Writeaholic.nl

Timeline instellen: 10 last minute tips voor Facebookpagina’s

Is jouw Facebookpagina al ‘Timeline ready?’ 30 maart is het zover: iedere fanpagina gaat over naar het nieuwe ontwerp. Als pagina-eigenaar heb je alleen vandaag nog de tijd om je Facebookpagina voor te bereiden. Gisteren schreef ik voor Frankwatching, samen met collega Elja Daae, een artikel met 10 praktische last minute tips voor als je aan de slag gaat met de Timeline van jouw pagina.

1. Je Timeline achter de schermen bewerken

Als beheerder van een Facebookpagina kun je je Timeline tot 30 maart 2012 achter de schermen bewerken. De fans van de pagina krijgen dus nog niets te zien (mits je goed oplet!). Zorg dat je ingelogd bent als jezelf (dus niet als de pagina) en klik bovenaan de pagina op preview of voorbeeld bekijken. Je kunt altijd weer terug naar de oude versie.

Als je de Timeline wilt bewerken door bijvoorbeeld een ‘milestone’ of ‘statusupdate’ in het verleden toe te voegen, moet je 1) ingelogd zijn als persoon (in ons geval bijv. als Saskia de Laat) én bovendien 2) bij plaatsingsvoorkeuren het vinkje aan hebben staan. (>pagina bewerken > jouw instellingen > plaatsingsvoorkeuren > ‘Altijd berichten plaatsen namens [naam pagina], ook als je Facebook als Saskia de Laat gebruikt’). Als je dat niet doet, lukt het niet om iets toe te voegen. Pas na het publiceren van de Timeline kun je als je ingelogd bent als pagina (in ons geval als ‘Frankwatching’) de Timeline bewerken.

2. Cover photo: zorg voor goede kwaliteit & afmetingen

Bovenaan de Timeline staat een grote ‘cover photo’. De afmeting hiervan is 851 pixels bij 315 pixels. Groter of kleiner kan natuurlijk ook, maar dan heb je geen controle over hoe het eindresultaat zal zijn. Facebook past de foto dan automatisch aan aan het formaat.

Er is veel te doen om het feit dat Facebook de kwaliteit van geüploade afbeeldingen (ook in de juiste afmetingen) vermindert. Daar is helaas voor zover wij weten niets aan te doen. Ga je zelf iets ontwerpen, dan lijkt een 300 dpi PNG afbeelding “the best of the worst” als het gaat om kwaliteit. Voor meer info over afmetingen van afbeeldingen in de nieuwe timeline, zie dit artikel van Bastiaan Neurink.

3. De cover photo is belangrijk, maar vergeet de profielfoto niet

De grote cover photo geeft een mooie kans om een prachtige pagina te maken. De profielfoto biedt daarbij een extra visuele kans. Een samenspel tussen die twee is natuurlijk prachtig. Er zijn fantatische voorbeelden te vinden van pagina’s die de twee afbeeldingen op een geweldige manier combineren. Zie bijvoorbeeld de pagina van Chocomel of van Old Spice.

profielfoto vs cover photo timeline

Wat je je daarbij moet realiseren, is dat je fans je fanpagina niet vaak zien nadat ze ‘like’ klikken. Als ze daarvoor al naar je fanpagina gaan! Het kan ook zijn dat ze via een widget op een website op ‘like’ klikken, bijvoorbeeld. Of via hun smart phone.

Wat zowel fans als hun vrienden wel veel zien, is je profielfoto. Die staat voor al je updates in hun stream, en ook voor de commentaren of likes die je als pagina achterlaat her en der op Facebook.

4. Voer eerst de datum van oprichting in

Facebook weet wel wanneer je je fanpagina hebt aangemaakt, maar niet wanneer je bedrijf is opgericht. Daarom is het belangrijk om de startdatum van je bedrijf als milestone toe te voegen. Als je die datum nog niet hebt ingevoegd, kun je geen updates of milestones toevoegen in het verleden (voor je Facebookpagina is gestart). Het is vervolgens logischerwijs ook niet mogelijk om milestones of statusupdates toe te voegen van voor de datum van oprichting.

Frankwatching opgericht

5. Milestones & status updates in het verleden toevoegen

Frankwatching verhuisdJe kunt zoals gezegd zowel status updates als milestones toevoegen in het verleden. Een milestone herken je aan het vlaggetje. Als je een milestone of statusupdate wil toevoegen en je wil dat deze nog niet zichtbaar is voor je fans, zorg dan dat het vinkje bij “verbergen van nieuwsoverzicht” aan staat. Dan komt je bericht niet in het nieuwsoverzicht van de fans terecht en is hij niet zichtbaar in het ‘oude design’ van de pagina, zoals de fans en niet-fans hem momenteel nog zien.

Let op: bij het toevoegen van een afbeelding in het verleden (als status update, dus niet als milestone), verschijnt deze vreemd genoeg wel op de pagina in het oude design! We hebben nog niet ontdekt hoe je dit kunt voorkomen.

Lees de andere 5 tips in het artikel op Frankwatching.

Saskia de Laat
Saskia de Laat is blogtrainer & content coach voor ondernemers, experts en bedrijven. Ze geeft workshops & trainingen en coacht experts één-op-één. Als tekstschrijver verzorgt Saskia inhoudelijke blogartikelen, klantcases en whitepapers.

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Saskia!

Blogtrainer & contentcoach. Ik geef workshops, trainingen & advies op het gebied van zakelijk bloggen en contentmarketing. Ook schrijf ik inhoudelijke teksten zoals blogs, whitepapers en klantcases. Koffie drinken? Neem even contact met me op!
Workshop Agenda

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Locatie: Eindhoven
Datum: 7 augustus
Duur: hele dag
Vrij: nog 2 plekken

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Datum: 18 september
Locatie: Eindhoven
Duur: hele dag
Vrij: VOL!!

Meer informatie >>