Writeaholic.nl

Ik ben niet/wel goed genoeg (omcirkel wat van toepassing is)

Het is een tijdje geleden dat ik een echt persoonlijke blog schreef. Writeaholic is de laatste jaren ook zo’n zakelijke site geworden (what happened there?). Vandaag voel ik voor het eerst in jaren die behoefte weer om een persoonlijke worsteling te delen. Eigenlijk vooral voor mezelf, zodat ik dit later kan teruglezen en mezelf gerust kan stellen. En kan zeggen: zie je Sas, toen wist je het weer even. Je bent wél goed genoeg. Want weet je, de laatste tijd vond ik echt van niet. Heb jij dat ook wel eens?

Bubbelend van enthousiasme

Ik zal beginnen bij het begin. Begin maart dit jaar had ik een geweldig idee voor een nieuwe blog. Mijn kindje Christmaholic loopt maar van september t/m december en meestal begint het in februari dan alweer te kriebelen. Ik wil het hele jaar door bezig zijn met inspiratie delen! Met feest! Toen ontstond het idee om een blog te beginnen over samen lekker eten en thuis feestjes geven, voor alle gelegenheden. Van dinner party tot baby shower en van themafuif tot kinderfeestje. Want als ik ergens van hou, dan is het wel het leven vieren.

Na een zoektochtje op het interweb bleek dat er veel Amerikaanse bloggers zijn die schrijven over thuis ‘entertainen’ – zoals ze het daar zo mooi noemen. Maar in Nederland zijn er vooral sites van partyplanners en stylisten, en geen blogs of andere mooie platforms waar content en inspiratie delen rondom dit thema centraal staat. Kortom; ik zag nog een markt ook. Dolenthousiast begon ik met het zoeken naar een naam, een WordPress theme en startte ik met schrijven.

Foto van Kim via Flickr
Foto van Kim via Flickr

Maar zoveel mensen kunnen het zoveel beter…

Toen ging ik een paar weken op vakantie. En kwam ik terug. Had het idee even kunnen landen. En was de twijfel toegeslagen. Want waar kwam ik achter? Er zijn zoveel Instagrammers die prachtige foto’s maken en delen over party styling, die er superveel ervaring in hebben en veel beter in zijn dan ik.

Want wie ben ik? Ik ben geen party planner ofzo. Ik doe maar wat. Ik zou niet weten hoe je een babyshower aanpakt (heb er nog nooit een meegemaakt). Ik heb nog nooit een kinderfeestje aangekleed (heb niet eens iets met kinderen). En de bruiloften die ik bezocht heb, kun je op één hand tellen.

En er zijn al zoveel foodbloggers en fotografen die práchtige foto’s maken van eten. Ik kan dat allemaal helemaal niet zo goed. Ja wie ben ik eigenlijk? Ik ben een hobby-ist. Serieus, ik doe echt maar wat.

So that was that. Tot twee geweldige vriendinnen me afgelopen vrijdag en zaterdag de push gaven die ik nodig had.

Maar het wordt niet goed genoeg…

Want waar ik mee bezig was, was weer eens veel te hoge eisen aan mezelf stellen. Met Christmaholic ben ik inmiddels op een niveau dat ik op tv en in de krant mensen vertel over kersttrends en alles wat met kerst te maken heeft. Ik ben een soort van kerstexpert geworden (ugh!). Maar toen ik begon met de site, was ik dat heus niet. Verre van dat. Ik begon vanuit passie en plezier met schrijven, met bloggen, met foto’s maken en – zoals mijn opa het zou zeggen – “aldoende leert men”.

En Christmaholic trekt in december meer dan 250.000 unieke bezoekers. Ik doe brainstorms, heb een ontwerper, een contentstrategie en -plan en ga zo maar door. Christmaholic is mijn wérk geworden gedurende die paar maanden per jaar. Ik verdien er een leuk zakcentje mee (al kan ik er nog niet van leven in die maanden). En dat ging niet over één nacht ijs. Dat heeft een aantal jaren geduurd.

Foto van Anthony Easton op Flickr
Foto van Anthony Easton op Flickr

Maar dan val ik door de mand…

Waar ik mee worstelde was; kan de oprichtster van Christmaholic wel met een hobbyproject beginnen? Kan ze wel ergens over gaan schrijven waar ze eigenlijk niet veel verstand van heeft? Met een ontwerp starten dat niet aan alle eisen voldoet? Want het ontwerp van de site, dat moest natuurlijk ook op en top fantastisch zijn. Licht, fris, vernieuwend en strak. Veel beter nog dan het design van Christmaholic zelfs, want the only way is up. En zo bleek niks goed genoeg.

