Ik deel dus ik besta: de invloed van social media op relaties

Mijn schoonouders waren not amused toen zij via Facebook moesten vernemen dat mijn vriend en ik gingen samenwonen (we hadden ze heus wel gebeld, een minuut eerder, maar ze waren helaas niet bereikbaar). 60% van alle Facebook-gebruikers vult zijn of haar relatiestatus in. Als je wil weten of die leuke vent in de kroeg bezet is, heb je tegenwoordig alleen nog maar zijn voor- en achternaam nodig. En je relatie is pas definitief verbroken als je <3 status is gewijzigd. En plein public. 

“Wacht effe, eerst effe inchecken..”

Hoewel Facebook door alle mogelijkheden tot sociale interactie veel voordelen voor ons zelfvertrouwen kan hebben en zelfs bevorderlijk is voor ons sociale leven, biedt het ook ongekende mogelijkheden tot bespieden, stalken en jaloezie. Social media kunnen daarnaast ook flink wat asociale gevolgen met zich meebrengen. Wat dacht je van mensen die regelmatig zitten te twitteren als je met ze aan het praten bent. Of nog erger; mensen die eerst hun status updaten (“wacht effe, eerst effe inchecken”) voor ze je drie kusjes geven of welkom heten.

En ja, ik maak me er ook schuldig aan. Hoewel ik niets begrijp van mensen die roepen dat ze social media maar niks vinden, niet ‘aan die onzin meedoen’ omdat ze een negatief effect hebben op menselijke relaties en daarom echt alleen maar willen bellen of afspreken (het zijn immers enorme overdrijvers, ze zijn gruwelijk ouderwets en ze meten met twee maten), er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in.

Niets lekkerder dan live

Gelukkig spreek ik nog steeds regelmatig met mijn vrienden af. Social media zijn voor mij een fantastische aanvulling op mijn offline leven. Maar inderdaad, het is eigenlijk te zot voor woorden dat je tegenwoordig moet zeggen: “Wanneer zullen we weer eens afspreken? Eh, in real life bedoel ik.” En het is stiekem best wel idioot dat ik alles wat er in mijn leven gebeurt beoordeel op ‘nieuwswaarde’ en ‘deelbaarheid’ en constant bezig ben met bepalen welke verhalen en welke informatie ik met wie op welk platform wil delen; personal branding to the max. And yet, I do it anyway. 

Gelukkig zijn de meeste van mijn vrienden net als ik; bewust verslaafd aan social media, maar in het echt ook sociaal. Gelukkig accepteert mijn vriend mijn excessief online deelgedrag als een van mijn minder leuke eigenschappen, die me tegelijkertijd maken wie ik ben. Goed Volk maakte er een liedje over: “Ik wil jou 1 op 1, lekker live, niet via Facebook, de Twitter of je Hyve.” En ik kan ze geen ongelijk geven: als het om relaties gaat (en dan heb ik het over the real deal) is er niets ‘lekkerder’ dan ‘live’.

[youtube]KcI439wS9qk[/youtube]

 

 

Pin It