Writeaholic.nl

Integratie Google+ in Google zoekresultaten

Google kondigde deze week op haar blog een nieuwe integratie aan van Google+ met de Google search zoekresultaten. Vanaf deze week kunnen Google+ leden en gebruikers die zijn ingelogd op Google, zowel zoeken op het algemene web als binnen hun eigen Google+ social graph.

Search, plus your world

Google noemt deze integratie op haar eigen blog ‘Search Plus Your World.’ Jack Menzel, productmanagement director van Google Search, legt uit dat Google+gebruikers dankzij deze integratie niet alleen het publieke web kunnen doorzoeken, maar ook informatie die alleen met hen gedeeld is. Dat betekent dat je straks gecombineerde zoekresultaten krijgt, waaronder resultaten uit je eigen Google+ netwerk: circles, foto’s, updates (posts) en veel meer (zoals bijvoorbeeld Picasa Web).

De integratie bestaat uit drie grote veranderingen:

  1. Personal Results, die het mogelijk maken om informatie te doorzoeken die alleen met jou gedeeld is.
  2. Profiles in Search, Google+ profielen direct in de zoekresultaten
  3. People and Pages, relevante Google+ profielen of pages over het onderwerp (keyword) waarop je zoekt.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8Z9TTBxarbs[/youtube]

Persoonlijke zoekresultaten

Je eigen Google+ zoekresultaten zullen vanaf nu gecombineerd weergegeven worden met de traditionele zoekresultaten. Je kunt wel duidelijk zien welke resultaten afkomstig zijn van je eigen netwerk en welke niet. Een voorbeeld. Stel je bent op zoek naar informatie over Barcelona. Vanaf nu krijg je in je zoekresultaten, naast Google maps, reisinformatie en historische referenties, ook bijvoorbeeld een update (of foto’s) van een Google+ contact te zien, die toevallig net naar Barcelona is geweest.

Google+ profielen in de zoekresultaten

Als je zoekt op een naam, wordt het Google+ profiel die persoon de eerste hit van de autocomplete en ook in de zoekresultaten (zie afbeelding hieronder). Dit geldt overigens alleen voor mensen in jouw circles en zogenaamde ‘prominenten’. Je kunt deze prominenten ook meteen toevoegen aan je circles, door middel van de button die naast het zoekresultaat verschijnt. Over de verdere integratie van Google+ pagina’s in de autocomplete en de resultaten, is nog niets bekend.

Google+ profielen en pagina’s

Volgens Google zit er achter elk zoekwoord wel een community. Daarom krijg je vanaf  nu bij elk zoekwoord suggesties te zien van mensen (profielen) en pagina’s over het onderwerp waar je op zoekt. Vermoedelijk worden deze profielen & pagina’s op basis van populariteit (+1’s en aantal keer toegevoegd aan een circle) weergegeven. Maar het zou heel goed kunnen dat je deze posities (vergelijkbaar met de promoted accounts van Twitter) in de toekomst ook kunt gaan kopen.

Kan het ook uit?

Ja dat kan! Google introduceert een prominente knop bovenaan, waarmee je heel snel kunt switchen tussen gepersonaliseerde zoekresultaten of juist ongepersonaliseerde resultaten. Als je voor ongepersonaliseerde zoekresultaten kiest, dan worden persoonlijke informatie (gedeeld met jou) en resultaten op basis van je browsegeschiedenis, buiten beschouwing gelaten. Dit kan je per sessie instellen, maar je kunt het ook standaard instellen in je search settings. Het is mij nog niet duidelijk of de suggesties voor profielen & pagina’s op basis van keywords en de autocomplete voor prominente personen dan ook meteen uitstaat.

Wat vind jij?

De nieuwe functionaliteit wordt de komende dagen uitgerold voor mensen die zijn ingelogd en daarnaast de Engelstalige Google.com gebruiken. De rest van de wereld volgt daarna. Wat vind jij van deze nieuwe functionaliteit? Is het een goede toevoeging, ook omdat je zelf kunt bepalen of je de integratie uit of aan zet? Of vind je dat Google met deze integratie (die volgens Google zelf nog maar het begin is) een stap te ver gaat?

Deze blogpost is eerder gepubliceerd op Frankwatching.

Saskia de Laat
Saskia de Laat is blogtrainer & content coach voor ondernemers, experts en bedrijven. Ze geeft workshops & trainingen en coacht experts één-op-één. Als tekstschrijver verzorgt Saskia inhoudelijke blogartikelen, klantcases en whitepapers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Saskia!

Blogtrainer & contentcoach. Ik geef workshops, trainingen & advies op het gebied van zakelijk bloggen en contentmarketing. Ook schrijf ik inhoudelijke teksten zoals blogs, whitepapers en klantcases. Koffie drinken? Neem even contact met me op!
Workshop Agenda

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Locatie: Eindhoven
Datum: 7 augustus
Duur: hele dag
Vrij: nog 2 plekken

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Datum: 18 september
Locatie: Eindhoven
Duur: hele dag
Vrij: VOL!!

Meer informatie >>

Mijn laatste blogs