Writeaholic.nl

Nieuwe PFF R&R!

Op mijn twaalfde zat ik al dagelijks urenlang op internet. Ik chatte op de TMF Chat, verklaarde mijn eerste vriendje de liefde via ICQ en gebruik al sinds jaar en dag MSN. Vanaf mijn veertiende liep ik rond met een telefoon. Een heuse Swing, waar maar liefst twintig berichtjes in opgeslagen konden worden. Ik ben opgegroeid met sms’jes, chatten en surfen. Ik wacht niet op de trein, ik w8 ff. Ik Twitter, Hyve, Facebook en LinkedIn. Ik ben verdorie een kind van de internetgeneratie! Dus toen mijn 12-jarige zusje laatst de letters NWTV met drie grote vraagtekens erachter typte, schrok ik behoorlijk.. Want wat de -piep- betekent NWTV?

Toen ik haar naar de betekenis van de afkorting vroeg, begon mijn zusje te lachen. “Nog Wat Te Vertellen” typte ze, “Duh!” (en ja die kende ik dan weer wel). Ik moest even slikken. Was het verval dan werkelijk begonnen? Zou ik me vanaf nu gaan afvragen waar ‘de jeugd’ zich in godsnaam mee bezig hield? Dat liet ik toch niet gebeuren? Ik ben 24, jong hip en happening. Ik hoef nog niet met de tijd mee te gaan, want ik ben jong genoeg om de tijd vooruit te zijn. En het feit dat je een enkele afkorting niet kent, betekent nog niet dat je je eens goed achter je natte oren moet krabben en je af moet vragen of je oud wordt. Vond ik.

Tot vandaag. In de MSN-naam van mijn zusje stond namelijk weer een andere afkorting: “Nieuwe pff r&r” gevolgd door een blozende smiley. Nu sloeg de paniek toch echt toe. Weer een afkorting die ik niet wist. WTF betekent “Nieuwe pff r&r” in hemelsnaam? Met het schaamrood op mijn kaken (zo moet mijn moeder zich 10 jaar geleden gevoeld hebben toen ze vroeg hoe je een wordbestand moet opslaan) vroeg ik haar wat haar MSN-naam betekende.

Zij: “Dat ik een nieuwe profielfoto heb op Hyves. En R&R betekent Reactie & Respect, wat je op zo’n foto kunt geven.”
Ik: “Oh. En iedereen weet wat dat betekent?”
Zij: “Jahoor.”
Ik: “Zucht. Ik word oud.”
Zij: “Nee hoor, mama wordt oud. Jij nog niet!”

Poe hey. Dat scheelt.

Saskia de Laat
Saskia de Laat is blogtrainer & content coach voor ondernemers, experts en bedrijven. Ze geeft workshops & trainingen en coacht experts één-op-één. Als tekstschrijver verzorgt Saskia inhoudelijke blogartikelen, klantcases en whitepapers.

51 comments

  1. Heb wel even zitten lachen net 🙂 Wij worden toch wel oud, ondanks dat A. daar een andere mening over heeft 😉

    En die swing.. OMG (die ken je neem ik aan wel) dat was toch echt wel een koelkast zeg!

  2. Swing = de eerste telefoon van de huidige twintigers, is het niet. Mijn nichtje (15) heeft ook altijd dat soort taal in der MSN-naam. Ik heb het opgegeven om het te begrijpen.

  3. Het klinkt erg herkenbaar (helaas)…

    Enne, die Pocketline Swings van KPN? Die heb ik nog moeten verkopen in de winkel, zo’n 16 jaar geleden :-S

    I’ll see your “getting old” and raise you a decennium.

