Geld verdienen met je (WordPress) blog doe je zo

Geld verdienen met je blog, stiekem droomt iedere blogger ervan, toch? Een beetje schrijven voor je plezier en er dan ook nog slapend rijk mee worden. Fantastisch! De kans dat je er miljonair van wordt, is natuurlijk erg klein. Maar toch kun je meestal op een vrij laagdrempelige manier wat zakcentjes verdienen met je blog. Zeker als je een mooie niche en/of interessante bezoekersaantallen hebt

Geld verdienen met je blog

En het fijne is: daar hoef je geen salesbeest voor te zijn (hoewel het natuurlijk wel helpt ;-)). Ik blog al zo’n 15 jaar, waarvan 8 jaar op mijn kerstblog Christmaholic.nl. Daar verdien ik inmiddels een leuk zakcentje mee. In deze blog leg ik graag uit welke mogelijkheden ik de afgelopen jaren ontdekt hebt voor het verdienen van wat extra geld met je blog.

Daarbij richt ik me voornamelijk op WordPress, ik heb namelijk weinig verstand van andere cms-systemen. Vandaar dat veel tips met name op WordPress van toepassing zijn. Natuurlijk geldt voor al onderstaande mogelijkheden; hoe meer bezoekers je hebt, hoe meer je ermee verdient/voor kunt vragen.

Adsense banners

De makkelijkste en meest laagdrempelige manier om te gaan verdienen met bloggen is het plaatsen van Google Adsense-banners op je blog. Bijvoorbeeld bovenaan je blog, rechts naast je logo (een leaderboard) of in de sidebar van je site. Het enige wat je hoeft te doen daarvoor is een account aanmaken bij Google Adsense en een banner aanmaken.

De code plak je vervolgens in een text-widget in je sidebar. Als je een banner op de leaderboardpositie wil plaatsen, moet dat wel mogelijk zijn in je theme (vaak zit het dan in je theme options of is er widgetruimte in de header). De AdSense banner in de sidebar op Christmaholic.nl levert mij (van september t/m december) elke maand een paar honderd euro op. Je kunt ook banners gebruiken van merken of webshops die je zelf goed bij je blog vindt passen. Meer daarover lees je bij affiliatemarketing.

Premium of hosted banners

AdSense levert automatisch banners aan voor je blog, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf advertenties en banners verkopen. Zoiets wordt vaak een hosted of premium banner genoemd.

Er zijn allerlei WordPress-plugins waarmee je eenvoudig zelf een banner kunt hosten van een adverteerder en de banners zelfs kunt laten roteren (als je meerdere aanbieders hebt), bijvoorbeeld AdRotate en AdManager. Check bijvoorbeeld dit artikel met een veelvoud aan handige plugins. Veel themes hebben tegenwoordig ook speciale widgets, waarmee je eenvoudig een banner van een adverteerder in je sidebar kunt zetten.

Advertorials & gesponsorde artikelen

Een advertorial is voor veel partijen heel interessant; ze krijgen een hele blogpost de ruimte om hun eigen merk, bedrijf, product of dienst onder de aandacht te brengen. Het is wel zo netjes om aan te geven richting je bezoekers dat je artikel gesponsorde inhoud bevat.

Je kunt ervoor kiezen om adverteerders de content (tekst + rechtenvrije afbeeldingen) te laten aanleveren. Of je biedt aan om de tekst zelf te schrijven. Bij Christmaholic bied ik beide opties aan. Willen ze de tekst door mij laten schrijven? Dan vraag ik daar een extra vergoeding voor. Dat zelfde geldt wanneer ze willen dat ik foto’s maak voor bij het gesponsorde artikel.

Gesponsord artikel voor Kaartje2Go uit 2017

 

Wel belangrijk hierbij is om terughoudend te zijn met het benoemen van de advertorial als zodanig. Google straft pagina’s die termen als ‘sponsored’, ‘promoted’ en ‘advertorial’ bevatten steeds meer af; en dat is slecht voor zowel jouw pagerank als die van je adverteerder. Ik gebruik op Christmaholic.nl daarom de term ‘samenwerking’ of ‘in samenwerking met’.

Affiliatemarketing

Geld verdienen met linkjes naar webshops die je in je blogs plaatst; dat noemen we affiliatemarketing. De meeste webshops zijn aangesloten bij een affiliatepartner zoals Awin, TradeDoubler, TradeTracker en Daisycon. Als je je daar aanmeldt, kun je geld gaan verdienen met de linkjes die je plaatst. Het is even werk om uit te vogelen welk merk bij welke partij zit aangesloten. Maak bijvoorbeeld een Excel-bestandje van de voor jou interessante webshops en het bijbehorende affiliatenetwerk en meld je overal aan.