Kan ZIJ van Christmaholic gewoon ‘maar wat doen’? De conclusie was: nee, Sas, dat kan niet. Want dan val je door de mand en vinden mensen je stom.

Maar dat kan ik toch helemaal niet…

Totdat ik twee vriendinnen sprak. Andrea, medeblogster bij Christmaholic, inspireert me telkens weer. Vooral omdat ze dingen die ze nog nooit gedaan heeft gewoon DOET. Zo werd zij afgelopen kerst gevraagd om een compleet budgetkerstmenu in elkaar te draaien – live op tv – bij omroep Max, naar aanleiding van een blog op Christmaholic. Ik werd meegevraagd, met het verzoek of ik dan een budget kersttafel wilde stylen en dekken.

andrea op tv

Maar dat kan ik toch helemaal niet? Dacht ik. Ik ben toch helemaal geen stylist? Dacht ik. Dus ging Andrea alleen, ook al probeerde de redactie van het programma me meermaals over te halen. En natuurlijk kookte ze de sterren van de hemel. En ze dekte ook nog eens die prachtige tafel erbij.

kersttafel

Begrijp me niet verkeerd, ik heb er geen spijt van dat ik niet in die uitzending zat. Een andere redenen waarom ik niet wilde, is omdat ik – na een aantal tv-ervaringen – met recht kan zeggen dat ik gewoon niet van tv hou. Van dat publieke karakter. Dat iedereen iets van je vindt en dat ook maar roept online. Blergh. Maar eerlijk is eerlijk, het gebrek aan zelfvertrouwen speelde een minstens zo grote rol.

Maar wat doe ik toch moeilijk…

Vrijdag vertelde Andrea me dat ze – naar aanleiding van haar tv-optreden – binnenkort ergens een workshop feestkoken geeft (good on you girl!). En dat woord ‘feestkoken’ deed iets met me. Feestkoken is nou precies wat ik zo leuk vind. Van koken een feestje maken. Van samen eten een feestje maken. Ik krijg ook altijd complimentjes als ik een etentje geef. Of hapjes voor een feestje maak. Maar wat ik ook leuk vind, is elk feestje nog feestelijker maken door borden mooi op te maken, een buffettafel mooi te stylen, de kamer te versieren.

En ik vind het superleuk om foto’s te maken van mijn kooksels. Te oefenen met foodfotografie en -styling. Waarom blijf ik niet gewoon dicht bij mezelf? Waarom blijf ik niet dicht bij de passie? En schrijf ik over feestkoken en de dingen over feestjes geven die ik wél kan, waar ik wél ervaring mee heb en me fijn bij voel. Er hoeven niet gelijk hele inspiratieposts voor babyshowers en kinderfeestjes op de site te staan. Dat kan altijd later nog. Met een gastblogger ofzo. Of een interview. Want dat kan ik wel, mensen interviewen.

KORTOM: WAT DOE JE TOCH MOEILIJK SAS!?

Foto van Steve Corey op Flickr
Foto van Steve Corey op Flickr

Goede combinatie van vaardigheden = recept voor succes

De tweede push kwam van vriendinnetje Sanne, die vertelde dat ze een boek leest over falen en succes, geschreven door de maker van de beroemde strip Dilbert. Het boek heet ‘How to fail at almost everything en still win big‘. En in het boek – zo vertelde Sanne me – geeft schrijver Scott Adams aan dat je beter helemaal niet in één ding supergoed kunt zijn, maar liever in een hoop dingen gemiddeld goed. Zo vertelt hij dat hij bij lange na niet de beste tekenaar is, en bij lange na niet de grappigste persoon. Maar doordat hij goed is in simplificeren en doordat hij zijn ‘mediocre skills’ (his words) goed combineert, is de strip enorm populair geworden.

