Writeaholic.nl

7 redenen waarom werken in een virtueel kantoor gaaf is

Vier dagen per week werk ik voor Frankwatching. Vanuit huis, de spreekwoordelijke ‘keukentafel’. Dat doe ik nu dik 2 jaar. Vorig jaar schreef ik dat een thuiskantoor echt niet altijd even leuk is. Hoog tijd voor de andere kant van de medaille, want die is er ook. Waarom werken in een virtueel kantoor juist heel bijzonder, leuk, te gek gaaf is. 

1. Heerlijk rustig & efficiënt werken

Geen collega’s die aan je bureau staan om je iets te vragen. Een chatgesprek of Skype-belletje kun je heel eenvoudig (even) negeren. Geen vaste meetings, waar je voor spek en bonen bij moet zitten van je baas. Geen inefficiente urenlange vergaderingen, niks van dat alles. Overleggen doe je even snel in de chat en als het ingewikkeld wordt bel, Skype of Hangout je elkaar even. Communicatie met je collega’s is to the point en ze zijn altijd onder handbereik. Snel én effectief.

2. Iets tussendoor doen voor jezelf

Een boodschap, uit lunchen met een vriend of vriendin (of zakenrelatie), sporten, de honden uitlaten, de kinderen ophalen of wegbrengen. Of gewoon even het laatste nieuws lezen, een blogje typen of werken aan een ander project (zoals Christmaholic, in mijn geval). Zolang je goed overlegt en goed afspreekt wie wat doet, ben je (zelfs met dagelijkse deadlines) best flexibel.

3. Echt lekkere koffie & lunch!

Oke, je moet ‘m zelf betalen, maar dan heb je ook wat! Koffie zoals jij ‘m wil, wanneer jij ‘m wil. Cappuccino met echte melk, opgeschuimd in bijvoorbeeld je eigen Nespresso-apparaat. Niet zo’n slap kopje melkpoeder. Het is natuurlijk wel jammer dat we geen koffie voor elkaar kunnen halen op afstand, maar goed, je moet iets over hebben voor echte kwaliteitskoffie.

En dat geldt natuurlijk ook voor de lunch, het is geen probleem om sushi te laten bezorgen of zelf een lekkere salade te maken. Een dieet volgen? Stuk makkelijker als je zelf kunt koken tijdens de lunch. Maar ook; niemand die je raar aankijkt als je een frietje met en een dikke bamischijf of een broodje Döner naar binnen werkt. Handig toch?

4. Je collega’s zien, is een feestje

Heel leuk aan Skype, is dat je een best intiem kijkje krijgt in het huis van je collega’s. Sommigen lopen zelfs een keertje met hun laptop door de kamers om te laten zien hoe het eruit ziet. Partners, honden, katten, kinderen lopen door het beeld en zwaaien gezellig naar de webcam. En de tuindeuren staan vaak gezellig open als het lekker weer is.

Al is het alleen maar om een keer samen te werken aan een luidruchtige Seats2Meet-tafel, op 3 centimeter van een andere zweterige ZZP’er, elke keer dat je je collega’s in het echt ziet (of IRL, zoals je dat in de virtuele wereld noemt) is een feestje! Zeker je collega’s die in Turkije of in de VS wonen in het echie zien, is geweldig! En ja, zelfs je baas ;-). Omdat het niet zo vaak voorkomt dat je elkaar ziet, eindigt de (werk)dag bovendien regelmatig in een borrel of gezellig etentje.

5. Chatstatushumor

chatstatushumorJe kunt niet zien wie er ‘op kantoor’ is, maar wel wie er ‘online’ is. We gebruiken Google Apps for Business en chatten dus via G-talk in G-mail (dat tegenwoordig overigens Hangouts heet). Je weet vast nog wel hoe het vroeger ging met de MSN-status… In plaats van kantoorhumor doen we bij Frankwatching dan ook aan chatstatushumor! Hele gesprekken worden er gevoerd in de status. Vooral voor insiders heel hilarisch ;-).

6. Werken in je joggingbroek

Heerlijk! Gewoon in je huispak, joggingbroek, korte broek of pyjama werken, niemand die het ziet. Make-up is ook nergens voor nodig. En zeker als je je even niet zo lekker voelt, trek je gewoon je meest comfy clothes aan. Een hoodie, trainingsvestje, dikke wollen vest, het kan allemaal. Oke, als je moet skypen is een net shirt (en voor de vrouwen; een bh) wel even handig, maar die heb je zo weer uit ;-).

7. Plaatsonafhankelijk werken

Met een laptop (Bring Your Own) en smartphone in de aanslag, kun je plaatsonafhankelijk werken. Alles staat in de cloud. Mail, documenten, apps om social media te managen, belangrijke programma’s. Alles is webbased en alles is online. Het enige dat je verder nog nodig hebt is een werkende internetverbinding. Werk in de zon op je balkon of in je tuin, op het terras, samen bij Seats2Meet in welke stad dan ook of aan je eigen keukentafel (met of zonder collega’s die gezellig aanhaken), het maakt niet uit. Gaat je partner op zakenreis? Ga gewoon mee! Het maakt immers niet uit waar je bent, werken kun je toch. Ongeveer dezelfde tijdzone is overigens wel praktisch ;-).

Nooit meer naar kantoor?

Dat waren ze, mijn ‘7 perks of working in a virtual office’. De vraag is natuurlijk; ben ik nu helemaal om? Wil ik nooit meer iets anders dan thuiswerken? Nee, dat niet. Ik zou het liefst 1 a 2 dagen per week samenwerken met collega’s op een vaste locatie. Met een eigen bureau, waar je goed kunt zitten (want hoe leuk Seats2Meet ook is, ergonomisch is zo’n werkplek voor de meesten niet ;-)). Ik zou willen samenwerken op locatie om te brainstormen, sparren en van elkaar te leren. Om geïnspireerd te raken en energie te krijgen van elkaar. De overige dagen werk ik met liefde vanuit mijn thuiskantoor. Efficiënt, effectief, gezellig en eigenlijk stiekem heel erg bijzonder.

Met dank aan Lindy & Elja voor hun input!

Saskia de Laat
Saskia de Laat is blogtrainer & content coach voor ondernemers, experts en bedrijven. Ze geeft workshops & trainingen en coacht experts één-op-één. Als tekstschrijver verzorgt Saskia inhoudelijke blogartikelen, klantcases en whitepapers.

2 comments

  1. Leuk om te lezen 🙂 Ik werk zelf ook freelance, maar wel vrijwel altijd op het kantoor waar ik dan voor werk. Dan heb je toch wat meer dat ‘collega’-gevoel. Maar ik kan me voorstellen dat het anders is als iedereen thuis werkt. Klinkt in ieder geval niet verkeerd 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Saskia!

Blogtrainer & contentcoach. Ik geef workshops, trainingen & advies op het gebied van zakelijk bloggen en contentmarketing. Ook schrijf ik inhoudelijke teksten zoals blogs, whitepapers en klantcases. Koffie drinken? Neem even contact met me op!
Workshop Agenda

WEBINARS

WEBINAR
Onderwerp:
Zakelijk Bloggen
Datum: 24 april
Tijdstip: 10.30 uur

Meer informatie >>

Mijn laatste blogs

Webinar

Kick-start 'Zakelijk Bloggen' op 24 april om 10:30 uur

Doe je mee?