Writeaholic.nl

Hyves vs. Facebook & Google+ haalt 20 miljoen bezoekers #socialmedianieuws

In tegenstelling tot wat velen denken, is Hyves op dit moment nog altijd groter dan Facebook in Nederland. Verder in deze social media update; Google+ bereikt 20 miljoen unieke bezoekers, Facebook verrijkt reacties, merken investeren massaal in Facebook fans, LinkedIn voegt speciale profielinfo voor studenten toe & Nederlanders gemiddeld 12 keer per maand actief op social media.

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Frankwatching

Hyves in Nederland nog altijd groter dan Facebook

Uit onderzoek van Marketingfacts bleek dat Hyves in Nederland nog altijd op alle vlakken de grootste is. Marketingfacts nam contact op met Hyves en met ComScore om tot deze conclusie te komen. Hyves heeft volgens eigen statistieken  11,4 miljoen leden. Daarvan zijn 9,6 miljoen leden Nederlands. Van al deze leden loggen er 5 miljoen leden minimaal 1 keer per maand in (Hyves Juni 2011). Uit de advertentietool van Facebook blijkt dat het aantal Nederlandse accounts momenteel 4.568.620 bedraagt. Een groot verschil dus.

Onderzoeksbureau comScore heeft de ontwikkeling van de grote sociale media in Nederland gedurende het afgelopen jaar geplot in een tabel. Hier is naast Hyves en Facebook ook Twitter meegenomen. Hoewel Facebook en Hyves steeds dichter naar elkaar toe groeien is Hyves dus nog altijd groter dan Facebook (mei 2011). In mei had Hyves afgerond 7.7 miljoen unieke bezoekers. Facebook had er diezelfde maand zo’n 7 miljoen. Uit de grafiek is af te lezen dat Hyves tot december 2010 groeide en die maand haar topmaand beleefde met 8.6 miljoen unieke bezoekers. Daarna nam het aantal unieke bezoekers af tot het in mei weer een opleving kreeg. Het mag duidelijk zijn dat het marktaandeel van Facebook sterk is gegroeid het afgelopen jaar.

In mei had Facebook de helft meer unieke bezoekers (+49.7%) dan het jaar ervoor. Het verschil tussen Hyves en Facebook bedraagt echter nog altijd 700.000. Wanneer comScore een extrapolatie maakt op basis van de huidige gegevens is de schatting dat Facebook Hyves pas over 6 maanden zal passeren. Meer lezen over dit onderzoek.

Google+ bereikt 20 miljoen unieke bezoekers

Google+ is nog steeds de snelst groeiende social networking site in de geschiedenis, maar de groei remt al af. Volgens Paul Allen (Ancestry.com) heeft de zoekgigant met haar nieuwe platform inmiddels 18 miljoen leden bereikt, maar groeit het 50% minder snel dan vorige week. Google’s eigen Google Trends laat zien dat de buzz rondom Google+ langzaam minder wordt; er wordt minder over geblogd en getweet. Daarnaast is het feit dat het nog altijd invite only is uiteraard ook van belang.

Volgens onderzoeksbureau ComScore heeft Google+ inmiddels 20 miljoen unieke bezoekers mogen ontvangen, waarvan 60% tussen de 18 en de 25 jaar oud is en 63% mannelijk. In eerste instantie waren bijna alle bezoekers mannelijk. 5 miljoen bezoekers kwamen uit Amerika, het tweede grote ‘publiek’ is afkomstig uit India, met 3 miljoen bezoekers. Andrew Lipman, vicepresident van comScore zegt dat hij, hoewel de groei van Google+ afneemt, nog nooit een web property zo snel heeft zien groeien.

Facebook verrijkt comments

Facebook heeft de comments verrijkt door video, foto en website informatie toe te voegen als preview in een reactie. Als je nu een link naar een website, foto of video toevoegt aan je reactie op bijvoorbeeld een statusupdate, dan verschijnt deze in preview onder je reactie. Je kunt er ook voor kiezen om de preview niet te laten zien. De functionaliteit is in elk geval in Amerika al breed uitgerold, hier in Nederland vooralsnog niet. Bron: Mashable.