“Success is entirely accessible, even if you happen to be a huge screw-up 95% of the time”

Ik kan best een beetje schrijven. En ik kan best een beetje foto’s maken (getting there). Ik ben best handig met WordPress. Ik weet iets van social media en van communicatie. En wat ik ook goed kan, is een contentconcept uitdenken, een sterk en vernieuwend platform neerzetten. En daar stukken voor schrijven die mensen echt graag willen lezen, die mensen inspireren. Die combinatie moet toch ergens toe kunnen leiden? En hallo, Christmaholic is geen Wehkamp ofzo. Het is niet alsof Albert Verlinde meekijkt of ik fail of niet.

Ben ik dan toch goed genoeg?

De beste manier om beter – en dus succesvoller – te worden, is volgens Adams trouwens een nieuwe vaardigheid aanleren. Iets nieuws doen. Leuk! Deze zomer ga ik samen met Andrea een workshop foodfotografie en -styling doen bij Simone’s Kitchen. En in de tussentijd oefen ik er flink op los!

Want – en hierna volgt de officiële aankondiging, nu kan ik niet meer terug – deze zomer lanceer ik mijn nieuwe blog! Ik heb er weer helemaal zin in! Ik ga lekker schrijven over wat ik zelf leuk vind. Ik ga lekker heel veel uitroeptekens gebruiken in de teksten en symbooltjes in de titels! Ik ga lekker Engels en Nederlands door elkaar gebruiken. Ik ga lekker veel eten maken en dat lekker vaak op de foto zetten. Ik ga lekker experimenteren. Gewoon, omdat het leuk is. En lekker. En he-le-maal mijn ding.

Ik verklap nog niet hoe de blog gaat heten (en als je het al wel weet – sssst). Maar zodra ik meer kan vertellen, zijn jullie de eersten die het horen. En wie weet, misschien ben ik over een aantal jaar wel goed in party styling, heb ik mezelf weer een nieuwe vaardigheid aangeleerd waar ik middelmatig tot redelijk goed in ben. Of niet, en misluk ik compleet en vinden mensen me stom (haha!).

But even if I’ll fail, at least I had fun trying. Or some other motivating quote like that.
Saskia de Laat
Saskia de Laat is blogtrainer & content coach voor ondernemers, experts en bedrijven. Ze verzorgt workshops & cursussen en coacht ondernemers één-op-één. Als tekstschrijver verzorgt ze daarnaast inhoudelijke blogartikelen, klantcases en whitepapers.

20 comments

 1. Lieve Sas, ben zo trots op jou! Weet je dat ik stiekem gewoon ook hartstikke jaloers ben? Want ik weet nu al dat dit een grandioos succes gaat worden. En weet je waarom? Juist omdatjij zoveel kwaliteiten hebt. Omdat je je ziel en zaligheid erin legt. Goed mag voor jou dan wel niet goed genoeg zijn, maar als jij 70% geeft is het al geweldig! Ik wil wel even een wedje doen: je nieuwe nog gaat binnen een jaar een groot succes worden. Zullen we daarop toasten? Maar most of all: geniet ervan meid. Je bent een kanjer!! X

  1. Ohhh, dat durf ik niet hoor, zulke voorspellingen te doen.. (gaan we weer ;-)). Maar laten we deze afspraak maken; als het volgend jaar om deze tijd een succes blijkt – over de maatstaven moeten we het nog even hebben – dan trakteer ik op de champagne ;-).

 2. Hey Saskia,

  Ik wens je ontzettend veel succes met jouw nieuw project! Het ziet er alvast fantastisch uit en ik kijk er al naar uit! Want feest vieren, dat zouden we wat meer mogen doen 🙂
  Ik ben er steevast van overtuigd dat je dat fantastisch gaat doen! Bovendien heb je de laatste tijd wel wat gereisd, en dat kan ook als inspiratie dienen!
  Toi toi toi!!!!

  Liefs,

  Isabelle

 3. Als er één blog is dat ik wél lees, is dat van jou. Jij kunt schrijven, in tegenstelling tot héél véél (massa’s) andere bloggers. Daarmee heb je al ‘gewonnen’. Hoewel ik me soms wel afvraag waarom die ‘slechte’ schrijvers zo veel volgers hebben (dat zegt veel over de volgers of ik ben te kritisch op taal…). Dus ik denk dat het wel goedkomt je nieuwe site. In ieder geval veel succes!

 4. Ik weet zeker dat ik je nieuwe blog ga lezen. Want hallo… liefde voor de laagdrempeligheid! Met een frisse, nieuwe blik naar party plannen kijken, weetje dat dit ook hartstikke veel waard is? Dus ga ervoor!! 😀

  1. Hmmm, zo had ik er nog niet eens naar gekeken. Dat laagdrempelige en eenvoudige is echt wel iets wat centraal staat in alles wat ik doe. Dankjewel voor die invalshoek!

