Writeaholic.nl

Een virtueel kantoor: is altijd thuiswerken echt wel zo ideaal?

Sinds 16 mei 2011 werk ik thuis. Elke dag. Frankwatching, mijn werkgever, heeft geen kantoor. Mijn collega’s wonen verspreid over heel Nederland en er werken zelfs twee collega’s vanuit de VS! Het eerste wat mensen zeggen als ik zeg dat ik thuiswerk, is vaak “Oh, wat heerlijk!” En ja, thuiswerken is heerlijk. Mijn wekker gaat een kwartier voordat ik begin, ik kan elke dag lekker verse lunches bereiden, mijn werktijden zijn in verhouding veel flexibeler, ik kan tussendoor een wasje draaien en redelijk makkelijk even weg als dat nodig is. Maar het is niet allemaal zo zonnig als het lijkt.

Ik heb het geluk bij een bedrijf te werken dat continu innoveert. Het Nieuwe Werken is voor ons gesneden koek. Alle systemen en processen zijn afgestemd op het online en flexibel werken en ik mag werken met de fijnste tools (Google Docs, SproutSocial & WordPress bijvoorbeeld). Ik heb mijn eigen bureau, mijn eigen pc, mijn eigen besturingssyteem. Bring Your Own Everything dus. Geen Sharepoint, geen verouderde Internet Explorer, maar fijne, goed werkende tools. Communiceren doen we via mail, chat, Skype & Whatsapp. En dat gaat allemaal super! Natuurlijk is er tijd voor een sociaal virtueel babbeltje op zijn tijd, maar over het algemeen zijn de ‘virtuele vergaderingen’ heel efficient en effectief.

Ik mis de drukte en chaos van de werkvloer ook (kantoortuin) absoluut niet. Als thuiswerken achter je eigen bureau, met je eigen muziek, fijn licht, goede ventilatie, de perfecte temperatuur en je comfy kleding aan ergens voor zorgt, dan is het wel concentratievermogen (tenzij je een stal huisdieren of loslopende kids hebt natuurlijk). Maar tegelijkertijd zorgt dat er ook voor dat je vaak uren achter elkaar hypergeconcentreerd zit te werken, zonder afgeleid te worden door (irritante?) collega’s die constant vragen hebben, vergaderingen (die nergens over gaan) en gezellige lunchpauzes. Het resultaat: je verzet bergen werk, maar je bent ’s avonds bekaf en hebt regelmatig RSI-achtige klachten. In je eentje af en toe bewust pauze nemen, blijkt in de praktijk erg moeilijk.

Eenzaamheid

En je vereenzaamt stiekem toch wel een beetje. Zeker als je collega’s er ‘virtueel’ niet zijn of het allemaal druk hebben. Je ziet en spreekt regelmatig de hele dag geen mens (afgezien van de postbode die je zoveelste online bestelling komt bezorgen en op al die mails, tweets & Facebookberichtjes na dan). Toen onze koningin in haar kersttoespraak van 2009 de effecten van social media en internet hekelde, was ik het niet met haar eens. En hoewel ze haar mening inmiddels heeft bijgesteld, kan ik me tegenwoordig toch wel een beetje vinden in haar toenmalige standpunt. “Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien. Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes.

Hoewel vergaderingen in veel bedrijven vaak nutteloos lijken en er regelmatig niets concreets uitkomt, heeft dat samenkomen en samen brainstormen en ontwikkelen ook een hele belangrijke sociale functie. Virtueel gaat de communicatie snel en is het kort & krachtig. Tijd en mogelijkheid voor diepgang lijkt, mede door drukte natuurlijk, er soms minder te zijn. Ik merk dat ik daardoor ook minder snel geinspireerd raak dan voorheen. En bijvoorbeeld ook minder blog dan voorheen. Ik maak immers veel minder mee. En hoewel ik af en toe helemaal in een deuk lig door een chatgesprek met een collega, is in je eentje lachen toch een stuk minder ‘gezellig’ dan met z’n tweetjes.

Vaak krijg ik te horen: “Ga dan lekker bij Seats2Meet zitten, tussen de mensen.” Maar dat werkt voor mij niet. De reden dat ik onder de mensen wil zijn, is dat ik, naast het werk dat ik elke dag doe, ook wil brainstormen, wil samenwerken, van collega’s wil leren & geinspireerd wil raken. Met collega’s samen werken aan een project bijvoorbeeld. Het grootste gedeelte van het werk dat ik moet doen, vraagt echter opperste concentratie (redactiewerk). En met mijn kleine schermpje (netbook) in een drukke omgeving op een werkplek die niet op mijn lange lijf is afgestemd, is dus echt niet een oplossing.

Wil ik dan weer full time op een kantoor werken?

Nee. Nooit meer, als het even kan. Het liefst zou ik 1 of 2 dagen met mijn collega’s op eenzelfde locatie aanwezig zijn, voor het sociale aspect (de teambuilding, het elkaar inspireren en gewoon voor de gezelligheid) en om samen aan projecten te werken en tot mooie dingen te komen. En, hoewel het behoorlijke persoonlijke uitdagingen met zich meebrengt, blijf ik die andere 2, 3 dagen met alle liefde thuiswerken. Tussen mijn eigen spulletjes, met alle fantastische tools en alle ingredienten voor een geweldige concentratie en productiviteit. Een mix van beide, dat lijkt me echt ideaal.

