Writeaholic.nl

Foodfotografie: 3 onmisbare tips voor goede foodstyling

Naast schrijven over marketing, IT en communicatie, mag ik ook graag inspiratie delen rondom feest & food. Dat doe ik onder andere op Christmaholic, en sinds kort op mijn nieuwe feestblog So Celebrate! Voor deze twee blogs is beeldmateriaal echt ongelófelijk belangrijk. Misschien nog wel belangrijker dan tekst. En sowieso speelt een steeds grotere rol online. Kijk maar naar de populariteit van Instagram!

Het geheim van goede foodfoto’s

Nou heb ik al jaren een goede camera, maar ik fotografeerde eigenlijk altijd op de automatische stand. Zonde! Bovendien wist ik echt niet wat ik moest als het op styling van al die food- en productshots aankwam. Een paar weken geleden volgde ik daarom de workshop foodfotografie & foodstyling van Simone’s Kitchen. Om de techniek te leren, alles te weten te komen over camerastandpunten en eindelijk te ontdekken waar die sluitertijd en diafragma voor dienen.

De workshop was ongelofelijk leerzaam! Ik heb tijdens die ene dag zoveel geleerd over de techniek van de camera dat ik nu zelfs niet meer op de automatische stand wíl fotograferen. En dat ik een statief heb gekocht. En piepschuim om het licht te reflecteren. Dat doe je goed, Simone ;-).

DSC_0408

Simone geeft deze workshops trouwens al een hele tijd. Vele foodbloggers gingen me dan ook voor en schreven verslagen over de workshop. Lees het verhaal van Betty’s Kitchen maar eens. We kregen daarnaast ook een fantastisch boek mee, waar je alles nog eens in kon nalezen (en dat je trouwens hier kunt bestellen, aanrader!). Pauline van Uit Pauline’s Keuken heeft er een review over geschreven.

Drie foodstylingtips van Alex

Maar het hield niet op bij tips & tricks omtrent de fotografie. Waar ik het in deze blog graag over wil hebben, zijn de stylingtips die we tijdens deze workshop kregen. Want de geweldige Simone kwam niet alleen, het onderdeel ‘styling’ werd gegeven door Alexandra van Alex Styling. Zulke nuttige tips! Tijdens de theorie heb ik flink meegepend in mijn notitieboekje, in de hoop niks te vergeten. Hieronder vind je 3 van mijn favoriete tips & tricks. Als jij ook graag foodfoto’s maakt, dan heb je hier zeker wat aan!

1. Kies je standpunt slim en pas je styling erop aan

Er zijn grofweg drie standpunten die gebruikt worden in foodfotografie en iedere fotograaf heeft zo zijn favoriet. Erg populair – mede dankzij Instagram – is de foto recht van boven. Je ziet heel veel op zo’n foto, dus je moet ook zorgen dat laat zien met je styling of je moet goed inzoomen. Je ziet vanuit dit standpunt totaal geen hoogte, dus daar moet je wel rekening mee houden.

paella voor twee personen recept

De tweede optie is frontaal fotograferen, dat is vooral slim als je de hoogte van je eten wil laten zien, zoals een grote taart, een schaal met cupcakes of een heerlijke cocktail. Ook als je ergens doorheen wil kijken, dus wanneer je eten in een glas serveert, is deze positie handig. Goed om je te realiseren; je hebt hierbij wel een achtergrond nodig. Bij de andere twee standpunten zie je alleen de ondergrond, dat geldt hier niet.

Deze foto is bijna frontaal genomen, zoals je ziet heb je dan een achtergrondje nodig. Daar moet ik nog mee oefenen!
Deze foto is bijna frontaal genomen, zoals je ziet heb je dan een achtergrondje nodig. Daar moet ik nog mee oefenen!

De derde optie is een foto maken met als standpunt ‘3/4 van voren‘, deze oogt het meest ‘natuurlijk’. Wat wel belangrijk hierbij is, is dat je de elementen op je foto veel verder uit elkaar moet leggen dan je denkt. Check het altijd even via het schermpje van de camera. Stapelen doet het trouwens heel goed bij dit standpunt. Meerdere borden op elkaar bijvoorbeeld. En iets van textiel erbij of tussen.

Deze foto maakte ik tijdens de workshop, hij is niet helemaal scherp en eigenlijk nog te ver van boven, maar you get the picture...
Deze foto maakte ik tijdens de workshop, hij is niet helemaal scherp en eigenlijk nog te ver van boven, maar you get the picture…

Let op: als je een stapel borden hebt met daarop bijvoorbeeld een kommetje, dan moet je dat kommetje niet in het midden van de borden zetten, maar een beetje naar voren schuiven. Ook leuk: haal dingen half uit beeld, niet alles hoeft er helemaal op, dat houdt het spannend voor de kijker.