 5. Hé Sas,

  Je bent een van de eersten die ik ben gaan volgen sinds mijn toetreden op Social media. Je scriptie van destijds wijs ik nu nog veel mensen op.

  Ik vind je een topper maar herken je gevoel wel. Van dit nieuwe idee ga je dus ook (wederom) een succes maken!

  Dikke digitale duim!!!

  Carlo

 6. Ooo, wat een tof stuk en jee ook best wel een beetje herkenbaar…. Geloof me, ik werk al jaren als food fotograaf en denk nog steeds af en toe dat ik het niet kan en dat hij of zij veeeel beter is als ik, dus waarom zou ik me druk maken. Blogs beginnen ben ik ook heel goed in, omdat ik dan bruis van de ideeen maar dan na verloop van tijd vraag ik me af of het nou wel zo handig was.. Kortom, de eeuwige twijfelaar! Maar leuk je nieuwe blog! Ik ben heel benieuwd! Kun je er tijdens de workshop mooi alles over vertellen! 🙂

  1. Ah wat lief zeg! 🙂 En wat fijn om te lezen dat het herkenbaar voor je is. Wat kunnen we toch hard voor onszelf zijn soms, hè? Mijn eerste gedachte toen ik je reactie zag, was trouwens: “WOW dé Simone van Simone’s Kitchen heeft gewoon op mijn blog gereageerd!” 😀

 7. Wat leuk om eens een ‘achter de schermen’ te lezen! Ik weet zeker dat je nieuwe initiatieven een succes worden; je bent veel meer waard en kan meer dan je zelf denkt!

  1. Ik val in herhaling, maar wederom, wat lief! 🙂 Zo leuk om al die opbeurende en positieve reacties te lezen.

 8. Sas, ik denk dat je jezelf te veel onder druk zet als het ‘een succes moet worden’. Het is een succes als jij het leuk vindt. Punt. Misschien zal het zich ontwikkelen als Christmaholic, misschien ook niet. Maakt niet uit.

  Perfectionisme is de grootste vijand van bloggers. Het ontneemt je de kans om gewoon te doen, te ervaren, het gewoon leuk te vinden. Het idee bestaat bij bloggers dat je een blog moet lanceren dat dan binnen een paar maanden duizenden en duizenden bezoekers heeft en waarvan je dan vrijwel direct kunt leven.

  Maar zo werkt het natuurlijk nooit of zelden. Dat heeft ook zijn voordelen:

  Als het geen ‘succes’ hoeft te worden, kan het ook niet mislukken. Simpel.

  En ik heb nog nooit – echt nog nooit – gehoord van mensen die ‘stom werden gevonden’ omdat hun blog ‘mislukte’. Jij wel?? Helemaal niet bloggers die zoveel geven aan anderen door een prachtig blog neer te zetten vol mooie, gratis content zoals jij met Christmaholic doet.

  Veel plezier met je nieuwe blog!!

  1. Dankjewel voor je reactie Elja! Enneh, tot die conclusies was ik zelf dus ook gekomen, vandaar dit hele verhaal ;-). But no worries, ik ga er zeker van genieten!

 9. Lieve Sas!!

  Eindelijk tijd gevonden om je blog te lezen. Mooi zo persoonlijk! En echt, je hoeft niet zo te twijfelen. Je maakt zulke mooie en heerlijke dingen. Ik wou dat ik ook zou kunnen, lijkt me heerlijk.
  Go for it, doe je ding, je zit goed, omdat je het leuk vindt en er voor gaat. Echt! Woop woop!

  Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Saskia!

Blogtrainer & contentcoach. Ik geef workshops, trainingen & advies op het gebied van zakelijk bloggen en contentmarketing. Ook schrijf ik inhoudelijke teksten zoals blogs, whitepapers en klantcases. Koffie drinken? Neem even contact met me op!
Workshop Agenda

ZAKELIJK BLOGGEN

Datum: 23 augustus 2019
Locatie:
Usine (Eindhoven)
Status: nog 1 plek!

———————-

Datum: 20 september 2019
Locatie: Strijp-S (Eindhoven)
Status: VOL!!

Meer informatie >>

Mijn laatste blogs