  4. ik heb tot vorig jaar in het onderwijs gewerkt en ik dacht als 29jarige (toen 28 trouwens) echt dat ik behoorlijk bij de tijd was maar echt niet dus… er ging een keer een meisje een presentatie houden. ik wilde alvast het onderwerp weten. ze zegt: het is een stroming in muziek en kleding, dat kent u toch niet.
    ik: try me.
    meisje: u weet toch niet wat dat is. Het is hoe ik en mn vrienden ons kleden en naar welke muziek we luisteren.
    ik: aaaaah, dat ken ik: emo!
    meisje: neeeeee! geen emo! scene style!
    ik: ?????
    meisje, tegen haar vriendinnen: zie je nou wel, ze weet niet wat het is.
    ik thuis googlen… blijkt dat ik gewoon van die hele subcultuur niets wist maar dat het toch echt bestond…
    dit was voor haar waarsch net zo als het voor mij vroeger was als mijn moeder zei: is zij nou een skater? en dat ik zei: oh mijn god, nee, natuurlijk niet. dat is een alto! duh!

  5. p.s. wat ik dus ECHT niet vind kunnen, beste zus van sassie, is EGT met een G. ik bedoel, het scheelt 1 letter…. en jullie weten heus wel dat het met CH moet…
    p.s.2: sorry, nu hou ik op met mn docentengedrag

  6. msn’en… daar ben ik in de vorige eeuw al mee opgehouden…valt me nog mee dat je netjes een ‘n’ schrijft achter werkwoorden. dat zie je ook veel: fietse, lope, schrijve, houde… egt vet irri……

  7. Tja, officieel is ‘MSN-en’ geen taal.

    Het is een communicatiemiddel, en communiceren doe je vaak met handen en voeten in een vreemde taal.

    En vet? Zeker! 😉

  8. En dan hebben we nog;
    Hun
    Kunnen, kennen, kannen
    Jou en Jouw
    D of T of gewoon DT

    we worden oud en dingen veranderen. Goed Nederlands taalgebruik lukt nog maar schrijven (leesbaar) is een grotere moeite 🙂

  9. Ergens is het ook wel weer handig, want je herkend direct met welke leeftijdscategorie je te maken hebt. Afkortingen vind ik wel okay, bewust spelfouten maken, zoals Elsbeth al aangaf, vind ik voornamelijk dom overkomen. Kan me haast niet voorstellen dat er mensen zijn die dom over willen komen.

  10. @Arvid Mijn zusje verwisselt de CH met de G (want dat typt sneller) en jij kan tegenwoordig geen fatsoenlijk Nederlands meer omdat je teveel Engels spreekt ;-)! Zo heeft iedereen z’n eigen afwijking hihi!

  11. maar ik wil niet dom zijn hoor het typt gewoon wat sneller en ik praat met veel mensen dus ja dan moet je snel kunnen typen

    xx

  12. zolang je maar onthoudt hoe het wel moet! anders krijg je straks dat je ergens wilt solliciteren en dat je brief vol fouten staat of dat je een toets op school moet maken en dat je daar een soort msn/straattaal in gaat zetten. ik heb engels gegeven en ik kreeg serieus tentamens waarvan ik dacht: is dit een rap?? of is dit een serieus essay? dat werd dan dus een 1. ‘je moet iets minder tmf kijken en iets meer in je boeken’ schreef ik er dan bij. gemeen van mij he? 🙂

  13. haha ja best gemeen
    maja dat kan ze er bij mij niet bij schrijven want ik kijk nooit tmf
    en weetje ik ken iemand van de middelbare en die had een engels toets en ze had alles in het frans op geschreven en toen schreef de juf er onder ‘dit is engels he geen frans’ dat is pas gemeen

    xx

  14. Wat “Nieuwe pff r&r” betekent vind ik meer verontrustend dan het feit dát het een afkorting is.
    Posten dat je een nieuwe profielfoto hebt en dat je vraagt om reacties en ‘respects’, dat vind ik veel lamer. Sorry Astrid, maar dat zijn echt geen belangrijke dingen in het leven.

    Peace.

