Geld verdienen met je (WordPress) blog doe je zo

Geld verdienen met je blog, stiekem droomt iedere blogger ervan, toch? Een beetje schrijven voor je plezier en er dan ook nog slapend rijk mee worden. De kans dat je er van kan leven (of nog beter: miljonair van wordt), is natuurlijk erg klein, maar toch kun je meestal op een vrij laagdrempelige manier wat zakcentjes verdienen met je blog. Zeker als je een mooie niche en/of interessante bezoekersaantallen hebt.

En daar hoef je geen salesbeest voor te zijn (hoewel het natuurlijk wel helpt ;-)). Ik blog al zo’n 10 jaar en pas sinds vorig jaar houd ik er iets aan over. Niet hier op Writeaholic, maar op mijn kerstblog Christmaholic. Het is nog niet zo veel en staat totaal niet in verhouding tot de uren die ik erin steek, maar het is meer dan niks. En laat ik voorop stellen; ik  ben absoluut geen salesbeest, integendeel.

In deze blog leg ik graag uit welke mogelijkheden ik de afgelopen tijd ontdekt hebt voor het verdienen van wat extra geld met je blog. Daarbij richt ik me voornamelijk op WordPress, ik heb namelijk weinig verstand van andere cms-systemen, vandaar dat veel tips met name op WordPress van toepassing zijn. Natuurlijk geldt voor al onderstaande mogelijkheden; hoe meer bezoekers je hebt, hoe meer je ermee verdient/voor kunt vragen.

Adsense banners

De makkelijkste en meest laagdrempelige manier om te gaan verdienen met bloggen is het plaatsen van Google Adsense-banners op je blog. Bijvoorbeeld bovenaan je blog, rechts naast je logo (een leaderboard) of in de sidebar van je site. Het enige wat je hoeft te doen daarvoor is een account aanmaken bij Google Adsense en een banner aanmaken. De code plak je vervolgens in een text-widget in je sidebar. Als je een banner op de leaderboardpositie wil plaatsen, moet dat wel mogelijk zijn in je theme (vaak zit het dan in je theme options of is er widgetruimte in de header). De AdSense banner in de sidebar op Christmaholic.nl levert mij (van september t/m december) elke maand een paar honderd euro op.

adsense banner

Hosted banner

Er zijn allerlei WordPress-plugins waarmee je eenvoudig zelf een banner kunt hosten van een adverteerder en de banners zelfs kunt laten roteren (als je meerdere aanbieders hebt), bijvoorbeeld AdRotate en AdManager. Check bijvoorbeeld dit artikel met een veelvoud aan handige plugins. Veel themes hebben tegenwoordig ook speciale widgets, waarmee je eenvoudig een banner van een adverteerder in je sidebar kunt zetten.

Advertorials & sponsored stories

Een advertorial is voor veel partijen heel interessant; ze krijgen een hele blogpost de ruimte om hun eigen merk, bedrijf, product of dienst onder de aandacht te brengen. Het is wel zo netjes om aan te geven richting je bezoekers dat je artikel gesponsorde inhoud bevat en dus niet uit jouw digitale pen is voortgekomen. Wel belangrijk hierbij is om terughoudend te zijn met het benoemen van de advertorial als zodanig. Google straft pagina’s die termen als ‘sponsored’, ‘promoted’ en ‘advertorial’ bevatten steeds meer af; en dat is slecht voor zowel jouw pagerank als die van je adverteerder. Ik gebruik op Christmaholic.nl daarom de term ‘samenwerking’ of ‘in samenwerking met’.

samenwerking

Affilates

Geld verdienen met linkjes naar webshops die je in je blogs plaatst; het is een van de facetten van affiliatemarketing. De meeste webshops zijn aangesloten bij een affiliatepartner zoals Zanox, TradeDoubler, Daisycon. Als je je daar aanmeldt, kun je geld gaan verdienen met de linkjes die je plaatst. Het is even werk om uit te vogelen welk merk bij welke partij zit aangesloten. Maak bijvoorbeeld een Excel-bestandje van de voor jou interessante webshops en het bijbehorende affiliatenetwerk en meld je overal aan.

