Writeaholic.nl

Bittere smaak door pijnboompitten

Sinds drie dagen krijg ik bij werkelijk alles wat ik eet of drink een hele vieze bittere smaak in mijn mond. Zo’n metaalachtig smaakje wat je ook proeft als je light-producten drinkt (getver). De smaak blijft weg zolang ik niets eet of drink, maar komt meteen terug zodra ik een hap neem van wat-dan-ook. Goed voor de lijn, maar erg vervelend!

Een zoektocht via Google leverde al gauw de oorzaak op: ongeroosterde pijnboompitten. Bij sommige mensen veroorzaken ze schijnbaar een soort van allergische reactie in de mond die zelfs tot een week na het nuttigen voor het eerst kan optreden en zeker 3 tot 5 dagen aanhoudt. En, je raadt het al, uiteraard heb ik deze heerlijke boosdoeners een week geleden gegeten in een frisse salade.

Omdat ik echt dol ben op nootjes, pitjes en zaden gooi ik met regelmaat (on)geroosterde pijnboompitjes door mijn sla. Een dergelijke reactie heb ik echter nog nooit eerder gehad. Maar ook daar is een verklaring voor. Het zijn namelijk niet alle pijnboompitten die het smaakeffect veroorzaken. Europese pitten (dun, witachtig en lang) kunnen gewoon gegeten worden, maar de Chinese (dik, gelig en kort) veroorzaken soms ernstige smaakvervorming. De reactie komt waarschijnlijk door de vetzuren in deze oosterse pitten, maar zeker weet men het niet. Voorlopig dus maar even geen pitten meer, want getver, eten en drinken is echt geen pretje zo!

Bronnen:
SoChicken
Wikipedia
Allergieplein

Saskia de Laat
Saskia de Laat is blogtrainer & content coach voor ondernemers, experts en bedrijven. Ze geeft workshops & trainingen en coacht experts één-op-één. Als tekstschrijver verzorgt Saskia inhoudelijke blogartikelen, klantcases en whitepapers.

5 comments

  1. Ja, irritant: maaltijdsalade van AH veroorzaakte dit effect bij mij ook. ’t Begon na ongeveer 2 dagen en duurde 4 dagen. Zodra ik iets at kwam de bittere smaak weer keihard terug 🙁
    We hebben zo vaak die salades en nooit eerder last gehad. Er zaten nu wel erg veel van die dingen in en het viel me tijdens het eten al op dat ze dikker en geler waren dan anders: waarschijnlijk gebruikte AH nu de chinese variant…

  2. Lastig hé. Ik heb het laatst ook gehad. Idd goed voor de lijn. Het heeft niets te maken met roosteren of niet maar met chinese pijnboompitten. Deze scheiden een stof af triglycerine waardoor je een bittere smaak in je mond krijgt.

    Gr Danique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Saskia!

Blogtrainer & contentcoach. Ik geef workshops, trainingen & advies op het gebied van zakelijk bloggen en contentmarketing. Ook schrijf ik inhoudelijke teksten zoals blogs, whitepapers en klantcases. Koffie drinken? Neem even contact met me op!
Workshop Agenda

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Locatie: Eindhoven
Datum: 7 augustus
Duur: hele dag
Vrij: nog 2 plekken

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Datum: 18 september
Locatie: Eindhoven
Duur: hele dag
Vrij: VOL!!

Meer informatie >>