Writeaholic.nl

Geld verdienen met je (WordPress) blog doe je zo

Geld verdienen met je blog, stiekem droomt iedere blogger ervan, toch? Een beetje schrijven voor je plezier en er dan ook nog slapend rijk mee worden. Fantastisch! De kans dat je er miljonair van wordt, is natuurlijk erg klein. Maar toch kun je meestal op een vrij laagdrempelige manier wat zakcentjes verdienen met je blog. Zeker als je een mooie niche en/of interessante bezoekersaantallen hebt

Geld verdienen met je blog

En het fijne is: daar hoef je geen salesbeest voor te zijn (hoewel het natuurlijk wel helpt ;-)). Ik blog al zo’n 15 jaar, waarvan 8 jaar op mijn kerstblog Christmaholic.nl. Daar verdien ik inmiddels een leuk zakcentje mee. In deze blog leg ik graag uit welke mogelijkheden ik de afgelopen jaren ontdekt hebt voor het verdienen van wat extra geld met je blog.

Daarbij richt ik me voornamelijk op WordPress, ik heb namelijk weinig verstand van andere cms-systemen. Vandaar dat veel tips met name op WordPress van toepassing zijn. Natuurlijk geldt voor al onderstaande mogelijkheden; hoe meer bezoekers je hebt, hoe meer je ermee verdient/voor kunt vragen.

Adsense banners

De makkelijkste en meest laagdrempelige manier om te gaan verdienen met bloggen is het plaatsen van Google Adsense-banners op je blog. Bijvoorbeeld bovenaan je blog, rechts naast je logo (een leaderboard) of in de sidebar van je site. Het enige wat je hoeft te doen daarvoor is een account aanmaken bij Google Adsense en een banner aanmaken.

De code plak je vervolgens in een text-widget in je sidebar. Als je een banner op de leaderboardpositie wil plaatsen, moet dat wel mogelijk zijn in je theme (vaak zit het dan in je theme options of is er widgetruimte in de header). De AdSense banner in de sidebar op Christmaholic.nl levert mij (van september t/m december) elke maand een paar honderd euro op. Je kunt ook banners gebruiken van merken of webshops die je zelf goed bij je blog vindt passen. Meer daarover lees je bij affiliatemarketing.

Premium of hosted banners

AdSense levert automatisch banners aan voor je blog, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf advertenties en banners verkopen. Zoiets wordt vaak een hosted of premium banner genoemd.

Er zijn allerlei WordPress-plugins waarmee je eenvoudig zelf een banner kunt hosten van een adverteerder en de banners zelfs kunt laten roteren (als je meerdere aanbieders hebt), bijvoorbeeld AdRotate en AdManager. Check bijvoorbeeld dit artikel met een veelvoud aan handige plugins. Veel themes hebben tegenwoordig ook speciale widgets, waarmee je eenvoudig een banner van een adverteerder in je sidebar kunt zetten.

Advertorials & gesponsorde artikelen

Een advertorial is voor veel partijen heel interessant; ze krijgen een hele blogpost de ruimte om hun eigen merk, bedrijf, product of dienst onder de aandacht te brengen. Het is wel zo netjes om aan te geven richting je bezoekers dat je artikel gesponsorde inhoud bevat.

Je kunt ervoor kiezen om adverteerders de content (tekst + rechtenvrije afbeeldingen) te laten aanleveren. Of je biedt aan om de tekst zelf te schrijven. Bij Christmaholic bied ik beide opties aan. Willen ze de tekst door mij laten schrijven? Dan vraag ik daar een extra vergoeding voor. Dat zelfde geldt wanneer ze willen dat ik foto’s maak voor bij het gesponsorde artikel.

Gesponsord artikel voor Kaartje2Go uit 2017

Wel belangrijk hierbij is om terughoudend te zijn met het benoemen van de advertorial als zodanig. Google straft pagina’s die termen als ‘sponsored’, ‘promoted’ en ‘advertorial’ bevatten steeds meer af; en dat is slecht voor zowel jouw pagerank als die van je adverteerder. Ik gebruik op Christmaholic.nl daarom de term ‘samenwerking’ of ‘in samenwerking met’.