Sommige webshops hebben een eigen affiliateprogramma. Meld je bijvoorbeeld ook aan als partner bij Bol.com en als affiliate bij Managementboek (als dat relevant is voor jouw blog). Als je een linkje plaatst naar Bol.com of naar een andere webshop, haal je ‘m even door zo’n affiliateprogramma, waardoor er wordt gemeten welke mensen via jouw blog een aankoop doen. Gebeurt dat, dan verdien je een percentage van het aankoopbedrag. Het kost even extra wat werk, maar dan heb je ook wat. De artikelen schrijf je toch al, die vijf minuten extra werk kunnen je geld opleveren dat je anders niet krijgt. En je kunt er zelfs een paar jaar later nog mee verdienen. Zeker de moeite, dus!

Winacties

Dit is ook een leuke manier om geld te verdienen. Voor winacties vraag ik meestal een kleine administratieve bijdrage, voor de tijd die je erin steekt om een mooi artikel te schrijven over het merk dat de prijs beschikbaar stelt. Bovendien heeft zo’n artikel met een winactie (en alle social media updates die jij eraan wijdt) wel degelijk promotionele waarde, er zitten linkjes in (SEO) en er wordt flink gepraat over het merk of product. Sterker nog; op Christmaholic.nl staan de winactie-artikelen doorgaans in de lijst met best gelezen blogs. Als de waarde van de te winnen prijs heel aanzienlijk is of het bedrijf dat de prijs beschikbaar stelt heel klein, vraag ik er overigens niks voor. En of jij dat wil doen, is natuurlijk helemaal aan jou.

Shopverslagen & reviews

Heb je een blog over beauty, fashion, over gadgets, wonen, of cadeaus? Veel blogs lenen zich er uitstekend voor om reviews te schrijven en ook daar kun je best een (kleine) vergoeding voor vragen. En wat dacht je van een bezoek brengen aan een winkel, daar je eigen verslag over schrijven (met foto’s en filmpje). Ook daarvoor is een vergoeding (in elk geval van je tijd + reiskosten) geen rare vraag. Zie bijvoorbeeld dit shopverslag van de Blanche Dael-winkel in Maastricht, dat ik onlangs deed voor Christmaholic.nl.

Betaalde content of een eigen shop

Zelf heb ik er nog geen ervaring mee, maar ik hoor vaak van ervaringsdeskundigen dat je het meeste verdient op eigen producten. Denk daarbij aan een videocursus, een whitepaper of ebook. Bied deze content ter download aan tegen een kleine prijs en je teller loopt op. Natuurlijk moet je deze betaalde content wel promoten in je blog. Een eigen shop waar je producten verkoopt is ook een manier om aan je blog te verdienen. Natuurlijk betekent dit wel dat je aan je website betaalmogelijkheden moet koppelen. iDeal en Paypal bijvoorbeeld. Daar zijn gelukkig ook weer handige plugins voor, zoals WooCommerce.

Er komt ook een stukje administratie bij, het is handig om ten minste ingeschreven te staan bij de KVK en, als je niet handig bent met cijfers/geld, een boekhouder tot je beschikking te hebben. Bij een eigen webshop ben je natuurlijk ook tijd en geld kwijt met verpakken en opsturen en je hebt opslagruimte nodig.

Meld je aan bij een blognetwerk

Heb je wel eens gehoord van Blogtoday? Het is een netwerk van geselecteerde online influencers met een eigen blog op het gebied van fashion, beauty, lifestyle, interior en food, opgericht door Sanoma. Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je je als blogger aanmelden. Sanoma regelt dan zo nu en dan een leuke adverteerder of actie voor je, jij krijgt als blogger 60% van de opbrengsten. Echt een aanrader!

Ken jij nog andere manieren om als blogger een centje bij te verdienen of heb je ervaringen met een van bovenstaande tactieken? Ik lees er graag over!

Pin It