  15. @Bas Misschien kan je het je niet meer herinneren (geen idee hoe oud je bent)… Maar als je 12 bent en in groep 8 zit van de basisschool, dan is dat heel belangrijk.. 😉

  16. GE-WEL-DIG!! Ik word bijna 30… Heb een dochter van 6 (goddank)… Ikzelf ben dus ook opgegroeid met msn en dergelijken, als kwam dat eigenlijk pas goed op gang toen ik een jaar of 14-15 was… De meeste afkortingen ken ik ook wel… Dochter van 6 gebruikt nu TZVW en anderen. Blij dat ik af en toe ook Spangas kijk, dus WEET wat het betekent…

  17. eey alsbeth ik had ook een vriendje hoor maar het is uit maar ik heb geen kamerplant hoor 😛 maja daarom wil ik geen vriendje meer nu

  18. @Martine thanks voor die lijst :)! Kan ik de volgende keer als naslagwerk gebruiken! En afstuderen met een 10? Dat lijkt me niet.. Met een 8 ben ik ook al super blij!

  19. Oooh, met dit soort dingen voel ik me ook heel oud worden. Ik zie het soms al bij teksten van mijn achternichtjes die elkaar via hyves berichten sturen… *snel doorklikken/ontkenningsfase*

    Wat trouwens ook erg goed werkt om je ouder te laten voelen dan je bent, is als een kind je aanspreekt met ‘u’ of ‘mevrouw’.. arg!!!

    xxxx

  20. Oooh dit is zo herkenbaar! Ik voel me ook steeds vaker “oud”! En dat met slechts 26 lentes leeftijd. Al die afkortingen en sommige nieuwe ‘gadgets’ hou ik niet meer echt bij.

  21. Omg (die kennen we allemaal toch wel?), dat je je oud voelt, begrijp ik volledig. Ik ben 21 en heb t al af en toe… Ik word op m’n werk regelmatig aangesproken met ‘mevrouw’, daar kan ik mee leven. Maar als ik ga party-en, zoals op Bevrijdingsdag, dan doet het me pijn, haha.

    Ik vind trouwens die lijst met afkortingen van Martine echt geniaal… ik ga m gebruiken om leeftijdsgenoten te pesten…

  22. Ik kwam hier terecht omdat ik aan t googlen was naar de betekenis van R&R en heb dus je artikel en de reacties gelezen, heel erg herkenbaar en leuk maar inmiddels voel ik me egt wel een ouwe muts met mijn 41 jaar…. 😉

  23. Misschien zou dit een goed advies zijn voor die zich oud voelen om het feit dat ze populaire afkortingen niet begrijpen, maar ook voor tieners die totaal niet weten wat de afkortingen moeten voorstellen.

    De truc is om je niet beschaamd te voelen wanneer je iets niet weet, want sinds 10 jaar geleden zijn er duizenden afkortingen bijgekomen en het kan ook niet zijn dat iedereen alle afkortingen kent, dus om er eerlijk voor uit te komen (wat volwassenen soms ook niet durven) is wat je toch respect geeft.

  24. Okeee, bij het googelen naar de betekenis van R&R (na het lezen van een tweet, dat dan weer wel) kwam ik hier terecht. Leuk stukje, nog leukere reacties 😉 Ik hoop dat Astrid wel doorheeft dat ze zich vrij belachelijk maakt 🙂 Maar ach, ze groeit er wel overheen!

  25. Hehe, supergrappig stukje.

    Erg herkenbaar idd.

    Ik ben ooit blinkend van trots naar huis gewandeld toen mijn leerlingen onder de indruk waren dat ik wist wat MSN was.. Nu ik er over nadenk, betekent dat waarschijnlijk gewoon dat ze dachten dat ik nóg ouder was dan ik werkelijk ben.. bummer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Saskia!

Blogtrainer & contentcoach. Ik geef workshops, trainingen & advies op het gebied van zakelijk bloggen en contentmarketing. Ook schrijf ik inhoudelijke teksten zoals blogs, whitepapers en klantcases. Koffie drinken? Neem even contact met me op!
Workshop Agenda

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Locatie: Eindhoven
Datum: 7 augustus
Duur: hele dag
Vrij: nog 2 plekken

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Datum: 18 september
Locatie: Eindhoven
Duur: hele dag
Vrij: VOL!!

Meer informatie >>