Affiliatemarketing

Geld verdienen met linkjes naar webshops die je in je blogs plaatst; dat noemen we affiliatemarketing. De meeste webshops zijn aangesloten bij een affiliatepartner zoals Awin, TradeDoubler, TradeTracker en Daisycon. Als je je daar aanmeldt, kun je geld gaan verdienen met de linkjes die je plaatst. Het is even werk om uit te vogelen welk merk bij welke partij zit aangesloten. Maak bijvoorbeeld een Excel-bestandje van de voor jou interessante webshops en het bijbehorende affiliatenetwerk en meld je overal aan.

Sommige webshops hebben een eigen affiliateprogramma. Meld je bijvoorbeeld ook aan als partner bij Bol.com en als affiliate bij Managementboek (als dat relevant is voor jouw blog). Als je een linkje plaatst naar Bol.com of naar een andere webshop, haal je ‘m even door de ‘linkgenerator’ van het betreffende affiliateprogramma. Zo kan de software meten welke mensen via jouw blog een aankoop doen.

Gebeurt dat, dan verdien je een percentage van het aankoopbedrag. Het kost even extra wat werk, maar dan heb je ook wat. De artikelen schrijf je toch al, die vijf minuten extra werk kunnen je geld opleveren dat je anders niet krijgt. En je kunt er zelfs een paar jaar later nog mee verdienen, weet ik uit ervaring. Zeker de moeite, dus! Overigens kun je naast tekstlinks ook affiliate-banners op je website zetten, op dezelfde manier als met AdSense-banners.

Winacties

Met winacties verdien je niet direct geld, maar uiteindelijk kan het een hoop opleveren. Je kunt een kleine administratieve bijdrage vragen, voor de tijd die je erin steekt om een mooi artikel te schrijven over het merk dat de prijs beschikbaar stelt. Zo’n artikel met een winactie (en alle social media updates die jij eraan wijdt) heeft wel degelijk promotionele waarde, er zitten linkjes in (SEO) en er wordt flink gepraat over het merk of product.

Op Christmaholic.nl staan de winactie-artikelen doorgaans in de lijst met best gelezen blogs. Dat betekent dat winacties jou extra bezoekers en extra engagement opleveren. En dat betaalt zich weer terug in de andere promoties die je inzet (zoals je banners rondom zo’n winactie-artikel). Ik vraag overigens geen vergoeding voor de winacties, enkel een extra exemplaar van de te winnen prijs voor mezelf, als ik deze op de foto moet zetten. En ik merk dat bedrijven waar je een winactie mee organiseert, soms terugkomen om later een advertentie af te nemen!

Shopverslagen & reviews

Heb je een blog over beauty, fashion, over gadgets, wonen, of cadeaus? Veel blogs lenen zich er uitstekend voor om reviews te schrijven en daar kun je best een (kleine) vergoeding voor vragen. En wat dacht je van een bezoek brengen aan een winkel, daar je eigen verslag over schrijven (met foto’s en filmpje).

Ook daarvoor is een vergoeding (in elk geval van je tijd + reiskosten) geen rare vraag. Zie bijvoorbeeld dit verslag over mijn bezoek aan de kerstshow bij tuincentrum Borghuis, dat ik onlangs schreef voor Christmaholic.nl.


Gratis ebook

Meer weten over zakelijk bloggen? Lees mijn gratis ebook met meer dan 40 tips voor het schrijven van pakkende inhoudelijke blogartikelen.


Betaalde content of een eigen shop

Zelf heb ik er nog maar weinig ervaring mee, maar ik hoor vaak van ervaringsdeskundigen dat je het meeste verdient op eigen producten. Denk daarbij aan een online videocursus, een whitepaper of ebook. Bied deze content aan tegen een laag tarief en je teller loopt op. Natuurlijk moet je deze betaalde content wel promoten in je blog. Ik verkoop sinds 2017 digitale downloads via mijn Etsy shop.

Een eigen shop waar je producten verkoopt, is ook een manier om aan je blog te verdienen. Natuurlijk betekent dit wel dat je aan je website betaalmogelijkheden moet koppelen. iDeal en Paypal bijvoorbeeld. Daar zijn gelukkig ook weer handige plugins voor, zoals WooCommerce.

