Writeaholic.nl

Social media voorspellen beurskoers & Twitter updates #socialmedianieuws

Deze week weer de laatste social media nieuwtjes voor je op een rij: social media helpen bij het voorspellen van beurskoersen, Twitter update e-mail notifications,  Nederlanders denken na voordat ze iets plaatsen op social networking sites en Facebook ontwikkelt muziek-, film- en tv-dienst.

Dit artikel werd ook gepubliceerd op Frankwatching.

Social media voorspellen beurskoersen
Dat blijkt uit onderzoek van Laurens van Leeuwen, student aan de Universiteit van Amsterdam, die voor zijn afstudeerthesis de voorspellende kracht van social media onderzocht voor de Nederlandse aandelenbeurs de AEX. Het onderzoek is een logisch vervolg op eerdere studies, die lieten zien hoe social media gebruikt kunnen worden voor het voorspellen van onder andere filmopbrengsten, boekverkopen en zelfs nationale verkiezingen. Door te kijken hoe er over AEX-fondsen wordt gepraat op diverse social media platformen kan 35% van alle beursschommelingen (omhoog en naar beneden) 4 dagen van tevoren worden voorspeld. Naarmate er meer over een bepaald fonds wordt gesproken, neemt de voorspellende kracht toe. Ook het handelsvolume neemt toe naarmate een fonds vaker besproken wordt.

Sentimentanalyse
Voor het onderzoek maakt Laurens van Leeuwen gebruik van de sentimentanalyse van online monitoring specialist Clipit, die dagelijks verschijnt op de website van het Financiële Dagblad. Berichten uit meer dan 10.000 online bronnen, waaronder het populaire microblog Twitter, Hyves en Facebook worden iedere dag gescand en ingedeeld in 5 verschillende categorieën: zeer positief, positief, neutraal, negatief en zeer negatief. Op deze manier ontstaat er van ieder fonds een publieke opinie. Deze wordt vergeleken met de aandelenkoers van het desbetreffende fonds.

Twitter updates: ‘Thursday’ en e-mail notifications
lanceert een nieuwe functionaliteit, genaamd Thursday. Dat maakte de microblogdienst afgelopen week bekend in een tweet. Met deze nieuwe functionaliteit is het mogelijk om als het ware de timeline van een andere gebruiker te bekijken. Je ziet de tweets van de mensen die deze gebruiker volgt en een lijst met de accounts die hij of zij volgt. De komende weken zal de functie voor meer gebruikers beschikbaar worden.

Twitter deed daarnaast afgelopen week ook een update op het gebied van e-mail notifications. Het is nu ook mogelijk om een e-mail te ontvangen wanneer je een reply of mention krijgt, wanneer je tweet geretweet wordt, wanneer je tweet als favoriet gemarkeerd wordt en wanneer je zo nu en dan nieuws-updates van Twitter zelf wenst te ontvangen. E-mail notifications kun je in- en uitschakelen via settings – notifications.

Nederlanders denken na voordat zij iets op een SNS publiceren
Ruigrok | Netpanel deed onlangs onderzoek naar het gedrag van ons Nederlanders op internet. Zo bleek dat 82% van de Nederlanders nadenkt voordat hij/zij iets over zichzelf publiceert op internet, maar tegelijkertijd is slechts 10% echt actief bezig met het creëren van een online imago/identiteit. Driekwart van de Nederlanders is daarnaast bewust bezig met privacy-instellingen op SNSs. Hieronder een selectie van de overige meest opvallende resultaten:

  • Het aantal mensen dat gebruikmaakt van social media sites stagneert op 72%, dat is evenveel als vorig jaar.
  • Hyves is nog steeds de meest populaire SNS in Nederland. Facebook is bezig aan een inhaalslag, en Twitter & LinkedIn groeien ook nog steeds.

  • Gemiddeld heeft de Nederlander 108 vrienden op een SNS. Driekwart van de Nederlanders weet precies uit het hoofd hoeveel vrienden hij of zij heeft op zijn favoriete social networking site.
  • Mannen maken vaker dan vrouwen gebruik van Twitter en LinkedIn. Vrouwen maken vaker gebruik van Hyves en Schoolbank. Facebook wordt door mannen en vrouwen evenveel gebruikt.
  • Mannen (133) hebben gemiddeld meer vrienden dan vrouwen (83) op hun favoriete SNS. Voor mannen zijn LinkedIn en Twitter het meest favoriet, voor vrouwen nog steeds Hyves.
  • Laagopgeleiden zijn vaker lid van Hyves dan hoogopgeleiden. Hoogopgeleiden zijn vaker lid van Facebook en LinkedIn dan laagopgeleiden.
  • 88% van de Nederlanders voegt actief content toe op social media sites, blogs en fotosites.
  • Slechts 32% van de SNS-gebruikers is ‘fan’ van een merk, bedrijf of organisatie. Zij ontvangen het liefst nieuws, aanbiedingen en kortingen, afgestemd op hun persoonlijke voorkeuren.

Facebook ontwikkelt muziek-, film- en TV-dienst
Facebook is van plan om een muziekdienst te implementeren, in de vorm van een tab of een widget op de gebruikersprofielen. Met deze widget, die volgens de laatste roddels in samenwerking met Spotify tot stand zal komen, kunnen gebruikers muziek beluisteren en delen met hun vrienden. Spotify reageert nog niet op de berichten. Volgens weer een ander gerucht wil Facebook zich juist niet binden aan 1 muziekdienst, maar meerder diensten integreren in het social network. Naast muziek, wil Facebook hetzelfde doen voor films en televisieprogramma’s.

Saskia de Laat
Saskia de Laat is blogtrainer & content coach voor ondernemers, experts en bedrijven. Ze verzorgt workshops & cursussen en coacht ondernemers één-op-één. Als tekstschrijver verzorgt ze daarnaast inhoudelijke blogartikelen, klantcases en whitepapers.

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Saskia!

Blogtrainer & contentcoach. Ik geef workshops, trainingen & advies op het gebied van zakelijk bloggen en contentmarketing. Ook schrijf ik inhoudelijke teksten zoals blogs, whitepapers en klantcases. Koffie drinken? Neem even contact met me op!
Workshop Agenda

ZAKELIJK BLOGGEN

Datum: 23 augustus 2019
Locatie:
Usine (Eindhoven)
Status: nog 1 plek!

———————-

Datum: 20 september 2019
Locatie: Strijp-S (Eindhoven)
Status: VOL!!

Meer informatie >>

Mijn laatste blogs