Sommige webshops hebben een eigen affiliateprogramma. Meld je bijvoorbeeld ook aan als partner bij Bol.com en als affiliate bij Managementboek (als dat relevant is voor jouw blog). Als je een linkje plaatst naar Bol.com of naar een andere webshop, haal je ‘m even door de ‘linkgenerator’ van het betreffende affiliateprogramma. Zo kan de software meten welke mensen via jouw blog een aankoop doen.

Gebeurt dat, dan verdien je een percentage van het aankoopbedrag. Het kost even extra wat werk, maar dan heb je ook wat. De artikelen schrijf je toch al, die vijf minuten extra werk kunnen je geld opleveren dat je anders niet krijgt. En je kunt er zelfs een paar jaar later nog mee verdienen, weet ik uit ervaring. Zeker de moeite, dus! Overigens kun je naast tekstlinks ook affiliate-banners op je website zetten, op dezelfde manier als met AdSense-banners.

Winacties

Met winacties verdien je niet direct geld, maar uiteindelijk kan het een hoop opleveren. Je kunt een kleine administratieve bijdrage vragen, voor de tijd die je erin steekt om een mooi artikel te schrijven over het merk dat de prijs beschikbaar stelt. Zo’n artikel met een winactie (en alle social media updates die jij eraan wijdt) heeft wel degelijk promotionele waarde, er zitten linkjes in (SEO) en er wordt flink gepraat over het merk of product.

Op Christmaholic.nl staan de winactie-artikelen doorgaans in de lijst met best gelezen blogs. Dat betekent dat winacties jou extra bezoekers en extra engagement opleveren. En dat betaalt zich weer terug in de andere promoties die je inzet (zoals je banners rondom zo’n winactie-artikel). Ik vraag overigens geen vergoeding voor de winacties, enkel een extra exemplaar van de te winnen prijs voor mezelf, als ik deze op de foto moet zetten. En ik merk dat bedrijven waar je een winactie mee organiseert, soms terugkomen om later een advertentie af te nemen!

Shopverslagen & reviews

Heb je een blog over beauty, fashion, over gadgets, wonen, of cadeaus? Veel blogs lenen zich er uitstekend voor om reviews te schrijven en daar kun je best een (kleine) vergoeding voor vragen. En wat dacht je van een bezoek brengen aan een winkel, daar je eigen verslag over schrijven (met foto’s en filmpje).

Ook daarvoor is een vergoeding (in elk geval van je tijd + reiskosten) geen rare vraag. Zie bijvoorbeeld dit verslag over mijn bezoek aan de kerstshow bij tuincentrum Borghuis, dat ik onlangs schreef voor Christmaholic.nl.

Betaalde content of een eigen shop

Zelf heb ik er nog maar weinig ervaring mee, maar ik hoor vaak van ervaringsdeskundigen dat je het meeste verdient op eigen producten. Denk daarbij aan een online videocursus, een whitepaper of ebook. Bied deze content aan tegen een laag tarief en je teller loopt op. Natuurlijk moet je deze betaalde content wel promoten in je blog. Ik verkoop sinds 2017 digitale downloads via mijn Etsy shop.

Een eigen shop waar je producten verkoopt, is ook een manier om aan je blog te verdienen. Natuurlijk betekent dit wel dat je aan je website betaalmogelijkheden moet koppelen. iDeal en Paypal bijvoorbeeld. Daar zijn gelukkig ook weer handige plugins voor, zoals WooCommerce.

Er komt ook een stukje administratie bij, het is handig om ten minste ingeschreven te staan bij de KVK en, als je niet handig bent met cijfers/geld, een boekhouder tot je beschikking te hebben. Bij een eigen webshop ben je natuurlijk ook tijd en geld kwijt met verpakken en opsturen en je hebt opslagruimte nodig.

Ken jij nog andere manieren om als blogger een centje bij te verdienen of heb je ervaringen met een van bovenstaande tactieken? Ik lees er graag over!

Gratis ebook ‘Zakelijk Bloggen’

Meer leren over zakelijk bloggen? Download dan mijn gratis ebook ‘Zakelijk Bloggen’ met 25 praktische tips voor het schrijven van krachtige, inhoudelijke blogs die scoren in Google. Net als de blog die je nu leest!
Laat je e-mailadres achter

Pin It