Er komt ook een stukje administratie bij, het is handig om ten minste ingeschreven te staan bij de KVK en, als je niet handig bent met cijfers/geld, een boekhouder tot je beschikking te hebben. Bij een eigen webshop ben je natuurlijk ook tijd en geld kwijt met verpakken en opsturen en je hebt opslagruimte nodig.

Ken jij nog andere manieren om als blogger een centje bij te verdienen of heb je ervaringen met een van bovenstaande tactieken? Ik lees er graag over!

Saskia de Laat
Saskia de Laat is blogtrainer & content coach voor ondernemers, experts en bedrijven. Ze geeft workshops & trainingen en coacht experts één-op-één. Als tekstschrijver verzorgt Saskia inhoudelijke blogartikelen, klantcases en whitepapers.

51 comments

  1. Waardevolle info in jouw blog! Wat gaaf dat je daar zo open over bent. En inderdaad een goede aanvulling; AdSense-blokken onder, naast of tussen populaire artikelen: dat werkt zeker als een trein! Waarom kies je er eigenlijk voor om de AdSense-blokken op oudere blogs te plaatsen en niet op je nieuwe? Just curious.

 1. Dat heb ik ook Daniëlle. Op mijn ‘verouderde’ blog kwamen bezoekers uit alle hoeken (zelfs via bnerslive.nl) Nu heb ik een nieuwe site gemaakt en blog weer lekker vanuit my point of view, over de dingen die ik belangrijk vind, waar ik me aan stoor en waar ik blij van word. Oh, en over m’n katten.

 2. Dit is een mooi overzichtje. Dank daarvoor!

  Ondanks alle mogelijkheden om wat aan je blog te kunnen verdienen, is het toch ook een kwestie van veel geduld.
  Een en ander is ook een beetje een evenwichtsoefening: banners en advertenties plaatsen zonder dat je bezoeker er zich aan stoort en jij er als blogger wel degelijk iets aan overhoudt…

 3. Leuk om te lezen Saskia, heel interessant! Ik schrijf wel eens een gesponsord artikel, maar leuk om hier nog veel meer tips te lezen. Ik ga voor komend jaar eens kijken wat ik eventueel nog wil veranderen. Lekker schrijven staat voor mij voorop en dan komt zeker helemaal goed!

 4. Interessante materie Saskia! Ik kwam op je blog terecht omdat ik op een eigen blog http://www.geldschieters.info een bijdrage plaatste over “Betalen met Paypal”. Het verbaasde me dat Google Adsense in die bijdrage geen advertenties plaatste. Ik heb dus een vermoeden dat ik op een of andere manier zondig tegen het advertentiebeleid van Google.
  Mijn oog viel in dat verband op jouw opmerking hierboven “Google straft pagina’s die termen als ‘sponsored’, ‘promoted’ en ‘advertorial’ bevatten steeds meer af; en dat is slecht voor zowel jouw pagerank als die van je adverteerder.” Ik gebruik in mijn bijdrage inderdaad de term promoten enkele malen en ook vermeld ik heel nadrukkelijk een aantal malen de merknamen Ebay en Paypal. Heb je enig idee of ik wellicht op die manier in de fout ga?

  Serko

  1. Hoi Serko, als je theme dat automatisch doet (zoals normaal bij je andere artikelen) en hier niet, zou dat misschien zo kunnen zijn. Al moet ik zeggen dat ik dat niet zeker weet, het zou ook een technisch probleem kunnen zijn. Ik heb wel eens voor Christmaholic.nl van Google AdSense een waarschuwing gehad dat de content van een artikel in strijd was met de ‘voorwaarden’ van Google (het ging om kerstlingerie, Google is nogal preuts). Toen mocht ik daar geen AdSense-advertenties bij tonen, maar dat moest ik zelf aanpassen om een ‘penalty’ te voorkomen. Overigens kun je via Google Webmaster Tools zien of je site ‘penalties’ heeft gekregen van Google (via Zoekverkeer – Handmatige acties). Succes!