2. Maak je gerecht ‘toegankelijk’

Met foodstyling probeer je het eten, en vaak dus ook het recept, toegankelijk te maken. Je foto hoeft niet helemaal perfect gestyled te zijn, sterker nog: imperfectie spreekt consumenten aan. Dat geeft een gevoel van ‘hey, dit kan ik ook’. Je kunt heel veel doen om je foodfoto toegankelijk te maken, dit zijn een paar van de vele tips die we kregen:

 • nonchalant en natuurlijk knoeien (dus niet hier een kruimel en daar een kruimel neer leggen, maar een hand vol kruimels op je tafel gooien en weghalen wat teveel is)
 • vlekken maken
 • druppels laten vallen
 • een half afgelikte lepel neerleggen
 • rafelig katoen en linnen gebruiken
 • tweedehands servies gebruiken
 • een stuk uit een taart snijden en op een bordje erbij zetten
 • een paar lepels eten uit een ovenschaal halen en de lepel in de schaal leggen
cupcakes carrot zonder frosting

3. Geef je gerecht een finishing touch

Een kommetje soep is maar een kommetje soep. Dat kan zoveel spannender! Roer er wat room doorheen en besprenkel met wat verse kruiden en/of croutons. Knip verse kruiden altijd van de plant, vlak voordat je ze gaat gebruiken, omdat ze gauw verleppen. Gebruik je voor je garnering bijvoorbeeld basilicum, ga dan niet voor de grote blaadjes, maar liever de kleine frisse felgroene blaadjes bovenaan. Die doen het goed op de foto!

Wat je ook heel goed ziet, is wat grof zout en peper op je gerecht. Ook saus ergens overheen gieten op het laatste moment is een aanrader. Doe dit garneren trouwens op tafel in de setting waar je de foto wil maken (want die heb je natuurlijk al voorbereid). Dan heb je gelijk wat wenselijk ‘nonchalant, natuurlijk geknoei’.

paella recept
Op de deze foto van yummie paella heb ik wat zure room, citroenen en platte peterselie gebruikt om te garneren. Verder heb ik duidelijk een te klein diafragma gebruikt, want er is te weinig scherp in de foto. Daar moet ik nog mee oefenen!

Super leerzaam toch?

Handige tips toch? We kregen er tijdens de cursus nog veel meer. Over licht en donker stylen bijvoorbeeld. En over seizoenen, kijkrichtingen en onder- en achtergrondjes. Inclusief foto’s waar je goed op kon zien hoe het wel en juist niet moet. Nuttig! En in de middag mochten we er zelf mee aan de slag, Alex had een tafel vol aan fotoprops meegenomen (bordjes, stofjes, plankjes, ondergrondjes etc.) en beide pro’s gaven voortdurend aanwijzingen. Daar leer je nog het meest van.

Ik kan de workshop van harte aanraden aan iedereen die mooiere foodfoto’s wil maken. Je betaalt €195 inclusief btw, en daarvoor krijg je niet alleen een dag theorie & praktijk, maar ook nog eens een heerlijke lunch plus het boek van Simone. Het is overigens wel handig als je al wat bekend bent met je camera, want anders ben je tijdens de middag (de praktijk) vooral bezig met uitvogelen waar alle knopjes zitten. De komende tijd ga ik lekker oefenen met foodfotografie. Op de hoogte blijven? Volg me dan op Instagram of kijk op Christmaholic en So Celebrate.


Training Zakelijk Bloggen

Leren hoe je met succes zakelijk blogt? Wellicht is mijn training ‘Bloggen voor je Bedrijf’ iets voor jou! Je gaat in een kleine groep actief aan de slag met het ontwikkelen van jouw blogstrategie. Op 20 maart vindt de voorlopig LAATSTE training in Eindhoven plaats.


Saskia de Laat
Saskia de Laat is blogtrainer & content coach voor ondernemers, experts en bedrijven. Ze geeft workshops & trainingen en coacht experts één-op-één. Als tekstschrijver verzorgt Saskia inhoudelijke blogartikelen, klantcases en whitepapers.

6 comments

  1. Aah graag gedaan, echt verdiend ook want het is een super workshop! En dankjewel voor je complimenten over m’n paellafoto. Ik blijf oefenen :D.

 1. Wat gaaf Sas! Typisch jij ook, er zo voortvarend mee aan de gang gaan. Ik heb er de tijd nog niet voor gevonden.
  Leuk verslag. En je talent heb je ook mee. We gaan vast nog veel moois van je zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Saskia!

Blogtrainer & contentcoach. Ik geef workshops, trainingen & advies op het gebied van zakelijk bloggen en contentmarketing. Ook schrijf ik inhoudelijke teksten zoals blogs, whitepapers en klantcases. Koffie drinken? Neem even contact met me op!
Workshop Agenda

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Locatie: Eindhoven
Datum: 7 augustus
Duur: hele dag
Vrij: nog 2 plekken

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Datum: 18 september
Locatie: Eindhoven
Duur: hele dag
Vrij: VOL!!

Meer informatie >>

Mijn laatste blogs