Writeaholic.nl

Webloggen is (zeg maar echt) mijn ‘ding’

Nederlanders hebben tegenwoordig geen hobby’s meer. Geen interesses, geen passies, geen talenten. We hebben geen kwaliteiten meer, geen competenties of specialiteiten.

Neen.
Niks van dat alles.

Het enige wat wij Hollanders tegenwoordig nog hebben, is een ‘ding’. Of, als we geluk hebben, meerdere ‘dingen’. Zet een willekeurig tv-programma op ding-day-logo-sunshine-trans(bijvoorbeeld So you think you can dance), en de ‘dingen’ worden je om je oren geslingerd.“Ja weet je, dansen / schrijven / zingen / bloggen / koken / fiereljeppen-met-een-banaan-tussen-mijn-billen is gewoon echt mijn ding”. Of wat dacht je van de gouwe ouwe ‘doe je ding!’? We wonnen er het songfestival in 1975 mee. Paulien Cornelisse schreef er een werkelijk briljant boek over. En dat is eigenlijk best wel logisch, als je bedenkt dat een ‘ding’ al lang geen doodgewoon voorwerp meer is.

Het nieuwe ‘ding’ is je nieuwste favoriete bezigheid. “Sinds ik die digitale spiegelreflex camera heb, is fotograferen eigenlijk best wel mijn ding geworden.” Als je schoonouders voor het eerst komen eten, dan is dat niet spannend of heftig, of eng. Dan is dat best wel een ‘ding’. En natuurlijk is een ‘ding’ ook iets heel geheimzinnigs, waarvan alleen insiders de betekenis weten. “Ik moet dat ene ding voor Pieter nog opknappen, weet je wel?”.

Conclusie? Het nieuwe ‘ding’ is het toppunt van luiheid. Het toppunt van creatieveloosheid. Ideaal voor wie geen zin heeft om zich duidelijk uit te drukken, voor wie geen moeite wil doen om het juiste woord te vinden. Het ‘ding’ heeft een (diepere) betekenis of een emotionele lading naar keuze. En dat vind ik wel  zó onduidelijk (en niet te vergeten irritant!) dat ik er zelf bijna een dinges van zou worden.

En dus vraag ik me af. Hoe lang zal het nog duren voordat de beschrijving in de Dikke Van Dale er zo uit komt te zien:

ding het; o -en; -etje 1 voorwerp, zaak 2 gebeurtenis: de ~en die komen en gaan 3 klein kind, meisjewat een pienter ~4 eigenschap, talent of hobby of iets anders naar keuze: dansen is (zeg maar) echt mijn ~

Saskia de Laat
Saskia de Laat is blogtrainer & content coach voor ondernemers, experts en bedrijven. Ze geeft workshops & trainingen en coacht experts één-op-één. Als tekstschrijver verzorgt Saskia inhoudelijke blogartikelen, klantcases en whitepapers.

15 comments

  1. Haha. Heel erg leuk!

    Ik denk dat mensen sowieso veel minder creatief zijn geworden, alles wordt ons voorgeschoteld in standaard formats die alleen nog maar in cd-speler/magnetron/dvd-speler of aan de muur hoeven.

  2. Haha, geweldig… Het valt idd heel erg op, het klinkt ook best diepzinng als mensen het zeggen, terwijl het dat juist niet is.
    Ik betrap mezelf er ook weleens op, haha… 😉

  3. Ik hoorde het bij SYTYCD ook de hele tijd. Toen besefte ik me ook hoe erg het eigenlijk is. Daarom had ik me al meteen voorgenomen om in ieder geval andere zinsbouw en woordconstructies te gaan gebruiken. Dat is nu echt mijn ding!

  4. Hé Sas, je hebt je blog leuk gerestyled! Heb het boek in kwestie hier trouwens naast me liggen, echt enorm leuk voor alle taalfielen!

  5. @Martijn het ligt ook hier naast mij :-)! Ben er dol op. Wbt de layout, ik ben er nog niet helemaal over uit of ik ‘m mooi vind zo, maar was toe aan wat rust..

  6. Ik maak liever dingen met dingen. Ik fotografeer met een ding, ik maak tekeningen met een ding en ik maak dingen door middel van klei.

    Maar taalverloedering is het inderdeed wel.

  7. Hi there!

    Ik (Tijne) ben nieuw in blogland. Toevallig kwam ik op die van jou terecht. Leuk dat je het over het boek van Paulien hebt! Toevallig heb ik hem voor mijn verjaardag gekregen van een vriendin. Stond al langer op mijn verlanglijstje.

    Maar schrijven is dus ook ‘mijn ding’ ;). en mijn blog wil ik testen wat mensen van mijn schrijfkunsten vinden. Ik zou het erg leuk vinden als je eens een kijkje neemt en een reactie achterlaat! tijneschrijft.web-log.nl

    Ciao!
    Tijne

  8. Wat leuk dat je een kijkje hebt genomen! Maar natuurlijk wel jammer dat je het niet kunt lezen. Ik ben bang dat het inderdaad aan je computer ligt 🙁

    Misschien kun je, als dat niet teveel moeite is, de tekst kopieren en in Word plakken? (Sowieso wel handig mocht je vaker last hebben van kleine letters!)

    Tijne

  9. Hey Sas,

    Wat heb je dat weer heerlijk verwoord!

    Dat boekje hoop ik volgende week voor mijn verjaardag te krijgen.. 😉

    XX

  10. Hey die Saskia!

    Ik heb een nieuw verhaal op m’n blog gezet. Kun je eens kijken of je die wel kunt lezen. Wellicht zijn er meer mensen die er problemen mee hebben, dus dat is gelijk een goede check!

    x,

    Tijne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Saskia!

Blogtrainer & contentcoach. Ik geef workshops, trainingen & advies op het gebied van zakelijk bloggen en contentmarketing. Ook schrijf ik inhoudelijke teksten zoals blogs, whitepapers en klantcases. Koffie drinken? Neem even contact met me op!
Workshop Agenda

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Locatie: Eindhoven
Datum: 7 augustus
Duur: hele dag
Vrij: nog 2 plekken

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Datum: 18 september
Locatie: Eindhoven
Duur: hele dag
Vrij: VOL!!

Meer informatie >>