Writeaholic.nl

Facebookvriendschap tussen scholieren en docenten illegaal

In de Amerikaanse staat Missouri is het binnenkort niet langer legaal om op Facebook bevriend te zijn met je docent (of, als je zelf docent bent; met scholieren of studenten). Vanaf 28 augustus zijn zelfs alle vormen van ‘online social networking’ tussen docent en scholier niet langer legaal. Het gaat overigens alleen om direct (prive) contact tussen de docent en de scholier (vriendschap); docenten mogen wel Facebookpagina’s aanmaken, waar de studenten fan van kunnen worden.

Uit angst geboren

Ik ben helemaal voor initiatieven die scholieren (en studenten) bewust maken van de gevaren van social media en ik denk dat ook docenten zich niet altijd bewust zijn van de gevolgen die zo’n online vriendschap kan hebben. Natuurlijk is er een groot verschil tussen basisschoolleerlingen en middelbare scholieren aan de ene kant en studenten (18+) aan de andere kant.

Maar hoe je het ook wendt of keert; ik denk niet dat een wet als deze de grenzen tussen docent en scholier of student duidelijker zal makener (wat het doel is van de wet) of ervoor zal zorgen dat kinderen veiliger zijn voor sexual predators. Als je het mij vraagt is het een uit angst geboren wet. Mogen we straks ook geen telefoonnummers of e-mailadressen meer aan onze leraren geven?

Saskia de Laat
Saskia de Laat is blogtrainer & content coach voor ondernemers, experts en bedrijven. Ze geeft workshops & trainingen en coacht experts één-op-één. Als tekstschrijver verzorgt Saskia inhoudelijke blogartikelen, klantcases en whitepapers.

2 comments

  1. moeilijke kwestie. ik heb een tijdje in het onderwijs gewerkt en kreeg toen best vaak hyves (dat had ik toen nog…) en facebook vriendenverzoeken van leerlingen. Op een gegeven moment heb ik voor de hele klas gewoon gezegd: jongens, leuk dat jullie mij allemaal opzoeken op hyves en facebook maar dat is alleen voor mijn vrienden… Maar ik had ook weer een collega die zijn hyves juist voor zijn leerlingen gebruikte. Ze konden hem vragen stellen over de stof en hij zette leuke filmpjes online die over de stof gingen… Als je op die manier contact wil met je leerlingen, moet je volgens mij een apart docentenaccount aanmaken. Verbieden vind ik te ver gaan…

  2. @Elsbeth absoluut. Ik denk dat elke school zijn eigen beleid hierover moet schrijven. Zo’n wet zet je daar natuurlijk wel over aan het denken. Ik zie ook ontzettend veel gave initiatieven waarbij social media juist worden ingezet tijdens de les; het zou zonde zijn als dat niet langer mogelijk is. Wettelijk verbieden gaat mij ook te ver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Saskia!

Blogtrainer & contentcoach. Ik geef workshops, trainingen & advies op het gebied van zakelijk bloggen en contentmarketing. Ook schrijf ik inhoudelijke teksten zoals blogs, whitepapers en klantcases. Koffie drinken? Neem even contact met me op!
Workshop Agenda

WEBINARS

WEBINAR
Onderwerp:
Zakelijk Bloggen
Datum: 24 april
Tijdstip: 10.30 uur

Meer informatie >>

Mijn laatste blogs