 5. Hoi,

  Bedankt voor je goede tips. Ik heb nu al een aantal keer via mijn website een winactie gedaan in samenwerking met verschillende bedrijven en heb dit altijd gratis gedaan. Ik heb nu weer een aanbod voor een winactie en zat te denken om een kleine administratieve bijdrage te vragen zoals jij ook aangeeft te doen. Ik besteed er namelijk wel een hoop tijd aan elke keer. Het bedrijf is redelijk klein, maar het product wat je kunt winnen is ook redelijk klein, en ze krijgen via mijn site dus wel veel promotie dan. Ik vroeg me af wat jij verstaat onder een ‘kleine administratieve bijdrage’. Ik vind dit zelf erg lastig te bepalen aangezien ik er weinig verstand van heb. Mocht je het bedrag liever niet willen noemen op deze site dan zou ik het ontzettend waarderen als je mij zou willen mailen. Ik heb echt even een mening van een expert nodig! Ik wil namelijk niet te veel vragen maar ook niet altijd maar alles gratis doen 🙂 Alvast ontzettend bedankt!!

  1. Hey Rachèl, leuk dat je reageert! Dat bedrag bepalen is altijd lastig, hangt ook af van je bereik denk ik. Ik heb ook wel gemerkt dat veel bedrijven geen budget hebben om die administratieve bijdrage te betalen. Ik vraag €50,- en ik heb ook een minimale waarde voor de weg te geven prijs op Christmaholic ingesteld; €100,-. Voor die €50,- schrijf ik ook het hele stuk. Maar nogmaals; vaak haken bedrijven af als ik over de vergoeding begin, dan bepaal ik of ik het alsnog de moeite waard vind en vraag ik ze wel om zelf de tekst te schrijven. Ik hoop dat je daarmee geholpen bent!

 6. Hoi wat leuk om dit allemaal te lezen weer!
  Ik heb het al een paar keer gelezen maar tot op de dag van vandaag boeit mij het hele verhaal.
  Heel erg fijn om dit te lezen!
  Bedankt.

 7. Goed artikel Saskia!
  Het punt is denk ik niet zozeer dat je een succesvol blog hebt. Ik ken genoeg mensen die meer dan 10.000 unieke bezoekers per maand halen en geen euro verdienen. Het gaat er om dat je een systeem gebruikt om je bezoekers ook echt om te zetten in verdiensten. ik gebruik het onafhankelijk inkomen systeem op mijn blog en behaal goede resultaten. misschien heb je er iets aan om hier naar te kijken. http://www.onafhankelijkinkomen.nl
  Omdat het een onafhankelijk systeem betreft blijf je zelf in beheer en komt het er eigenlijk op neer dat hoe harder je werkt hoe meer je kunt verdienen.

 8. hallo ! ik vroeg me af of het een mogelijkheid is om een blog te starten over je webshop ? misschien ik er wel een beginnen voor mijn webshop.

  1. Natuurlijk is dat mogelijk! Zelfs een supergoed idee Arie :). Is geweldig goed voor je zoekresultaten! Mocht je er eens over willen brainstormen, stuur me gerust een mailtje.

 9. Mag/Kan je ook je eigen advertenties maken?

  Bijvoorbeeld je vraagt aan een bedrijf of zij een advertentie op je site willen voor bijv. $1 per jaar en dat je zelf een banner of iets van je sitebar beschikbaar geeft en dat zij je dan gewoon online betalen zonder dat er een ander bedrijf tussen zitlen?

 10. Hoi Saskia,

  Leuk en handig artikel…. Goede tips!
  Maar ik krijg ook vaak te zien bij mijn wordpress blog dat ik geen advertenties mag plaatsen? Hoe komt dit dan?

  1. Hoi Maud, oeh, dat zou ik niet weten (en heb ik eigenlijk ook nog nooit gehoord!). Waar krijg je dat precies te zien dan?

 11. Leuk en leerzaam artikel ik ga er zeker eens naar kijken.
  Ik ben nog maar een beginner maar steek er toch al wel veel tijd in.
  Maar is het niet zo dat als je inkomsten hebt van je blog dat je dit dan ook nog door moet geven aan de belastingdienst of andere instanties?
  Wil niet in moeilijkheden komen haha.
  Groetjes!!

