Ik hou van sociale media. Ik hou niet van sociale media.

Regelmatig lees ik vol verbazing de reacties op Facebook onder statusupdates met foto’s van veelal populaire pagina’s. Foto’s die een politiek gevoelig onderwerp aansnijden. Of een moreel taboe. Of gewoon iets grappigs. Mensen schelden elkaar de huid vol, maken elkaar voor van alles en nog wat uit. Mensen zijn racistisch, bot, gevoelloos en tactloos. De negativiteit druipt er vanaf. Misselijk word ik er soms van.

Taalvoutjes: de meest serieuze zaak van de wereld?

Neem nou een Facebookpagina als Taalvoutjes. Het enige doel van de pagina; mensen entertainen met grappige foto’s van taalfoutjes en teksten die om welke reden dan ook niet kloppen of gewoon grappig of dubbelzinnig zijn. Ik weet niet of je wel eens de reacties hebt gelezen onder hun updates? Mensen reageren alsof het de meest serieuze zaak van de wereld is als een foutje misschien niet echt een foutje is. Mensen gooien met modder naar de maker van de posts en naar andere Facebookfans. En waarom? Wat hebben ze eraan? Wat bereiken ze ermee? Ik krijg werkelijk waar de kriebels van de discussies die ik soms lees.

kruidvat kruitvat

Viraal om de verkeerde redenen

Waarom ik ze lees? Goede vraag. Misschien moet ik dat maar niet meer doen. Het is denk ik een stukje digitaal ramptoerisme. En ergens ook wel een stukje relativering. Social media zijn niet helemaal 100% geweldig. Er zit ook, zoals Sander Duivestein het altijd mooi verwoordt, een zwarte kant aan. Heb je bijvoorbeeld een tijdje terug iets meegekregen over #Sharkeisha? Het meisje dat een ander meisje onverwachts neersloeg. Het filmpje van die laffe actie ging viraal op Instagram. Sander noemt het een hype om de verkeerde redenen. Niets is minder waar.

En het lijkt ook wel dat de sociale massa, wanneer je als persoon of bedrijf succes hebt en zodra je met je kop boven het maaiveld uitsteekt, elke gelegenheid aangrijpt om je neer te sabelen. Het lijkt wel alsof elke misstap of fout die je maakt dan wordt opgeblazen tot wereldproporties. Gelukkig gaat dat soms op een ludieke manier (zoals bijvoorbeeld de vele hilarische reacties op onderstaande tweet van Peter R. de Vries), maar helaas veel vaker op een gemene, haatdragende manier.

Screenshot van artikel op NRC.nl. Hilarische reacties op tweet Peter R. de Vries

Screenshot van artikel op NRC.nl. Hilarische reacties op tweet Peter R. de Vries

Een riool…

Ik hou van het sociale web. Maar soms haat ik het. Eigenlijk is haten een te zwaar woord. Ik hou helemaal niet van dat woord. Ik wil het juist zoveel mogelijk uit de weg gaan. Maar het drukt wel het beste mijn gevoel uit; ik was ooit vol naïeve liefde, maar tegenwoordig hebben het sociale web en ik een haat-liefderelatie. Ik vind het nog steeds geweldig leuk om content te maken voor het web die mensen inspireert, aanzet tot delen en reageren. Maar ik hou mijn hart telkens weer vast voor de reacties. Het sociale web is geweldig en ik zou nooit meer zonder willen, maar het is ook gewoon een riool waarin iedereen maar denkt te kunnen zeggen en doen wat hij of zij wil.

Soms vind ik sociale media asociaal.

Pin It