Na het schrijven van deze blog vond ik deze comic, die het allemaal mooi even samenvat. Niet alles is op mij van toepassing, maar wel erg vermakelijk!

Saskia de Laat
Saskia de Laat is blogtrainer & content coach voor ondernemers, experts en bedrijven. Ze geeft workshops & trainingen en coacht experts één-op-één. Als tekstschrijver verzorgt Saskia inhoudelijke blogartikelen, klantcases en whitepapers.

20 comments

 1. Hi Saskia,

  Heel erg herkenbaar dit. Ik probeer zelf ook de juiste balans te vinden. Gelukkig heeft ons bedrijf wel een locatie waar we bij elkaar kunnen komen, maar mijn voorkeur heeft het om thuis te werken, of daar met collega’s af te spreken. Ik heb wel moeten wennen aan het thuiswerken, ook om de discipline te krijgen om niet te verzanden in andere dingen die ook nog even moeten gebeuren in huishouden of online vormen van afleiding.

 2. Haha, die Oatmeal is briljant! En je verhaal heel herkenbaar… gelukkig zorgen die social media er ook voor dat ik veel in contact ben met mijn zzp-collega’s en we elkaar ook IRL treffen om samen te werken of te lunchen. Maar inderdaad, als ik iets superleuks wil vertellen “op mijn werk” praat ik vaak toch tegen mijn plant ^_^.

 3. Heel herkenbaar. Zoals vaker is en-en te verkiezen boven of-of. Maar wat let je om af en toe een dag met leuke mensen op eenzelfde locatie te gaan werken? Zoals je zelf zegt komt het een aantal type werkzaamheden ook ten goede als je mensen life meemaakt. Misschien niet bij s2m dan, maar er zijn nog zat andere plekken waar prima te werken valt toch?

 4. @Ad ik weet niet of zo’n plek er is, en zoals ik al aangaf, dan heb ik in elk geval een nieuwe laptop nodig, met een groot scherm ;-). Maar af en toe afspreken met collega’s is zeker geen slecht plan. 🙂 Met ‘vakgenoten’ heeft natuurlijk ook waarde (wel een andere), maar dat zou dan handiger zijn op een (netwerk)event, denk ik. Dat laatste wil ik ook weer vaker gaan doen!

 5. Werken op een netbook, hele werkdagen lang!? Auw!!! Ik heb nu een 15 inch laptop, wil ‘m eigenlijk nog groter hebben. Draagbaar? Neuh, dat is ‘ie dan niet zo, maar net genoeg om op elke acceptabele tafel een sublieme desktop neer te kunnen zetten die doet wat ik wil. In mijn geval is dat nogal alternatief/geeky met Linux, wat ik in geen enkel traditioneel kantoor nog ben tegengekomen. Wat je schrijft over je eigen tools is erg herkenbaar. “Kantoor” heeft Windows XP, een verschrikking (vond ik in 2001 overigens ook al), dus daar mis ik mijn eigen tools enorm. Gelukkig hebben we een goede thuiswerkregeling.

  1. @Bas thuis heb ik een desktop staan met een fijn scherm, al is die soms ook al te klein (en flikkert ie regelmatig) en wil ik graag een grotere. Maar verder alleen de alleroudste Samsung Galaxy Tab en een netbookje tot mijn beschikking. Niet geschikt voor hele werkdagen dus inderdaad ;-).

 6. Hoe romantisch het inderdaad allemaal lijkt te klinken: voor mij zou het niet werken. Heb een paar jaar terug nog een beetje gesnuffeld aan het freelancersbestaan als journalist, maar los van bijvoorbeeld de administratieve rompslomp die je dan op je eigen bordje laadt: ik gedij toch het best binnen die structuur van ‘ergens naartoe rijden ’s ochtends’ en daar aan het einde van de werkdag de kantoordeur weer achter me dicht trekken. Helder: het werk daar, ‘thuis’ hier. Natuurlijk wordt er ook op de Mac thuis wel het een en ander afgehandeld, maar toch.

  En hoe rumoerig de kantoortuin soms ook is: ik zou de collega’s, het directe contact, het meteen kunnen sparren, enzovoorts enorm missen. Daarbij: thuis zou ik doorlopend in de verlegenheid komen om ándere dingen te gaan doen. In een huis met drie kleine kinderen ligt áltijd werk. Het is dus goed zoals het is, dit werkt voor mij het best.

 7. Af en toe werk ik thuis. En dat vind ik heerlijk. Niet de twee uur reistijd die ik anders heb, een verademing! Maar altijd zou het zeker niet hoeven wat mij betreft. Dan moet je toch af en toe netwerk bijeenkomsten zoeken of met vakgenoten werken. Anders lijkt het me best eenzaam.

