Christmaholic heb opgebouwd. Met eigenaars en bedrijfsleiders van tuincentra, die me elk jaar weer uitnodigen in hun winkel om er een verslag over te maken. Die mijn foto’s waarderen en ze graag gebruiken voor hun eigen communicatie en advertorials in de krant. Een heel groot compliment voor iemand die nog steeds vaak naar de automatische stand op haar DSLR teruggrijpt ;-).

collage christmas world duiven

Ik denk ook aan de vele mensen die ik dankzij Christmaholic heb leren kennen. De bloggers die vrijwillig voor de site schrijven, omdat ze het zo leuk vinden en waarvan ik een deel iedere september weer zie tijdens de kick-off brainstorm.

Enthousiaste kerstliefhebbers en geweldige (vak)vrouwen, waarvan ik sommigen – zoals Anouk Brinkman en Andrea van Geenen – inmiddels graag mijn vriendinnen noem. En ook andersom; vriendinnen – zoals Lindy, Sanne, Nina en Esther – die zo nu en dan een ontzettend waardevolle bijdrage leveren aan de site en waar ik altijd mee kan sparren. Dat geldt ook voor mijn onlinevriendin Laura, thanks ladies! Ik zeg het nog maar eens; dat is echt goud waard.

DSC_0035

5. Bloggen is verslavend leuk

Bloggen is verslavend leuk! Je krijgt zoveel terug van de lezers, het is zo tof om je eigen ‘winkeltje’ te zien groeien. En dan al die producten die bedrijven naar me opsturen, en evenementen waar je naar toe mag en leuke mensen die je mag ontmoeten (Rudolph van Veen, de kerstman..). Alsof je drie maanden lang jarig bent!

collage christmaholic foto's

Elk jaar in januari ben ik heel even blij dat het erop zit, omdat al de drukte dan weer achter de rug is. Maar een week of twee later begint het alweer te kriebelen. Tijdens de ‘andere maanden’ mis ik het plezier dat Christmaholic me brengt. Daarom ben ik deze zomer begonnen met mijn tweede nicheblog: So Celebrate! Een blog over het vieren van het leven, feestjes geven en feestkoken. Tijdens deze periode ligt ie een beetje op z’n gat (twee blogs tegelijk bijhouden blijkt een behoorlijke uitdaging), maar in januari ga ik er weer volop mee aan de slag!

so celebrate

But wait, there’s more. Ik vind het zo leuk om met bloggen bezig te zijn, en om andere mensen te helpen alles uit hun blog te halen, dat ik sinds kort ook blogcoaching aanbied via Writeaholic. En dat is zo leuk om te doen! En in januari geef ik trouwens voor het eerst een workshop contentstrategie voor je blog, op open inschrijving. Super, super spannend, maar ook weer zo tof!

Vijf dagen lang kerstcadeaus winnen!

Vijf jaar. Poeh hey. Dat is best wel een dingetje. En dingetjes moet je vieren, is mijn motto. Daarom geef ik 5 dagen lang een kerstcadeau weg via de mini-adventskalender. Elke dag om 9 uur gaat er een deurtje open en je maakt 24 uur lang kans om te prijs te winnen. Doe jij ook mee? Zelf vier ik ook een feestje, vanavond trekken we een flesje bubbels open. Om te proosten op het eerste lustrum en op de jaren die gaan volgen. Wat ben ik toch een bofkont…

Saskia de Laat
Saskia de Laat is blogtrainer & content coach voor ondernemers, experts en bedrijven. Ze geeft workshops & trainingen en coacht experts één-op-één. Als tekstschrijver verzorgt Saskia inhoudelijke blogartikelen, klantcases en whitepapers.

2 comments

  1. Lieve Sas,

    Je bent echt een topper! En wat een mijlpaal idd, 5 jaar christmaholic. En man wat heb je veel geleerd, dingen ondernomen, uit je comfortzone gestapt en gewoon gaan doen. Ik vind het knap hoe je het doet, hoe dedicated je bent. Kan ik echt enorme respect voor hebben. Ik ben blij dat ik je als een van m’n beste vriendinnetjes mag beschouwen. En alleen maar leuk om mee te denken en te sparren. Gefeliciteerd met dit jubileum, en geniet er van!!

    Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Saskia!

Blogtrainer & contentcoach. Ik geef workshops, trainingen & advies op het gebied van zakelijk bloggen en contentmarketing. Ook schrijf ik inhoudelijke teksten zoals blogs, whitepapers en klantcases. Koffie drinken? Neem even contact met me op!
Workshop Agenda

WEBINARS

WEBINAR
Onderwerp:
Zakelijk Bloggen
Datum: 24 april
Tijdstip: 10.30 uur

Meer informatie >>

Mijn laatste blogs

Webinar

Kick-start 'Zakelijk Bloggen' op 24 april om 10:30 uur

Doe je mee?