Writeaholic.nl

Eerste Hulp Bij Afvallen?

Ik heb geloof ik pas 23976346 keer gezegd dat ik nu echt eens moet gaan afvallen. Tegen mezelf. Tegen mijn vriendinnen. Tegen  mijn vriend. Tegen jullie. En geloof het of niet, ik heb een abonnement genomen op de sportschool (ruim een jaar geleden), ik koop en eet meer fruit, drink minder frisdrank, snoep amper. Ik kook elke avond, eet een a twee keer per week vis. Maar heel heel stiekem ben ik alleen nog maar aangekomen.

Natuurlijk komt dat door het tekort aan regelmaat, mijn wekelijkse stappartijen, tekort aan slaap en mijn liefde voor afvallen53pasta. Maar toch leef ik niet ongezond. In vergelijking met vriendinnen zeker niet. Overgewicht zit in mijn genen. Een kadootje van m’n oma (thanks gran). En dus is ‘even wat kilootjes kwijtraken’ er niet bij voor mij. Een voorbeeldje: toen ik (twee jaar geleden) tien weken een speciaal programma volgde (dieet plus 3x per week sporten) ben ik uiteindelijk 1 kilo afgevallen. 1 zielige, nutteloze, belachelijke kilo. Na tien weken afzien! Wat een frustratie.

Momenteel heb ik een bmi van 26. En dat moet dus echt effe omlaag. Niet met wat gewoontes aanpassen, nee, ik weet dat ik het roer drastisch om moet gooien. Vier keer per week sporten, low cal en low carb eten. Niet snoepen, niet snacken en vooral NIET drinken. En dat wil ik eigenlijk ik niet. Of ja, ik wil wel afvallen, maar het idee dat ik de rest van mijn leven aan de lijn moet staat me zo ontzettend tegen. Want als ik het eraf heb, dan vliegt het er zo weer aan. En ik hou van een lekker wijntje op zijn tijd. Of een lekker biertje. Of wat olijfjes of wat brood met pesto of garnaaltjes in knoflookolie. Of verse pasta gevuld met zalm of champions of…

Afijn, een jaar lang niet lekker eten, amper een wijntje en amper wat lekkers, is echt niet te doen. Het is algemeen bekend dat je, als je iets lang moet volhouden (minstens een jaar), ook af en toe moet kunnen zondigen. Toch? Of wil ik het gewoon niet graag genoeg en zoek ik excuses? Ik weet het niet. Ik ken alle mogelijke dieten al van voor tot achteren, maar geen enkel dieet is en lekker en gezond (en geen crashdieet a la Sonja) en geeft me toch de houvast die ik nodig heb. Ik ben ook al eens bij een diëtiste geweest, maar dat heeft ook weinig opgeleverd. Die zei dat ik 8 tot 10 boterhammen per dag moest eten. Onzin dus.

Er zijn ook zoveel ingewikkelde details. Want als je dan zondigt, wat kan dan wel? En wat weer helemaal niet? En hoe zorg ik ervoor dat ik die paar keer per week ga sporten? Dat kan echt niet van de ene op de andere dag. En nog zoiets, hoe krijg ik mijn vriend gemotiveerd om me te helpen en niet naast me te gaan zitten snacken? Zoveel vragen. Ik wil zo graag een kilootje of 10 kwijt. Maar waar haal je de motivatie vandaan om zo drastisch je levenstijl om te gooien? Waar haal je de tijd en de energie vandaan? Waar haal je het geld vandaan? Hoe houd je het vol? Zucht. Ik weet gewoon niet hoe te beginnen…

Saskia de Laat
Saskia de Laat is blogtrainer & content coach voor ondernemers, experts en bedrijven. Ze geeft workshops & trainingen en coacht experts één-op-één. Als tekstschrijver verzorgt Saskia inhoudelijke blogartikelen, klantcases en whitepapers.

6 comments

  1. Gewoon stress hebben, dat helpt 😉 Afgelopen jaar daardoor 7 kilo afgevallen. Buikje blijft, maar sport te weinig. En ik lust weinig, maar wat ik dan lust zet natuurlijk wel aan (paling, chipjes).

    Nee stress blijft het beste. Dat is alleen voor andere delen van je lichaam weer niet goed 😛

  2. Zullen we samen beginnen? Ik zou 1 jan. weer een poging wagen maar tis er nog steeds niet van gekomen… ik heb precies hetzelfde (ook met die genen en mijn liefde voor eten).

  3. @Marieke: maar jij bent helemaal niet te zwaar, maatje 40 schat ik. (Heb die mooie studio foto’s van jou gezien op je flickr!)

  4. Het is moeilijk ja! Ik wil er ook nog 8 kwijt, het liefst nog iets meer. 10 zal ook wel ideaal zijn ja voor mij. Ik zwem 2x per week en strax als het weer warmer is en minder donker, ga ik weer fietsen. Dat heeft me zo rond de zomer ook van 7 kilo verlost. Dus er is hoop! Maar je doet het niet van de een op de andere dag. Ik vond dat fietsen leuk en de kg’s gingen er ook af. Dat ging fijn! Nu eet ik zoveel mogelijk fruit en 6 broodjes op een dag. Dat laatste alleen maar om de roep naar snoep te voorkomen. En groene thee drinken, schijnt goed te zijn. maar of het helpt? Zo in deze donkere dagen zeker niet. Ik heb nu op een koude trieste avond alleen maar zin in een lekkere koek. Of 2.

    [Was tijdje niet meer hier geweest, maar wat heb je een mooie lay!! Ik volg je nu trouwens ook op Twitter]

  5. Ik kan hieruit opmaken dat je wel weet wat je moet doen om af te vallen, maar op de één of andere manier wil het maar niiet lukken. Mijn advies is dan ook om te zorgen voor een strak schema waaraan je je houd en niet te geloven in allerlei diëten, of ze in ieder geval niet te kopen.

    Het is waar dat de meeste dieten wel werken, maar het is gewoon de moeite niet om ze te proberen. Ik denk dat je beter actief kan gaan fitnessen in de sportschool, dat is een vorm van beweging die wel helpt om de kilootjes eraf te krijgen. Hoe meer je sport, des te lekkerder je je gaat voelen. Als je eenmaal bent begonnen met fitness werkt het verslavend. Succes met afvallen en ik ben benieuwd hoe het nu met het afvalen gaat dus laat gerust een berichtje achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Saskia!

Blogtrainer & contentcoach. Ik geef workshops, trainingen & advies op het gebied van zakelijk bloggen en contentmarketing. Ook schrijf ik inhoudelijke teksten zoals blogs, whitepapers en klantcases. Koffie drinken? Neem even contact met me op!
Workshop Agenda

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Locatie: Eindhoven
Datum: 7 augustus
Duur: hele dag
Vrij: nog 2 plekken

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Datum: 18 september
Locatie: Eindhoven
Duur: hele dag
Vrij: VOL!!

Meer informatie >>