 8. Herkenbaar! Ik werkte altijd fulltime op kantoor en snakte echt naar rustig, productieve thuiswerkdagen. Sinds ik dat doe, 1-2 keer per week, wil ik nooit meer anders. Hoe heerlijk! Ben blij dat ik een combinatie heb gevonden, hopelijk komt dat voor jou ook!

 9. Leuk om te lezen!! Dit is overigens het eerste artikel dat ik van je lees en het smaakt naar meer 🙂 Ik werk 3 dagen, waarvan 1 dag op kantoor en de rest thuis, leuk dus om jouw ervaringen te lezen.

 10. Mooi artikel. Herkenbaar ook wat je schrijft over dat je met thuiswerk het brainstormen met je collega’s mist. Ik ken wel mensen die daar soms Skype voor gebruiken. dat wil ik binnenkort ook eens uittesten. Het is wel heel anders natuurlijk dan echt samen rond de tafel zitten, maar het is vermoedelijk weer veel beter dan niets…

  Ik wil het thuiswerk overigens ook voor geen goud verruilen. Het geeft me zoveel meer vrijheid dan een kantoorbaan!

 11. Met een reistijd van 1.20 heen en 1.20 uur terug, breekt een volledige werkweek soms op. Gelukkig hebben ze ook hier het nieuwe werken uitgevonden. En ik vind het heerlijk, een dag thuiswerken.

  Maar wel als er niemand thuis is. Niet dat mijn partner (met onregelmatige werktijden en veel vrij doordeweeks) nu zo vervelend is, maar die wil op zijn vrije dag ook gewoon een keer de muziek hard aanzetten. Of stofzuigen. En niet een half aanwezige Laura naast zich hebben zitten 😉

  1x in de week vind ik wel zalig. Gewoon om die grote projecten even een duw te geven zonder steeds afgeleid te worden. Maar ik mis dan wel de gezelligheid van collega’s en de volgende dag stap ik weer vrolijk in de trein 😉

 12. Leuk stuk en herkenbaar. Ik werk sinds een tijd ook niet meer op kantoor maar vanuit huis en ik herken dezelfde voor- en nadelen. Ik heb nog het geluk dat ik af en toe kan meeten met klanten of partners. Om uit de eigen omgeving te komen spreek ik wel eens af met een vriend die ook vanuit huis werkt en als je samen zit kom je vaak toch tot nieuwe ideeën, die je niet snel via e-mail of andere digitale communicatie opdoet.

 13. Heerlijk herkenbaar verhaal. Hoewel? M’n bonuskind denkt nog iets te vaak dat “thuiskantoor” gelijkstaat aan “hee, da’s handig, mooi iemand om me te helpen met m’n huiswerk/een stukje te gaan wandelen samen/m’n ei bij te deponeren, en de kat heeft de neiging om op m’n laptop te gaan liggen, dus die werkt ook al niet mee 🙂 Maar verder vind ik dit de ideale manier van werken, lekker zelf m’n eigen dag indelen (ik ben niet bepaald een ochtendmens) en nooit meer in de file.

 14. Leuk verhaaltje en echt herkenbaar. Inderdaad als je een mogelijkheid hebt en of krijgt in je leven om thuis te kunnen werken, en met een beetje geluk een goede baan (werk) kun je vinden, dan wil je zeker nooit terug full time te gaan werken. Dagelijks met een soort stress wakker worden en dan snel weg van het huis, drukke snelwegen, etc. dit alles wat ik nooit meer terug wil hebben…

 15. Hmmm wij hebben pas sinds net clouddiensten waardoor we thuis kunnen werken.. misschien dat het over een half jaar dezelfde mening heb, maar nu vind ik het vooral praktisch en fijn om de mogelijkheid te hebben.. Beste van beide, overleg op kantoor en goed gefocust doorwerken zonder storingen op een thuiswerkdag, ik ben fan van de cloud set-up.

  1. Hey Lousie, wat fijn dat je thuis mag werken, ik kan me heel goed voorstellen dat je dat als een enorme bevrijding ervaart. Ik ben het ook met je eens dat thuis kunnen werken én op kantoor kunnen overleggen het beste van beide werelden is, mijn artikel gaat voornamelijk over dat je altijd thuis moet werken (want toen ik dit schreef, had mijn werkgever geen kantoor). Dat is toch andere koek ;-). Overigens heb ik ook een stuk geschreven over de voordelen (zie hier: http://www.writeaholic.nl/2013/05/30/7-redenen-waarom-werken-in-een-virtueel-kantoor-gaaf-is/), wat dat betreft deel ik je mening volkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Saskia!

Blogtrainer & contentcoach. Ik geef workshops, trainingen & advies op het gebied van zakelijk bloggen en contentmarketing. Ook schrijf ik inhoudelijke teksten zoals blogs, whitepapers en klantcases. Koffie drinken? Neem even contact met me op!
Workshop Agenda

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Locatie: Eindhoven
Datum: 7 augustus
Duur: hele dag
Vrij: nog 2 plekken

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Datum: 18 september
Locatie: Eindhoven
Duur: hele dag
Vrij: VOL!!

Meer informatie >>

Mijn laatste blogs