Writeaholic.nl

Ik deel dus ik besta: de invloed van social media op relaties

Mijn schoonouders waren not amused toen zij via Facebook moesten vernemen dat mijn vriend en ik gingen samenwonen (we hadden ze heus wel gebeld, een minuut eerder, maar ze waren helaas niet bereikbaar). 60% van alle Facebook-gebruikers vult zijn of haar relatiestatus in. Als je wil weten of die leuke vent in de kroeg bezet is, heb je tegenwoordig alleen nog maar zijn voor- en achternaam nodig. En je relatie is pas definitief verbroken als je <3 status is gewijzigd. En plein public. 

“Wacht effe, eerst effe inchecken..”

Hoewel Facebook door alle mogelijkheden tot sociale interactie veel voordelen voor ons zelfvertrouwen kan hebben en zelfs bevorderlijk is voor ons sociale leven, biedt het ook ongekende mogelijkheden tot bespieden, stalken en jaloezie. Social media kunnen daarnaast ook flink wat asociale gevolgen met zich meebrengen. Wat dacht je van mensen die regelmatig zitten te twitteren als je met ze aan het praten bent. Of nog erger; mensen die eerst hun status updaten (“wacht effe, eerst effe inchecken”) voor ze je drie kusjes geven of welkom heten.

En ja, ik maak me er ook schuldig aan. Hoewel ik niets begrijp van mensen die roepen dat ze social media maar niks vinden, niet ‘aan die onzin meedoen’ omdat ze een negatief effect hebben op menselijke relaties en daarom echt alleen maar willen bellen of afspreken (het zijn immers enorme overdrijvers, ze zijn gruwelijk ouderwets en ze meten met twee maten), er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in.

Niets lekkerder dan live

Gelukkig spreek ik nog steeds regelmatig met mijn vrienden af. Social media zijn voor mij een fantastische aanvulling op mijn offline leven. Maar inderdaad, het is eigenlijk te zot voor woorden dat je tegenwoordig moet zeggen: “Wanneer zullen we weer eens afspreken? Eh, in real life bedoel ik.” En het is stiekem best wel idioot dat ik alles wat er in mijn leven gebeurt beoordeel op ‘nieuwswaarde’ en ‘deelbaarheid’ en constant bezig ben met bepalen welke verhalen en welke informatie ik met wie op welk platform wil delen; personal branding to the max. And yet, I do it anyway. 

Gelukkig zijn de meeste van mijn vrienden net als ik; bewust verslaafd aan social media, maar in het echt ook sociaal. Gelukkig accepteert mijn vriend mijn excessief online deelgedrag als een van mijn minder leuke eigenschappen, die me tegelijkertijd maken wie ik ben. Goed Volk maakte er een liedje over: “Ik wil jou 1 op 1, lekker live, niet via Facebook, de Twitter of je Hyve.” En ik kan ze geen ongelijk geven: als het om relaties gaat (en dan heb ik het over the real deal) is er niets ‘lekkerder’ dan ‘live’.

[youtube]KcI439wS9qk[/youtube]

 

 

Saskia de Laat
Saskia de Laat is blogtrainer & content coach voor ondernemers, experts en bedrijven. Ze geeft workshops & trainingen en coacht experts één-op-één. Als tekstschrijver verzorgt Saskia inhoudelijke blogartikelen, klantcases en whitepapers.

4 comments

  1. Jawel, mijn vriendje wordt tegenwoordig zo strontchagrijnig van Twitter dat ik Twitteren in zijn buurt wel uit mijn hoofd laat. Natuurlijk wel stiekem op de wc, onder de dekens en op andere plekken #addict

  2. Leuk dit Sas! En herkenbaar. Ik heb het gevoel dat mijn social media contacten niet in de plaats komen van IRL – het is meer een extra manier om gedurende de dag betrokken te blijven bij mijn vrienden. Ik werk alleen vanachter de keukentafel en social media is mijn manier van gesprekken rond de koffieautomaat + lezen van vakplublicaties.
    Het is wel oppassen geblazen als je tijdens het ontbijt met man en kinderen aan het tweeten, mailen en facebooken bent – dat mag dus ook niet meer in dit huishouden!

  3. Ik ben een tijdje ook erin doorgeslagen. Het constant laten weten wat ik aan het doen ben, doe ik niet meer. Want ik zie nu in dat het niemand een barst kan schelen. Elke keer als ik die Foursquare check ins zie denk ik “denk je nou werkelijk echt dat het iemand een bal uitmaakt of je op het station staat te wachten met 27 anderen?” Laat liever weten waar je heen gaat. Nee, ik weet Twitter echt steeds makkelijk naast me te leggen. Vind het heerlijk om gesprekken te hebben via Twitter en mijn gedachten te uitten zodat men daarop ook kan reageren maar het fysieke, dat kan toch niemand schelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Saskia!

Blogtrainer & contentcoach. Ik geef workshops, trainingen & advies op het gebied van zakelijk bloggen en contentmarketing. Ook schrijf ik inhoudelijke teksten zoals blogs, whitepapers en klantcases. Koffie drinken? Neem even contact met me op!
Workshop Agenda

WEBINARS

WEBINAR
Onderwerp:
Zakelijk Bloggen
Datum: 24 april
Tijdstip: 10.30 uur

Meer informatie >>

Mijn laatste blogs