  1. Sorry voor de late reactie Charlotte, jouw reactie was in mijn spamfilter blijven hangen. Dit soort inkomsten moet je inderdaad doorgeven aan de belastingdienst. Ik weet alleen niet hoe dat precies werkt wanneer je geen eigen bedrijf hebt (dat heb ik namelijk wel). Dus je kunt daarvoor het beste even bellen met de belastingdienst zelf!

 12. Als je blog content goed is kan je er aan verdienen, maar als je blog heb net als die van mijn zit ik op verschillende onderwerpen. Dan is het heel lastig om daar een advertentie te plaatsen , waar je geld aan zult verdienen. Het zal toch geweldig zijn om met je website een inkomsten verdienen, ik gooi het nu op een andere boeg ik maak e-books en die verkoop ik is natuurlijk ook een optie.dit is mijn website http://www.ik-ga-voor-inspiratie.com

  1. Ik vind het nog steeds fantastisch werken en zou niks anders willen :). Maar of het het beste platform is, dat ligt natuurlijk ook aan je persoonlijke wensen.

 13. Duidelijk artikel! Ik vroeg me trouwens af of al jouw blogs zoals So Celebrate! en Christmaholic via WordPress.com gemaakt zijn of via WordPress.org. Ik probeer me een beetje in te lezen, maar vind het allemaal nogal ingewikkeld… Ik denk dat ik voor een zo’n personal account ga voor 2,99 per maand.

  1. Hoi Anna! Sorry voor de late reactie, je comment was in mijn spamfilter blijven hangen. Nee die zijn niet via WordPress.com gemaakt. Ik heb een eigen server en daar WordPress op geïnstalleerd. Vervolgens heb ik een thema geïnstalleerd en ingericht naar mijn wensen.

  1. Hoi Kim, dat gaat over een WordPress.com blog. Het zou best kunnen dat dat inderdaad niet kan. Ik heb het over een aparte installatie. Dan heb je je eigen domeinnaam (zoals hier Writeaholic.nl) en serverruimte bij een host. Daar installeer je dan WordPress op. Hopelijk verheldert dat de boel een beetje!

 14. Goede info. Bedankt hiervoor. Voor mij nog ietwat kort door de bocht omdat ik echt een absolute leek ben en, vermoed ik, nog op een andere planeet zit wat blogs maken betreft.
  Een eigen server???? Aaaah, paniek. Adsense, plugins, ik hoor het in Keulen donderen. Daarbovenop vind ik van mezelf dat ik niet kan schrijven, dus ja dan kom je niet ver met je wens om een blog te starten over jezelf.

  Groeten
  Sabrina

 15. Je pagina ziet er erg leuk uit! Mijn complimenten! Ik schrijf al vanaf 2007 een blog over onze reizen in Amerika en ik zou ook zo’n pagina als u willen maken maar het gaat mijn petje te boven helaas. Ik heb wel een google Adsense account maar dat is alles. Ik ben nu net begonnen met een nieuwe blog en zou graag hulp willen met het opzetten van een leuke website. Maar ik denk dat iedereen jouw hulp wel wil haha.

  Yvonne

 16. Hallo Saskia, ik krijg bij Adsense telkens de volgende melding te zien:

  Wij zijn alles aan het instellen voor u. Meestal duurt dit minder dan een dag, maar in sommige gevallen kan het wat langer duren. U ontvangt een melding wanneer alles in orde is, u kunt dan geld gaan verdienen door advertenties te plaatsen.

  Dit bericht krijg ik nu al geruime tijd.

 17. Beste Saskia,
  Helder en duidelijk verhaal. De methoden zijn inmiddels aardig bekend, maar als ik naar mijn collega bloggers kijk die aangeven geld te verdienen, bestaan hun blogs nagenoeg alleen uit overduidelijk commercieel georiënteerde content.
  Tip na tip stelt juist dat je moet bloggen van uit passie of lol, maar dat lijkt het vaak niet.

  Mijn issue is dat het aan de andere kant (geheel niet commercieel bloggen) (ook) niet werkt, want na 1050 blogs nog nooit een serieus verzoek gehad, voor iets commercieels, los van een paar cent per week aan inkomsten via Google adsense.

