Writeaholic.nl

Creatief = origineel?

Ik zou best wel eens een boek willen schrijven. Misschien liever nog een filmscript, want in mijn hoofd zie ik een verhaal altijd tot leven komen (camera beweegt en zoomt in op borsten..) Ik heb genoeg fantasie, dus dat is het probleem niet, maar als puntje bij paaltje komt verwerp ik echt elk idee. Want als ik iets schrijf, dan moet het wel heel creatief zijn. En creatief staat gelijk aan origineel. En als ik origineel zeg, dan bedoel ik echt origineel. Een verhaal dat nog nooit verzonnen is, nog nooit gelezen is en zelfs niet terugslaat op de Bijbel of een of ander eeuwenoud verhaal, maar wel realistisch blijft natuurlijk.

Afijn, na 15 jaar hard nadenken, creatief proberen te zijn en een dozijn dozijn (kan dat?) verfrommelde papiertjes en gedelete word files, ben ik er achtergekomen dat dat toch vrijwel onmogelijk is. Ik bedoel, elk woord, elk verhaal is al eens verteld. Misschien net iets anders dan dat het in mijn hoofd zit, maar toch.

Ik denk dat ik kan wachten tot ik een ons weeg eer ik een echt origineel verhaal heb bedacht. Iets waarvan mensen denken ‘wow, zoiets heb ik nog nooit gelezen. Wat origineel!’ Maar waarvan ze tegelijk ook denken: ‘wow, zoiets heb ik nog nooit gelezen. Wat goed!’ Misschien moet ik daar maar een verhaal over schrijven, over een zielig meisje dat urenlang naar het computerscherm zit te staren en uit pure frustratie en verveling in slaap valt! Maar ach, zelfs dat is niet meer origineel, er bestaat namelijk al een enorm boeiende film van 5 uur waarin je niets anders ziet dan een of andere man die ligt te slapen…

Saskia de Laat
Saskia de Laat is blogtrainer & content coach voor ondernemers, experts en bedrijven. Ze geeft workshops & trainingen en coacht experts één-op-één. Als tekstschrijver verzorgt Saskia inhoudelijke blogartikelen, klantcases en whitepapers.

8 comments

 1. Tja helaas denken meer mensen wel eens: Had ik toen mijn idee maar uitgevoerd.

  Vaak heb ik wel ideeen maar ben ik niet creatief genoeg en al zeker niet grafisch (dat weet je)

  Maar als je nu eens al die briefjes bij elkaar voegt en daar een verhaal van probeert te maken, dan ben je toch al iets verder? En waarom kun jij geen shopaholic serie schrijven? Moet niet zo moeilijk voor je zijn 😉

  Owja die film ken ik, zelfs bij Nederlands moeten kijken, kan hem alleen niet zo snel vinden bij IMDB

 2. Daarom heb ik twee maanden niet geschreven. Niet origineel, niet goed genoeg, te perfectionistisch.
  Maar als je eindelijk een ons weegt, heb je nog niets, dus probeer het!

 3. Het lijkt mij geweldig om een boek te kunnen schrijven, het lijkt mij ook geweldig om voor een tijdschrift te werken maar het zit niet op die manier in mij 🙂 mijn weblog is leuk maar of ik het ooit verder kan schoppen?! 🙂 dromen zijn wel mooi!

 4. Ik neem aan dat je een doel hebt met het schrijven van een boek, hetzij iets anders. Orginaliteit ligt in het feit in de manier waarop je je boodschap ovedraagt aan de lezer, niet aan wat je te zeggen hebt.
  Het gaat om jouw visie op de boodschap die je wilt overdragen. Is deze anders dan de massa, dan ben je origineel en dus wellicht creatief.

  Ps. Sassie gewoon gaan schrijven, als je iets wilt vertellen dan is dat altijd van waarde. Of iemand dat nu orgineel vind of niet.

  Kissssss, Colle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Saskia!

Blogtrainer & contentcoach. Ik geef workshops, trainingen & advies op het gebied van zakelijk bloggen en contentmarketing. Ook schrijf ik inhoudelijke teksten zoals blogs, whitepapers en klantcases. Koffie drinken? Neem even contact met me op!
Workshop Agenda

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Locatie: Eindhoven
Datum: 7 augustus
Duur: hele dag
Vrij: nog 2 plekken

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Datum: 18 september
Locatie: Eindhoven
Duur: hele dag
Vrij: VOL!!

Meer informatie >>