Merken investeren massaal in Facebookmarketing

Een onderzoek door TBG Digital, gecontroleerd door de universiteit van Cambridge, toonde aan dat het aantal betalende campagnes om Facebook fans te verwerven in het tweede kwartaal van dit jaar steeg met een indrukwekkende 104% tegenover het eerste kwartaal. De laatste twaalf maanden stegen de budgetten om een grotere fanbasis te verwerven zelfs met 1900%. Vooral retailers zijn goed voor het gros van die bestedingen: samen nemen ze 36% van alle impressies voor hun rekening. Ze scoren ook de beste klikratio. TBG Digital zegt dat reclame nu echt duidelijk sociaal gaat. Campagnes om de fanbasis te doen groeien (zogeheten brand campaigns), stijgen het snelst, maar de helft (zelfs iets meer) van de reclame op Facebook is bedoeld om klikjes naar externe sites te creëren (offsite campaigns). Lees het hele rapport. Bron: Marketingfacts.

LinkedIn voegt speciale profielinfo voor studenten toe

Als pas afgestudeerde heb je vaak nog geen relevante werkervaring om te tonen op je LinkedIn-profiel, daarom heeft LinkedIn enkele weken geleden nieuwe opties aan het LinkedIn-profiel toegevoegd, speciaal voor studenten. Studenten kunnen vanaf nu projecten, prijzen & awards, organisaties waar je actief bent geweest (vereniging of bestuur), cijfers en cursussen toevoegen aan hun profiel. Je kunt deze opties toevoegen aan je profiel door je profielpagina te openen in edit mode en op ‘add sections’ te klikken. Vervolgens selecteer je de gewenste blokken en vul je meteen de gevraagde informatie in. Je kunt de blokken zelf in de juiste volgorde slepen. Bron: LinkedIn Blog.

Nederlanders gemiddeld 12 keer per maand actief op social media

Bijna acht op de tien Nederlanders gaat elke dag op internet, gemiddeld 109 minuten lang. Een leven zonder internet is voor twee derde ondenkbaar. Dit komt naar voren uit de Online Barometer, een onderzoek dat is uitgevoerd door Synovate in opdracht van internetprovider Online. De vaste PC is nog altijd het meest gebruikte apparaat om mee te internetten (76%), maar daalt met 5% in populariteit. 72% van de Nederlanders gaat online met een laptop of tablet, een stijging van 10% ten opzichte van vorig jaar.

Internet via mobiele telefoons en smartphones is met 10% gestegen. Waar vorig jaar nog één op de vijf Nederlanders gebruik maakte van mobiel internet, is dat nu één op de drie. Ook nieuwssites worden steeds vaker bezocht op de mobiele telefoon: vorig jaar was dat nog 8%, dit jaar laat bijna een verdubbeling zien.

Door de mobilisering van het internet zijn Nederlanders frequenter gaan communiceren per e-mail maar vooral ook via sociale media, zoals Facebook en Hyves. Een sterke stijging in het internetverkeer op sociale netwerken is zichtbaar ten opzichte van vorig jaar, van 21% naar 31%. De meerderheid bekijkt minimaal één keer per week hun sociale media, voor 13% is dit zelfs meerdere malen per dag. Gemiddeld genomen zijn Nederlanders 12 keer per maand ‘sociaal’ op internet. De eigen computer (94%) is het populairst in het gebruik voor sociale media, gevolgd door de computer op het werk (23%), smartphone (22%) en tablet (4%). Bron: Online.nl

Lees ook de andere artikelen in de serie social media nieuws.

Saskia de Laat
Saskia de Laat is blogtrainer & content coach voor ondernemers, experts en bedrijven. Ze verzorgt workshops & cursussen en coacht ondernemers één-op-één. Als tekstschrijver verzorgt ze daarnaast inhoudelijke blogartikelen, klantcases en whitepapers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Saskia!

Blogtrainer & contentcoach. Ik geef workshops, trainingen & advies op het gebied van zakelijk bloggen en contentmarketing. Ook schrijf ik inhoudelijke teksten zoals blogs, whitepapers en klantcases. Koffie drinken? Neem even contact met me op!
Workshop Agenda

ZAKELIJK BLOGGEN

Datum: 23 augustus 2019
Locatie:
Usine (Eindhoven)
Status: nog 1 plek!

———————-

Datum: 20 september 2019
Locatie: Strijp-S (Eindhoven)
Status: VOL!!

Meer informatie >>

Mijn laatste blogs