  Mijn vraag: zit er ‘iets’ tussen geheel voor de lol bloggen of geheel commercieel?
  Ben benieuwd naar je mening.
  https://www.delcour.nl/kids

  1. Hey Miguel! De inhoud van je blogs moet eigenlijk nooit commercieel zijn, maar het achterliggende doel mag dat natuurlijk wel zijn. Ik heb even snel naar je site gekeken, en jouw blog is vooral heel persoonlijk. Het is een blog ‘van Chloé & Sylvain’, niet ‘voor de lezer’. Je schrijft vooral over je eigen ervaringen – schrijft over jezelf, je gezin in een soort dagboekstijl – en je deelt niet zozeer inspiratie of tips – voor de lezer.

   Dat laatste is waar potentiële adverteerders juist op zitten te wachten. En lezers ook! Want dat is ook belangrijk; een community van volgers en fans opbouwen. Er is natuurlijk helemaal niets mis met jouw manier van bloggen, hartstikke leuk zelfs! Maar als je geld wil gaan verdienen, dan zou ik de kunst eens afkijken bij bijvoorbeeld succesvolle mamabloggers & family bloggers. Zij maken vaak meer een soort online magazine met inspiratie voor andere gezinnen. En dat werkt!

   Lees anders ook eens deze blog hierover: https://www.writeaholic.nl/2018/03/08/advertenties-op-je-blog/.

 18. hoi!
  ik wil graag beginnen met bloggen en ben hier en daar wat informatie aan het zoeken over hoe en wat.
  Nu is mijn vraag of het verstandig is om gelijk een betaalde website aan te maken of bij wordpress een basis website eerst maakt wat gratis is en bekijkt hoe het loopt.
  Nu is dat wel dat je geen eigen domeinnaam hebt , maar zouden mensen daar erg naar kijken?

  Ik ben wel van plan om het door te pakken want ik vind het echt leuk om mijn ideen te delen.

  Graag zou ik jou mening hierover willen horen:)

  1. Hey Eva, als je plannen zijn om door te pakken, dan zou ik zeker je eigen domein registreren en daar een WordPress omgeving op (laten) installeren. Het kost je een paar euro per maand, maar je blog wordt direct een stuk beter gevonden en is meteen klaar voor de toekomst :).

 19. Hoi Saskia (en lezers)

  Ik blog nu al sinds oktober en dat geld verdienen met je blog komt nu vaker en vaker op mijn radar.

  Ik hou het tot nu toe bij bol.com, omdat ik dat het makkelijkste vind.

  Maar nu, vanaf hoeveel bezoekers per dag/maand is het nu eigenlijk handig om te beginnen met ‘inkomsten genereren’?

  1. Hey Nora, dat hangt helemaal af van jouw blog en de niche die je gekozen hebt. Toevallig heeft iemand anders dezelfde vraag gesteld onder een andere blog van mij. Helemaal onderaan lees je mijn antwoord! Mocht je nog vragen hebben, hoor ik het graag.

 20. Wat een interessant artikel zeg! Ik blog nu bijna een jaar op mijn eigen domein op een server met daarop WordPress, daarvoor altijd via blogspot verschillende blogs gehad.
  Ik begin er nu aan te denken om misschien eens te kijken om Adsense te installeren, verder gaat mijn blog over reizen dus weet ik niet zo goed of ik daar een andere manier aan kan koppelen om iets bij te verdienen.

  Liefs,
  Shannon

 21. Hoi Saskia,

  Bedankt voor dit interesante artikel.
  Kun je Google Adsense ook plaatsen op een gratis wordpress site? En zoja, waar? Ik heb namelijk gekeken bij Widgets maar zie daar niet hoe ik de link toe kan voegen. Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Saskia!

Blogtrainer & contentcoach. Ik geef workshops, trainingen & advies op het gebied van zakelijk bloggen en contentmarketing. Ook schrijf ik inhoudelijke teksten zoals blogs, whitepapers en klantcases. Koffie drinken? Neem even contact met me op!
Workshop Agenda

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Locatie: Eindhoven
Datum: 7 augustus
Duur: hele dag
Vrij: nog 2 plekken

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Datum: 18 september
Locatie: Eindhoven
Duur: hele dag
Vrij: VOL!!

Meer informatie >>