Facebook lanceert friend lists & subscribe: het antwoord op Google Plus

Facebook lanceert deze week twee impactvolle nieuwe functionaliteiten. De eerste nieuwe functionaliteit heeft gevolgen voor de manier waarop gebruikers hun vrienden kunnen beheren: smart lists & restricted lists geven je controle over wat jouw vrienden van jou zien. Daarnaast geeft Facebook je met de subscribe button meer controle in wat jij van anderen te zien krijgt. Het antwoord op de circles van Google+ is daarmee (bijna) compleet.

Facebook vernieuwt Friends lists: het antwoord op Google+

Facebook kondigde begin deze week aan de functionaliteiten rondom het beheer van vrienden aan te passen. De gebruiker krijgt dankzij deze nieuwe functionaliteiten veel meer controle over wie wat te zien krijgt. Het is vanaf deze week eenvoudiger om vrienden in lijsten in te delen en er zo voor te zorgen dat alleen bepaalde groepen vrienden specifieke informatie te zien krijgen. Ook zijn nieuwsoverzichten van bepaalde groepen in één oogopslag te zien en kan het eigen profiel worden afgesloten voor bepaalde groepen (lijsten).

Smart Lists
Facebook introduceert de Smart Lists, automatisch gegenereerde lijsten van vrienden op basis van je relatie met je vriend. Zo kan aan de hand van de middelbare school van een Facebookgebruiker automatisch een bepaalde groep met oud-klasgenoten worden aangemaakt. Deze groep wordt automatisch samengesteld uit Facebookvrienden die ook op dezelfde school hebben gezeten. De Smart Lists bestaan standaard uit werk, school, familie en woonplaats en zijn handmatig aan te passen.

Zelfgemaakte lijsten
Facebook geeft je de mogelijkheid om vrienden toe te voegen aan ‘close friends’ en aan een lijst ‘kennissen’. De updates van close friends verschijnen bovenaan in de nieuwsupdate, de updates van kennissen niet standaard, wel wanneer ze een veranderde burgerlijke staat hebben of verhuizen. Ook kun je als gebruiker eigen lijsten aanmaken, een functionaliteit die al langer bestond maar erg onduidelijk was. Je kunt notifications instellen op basis van een lijst; zo ontvang je altijd een mailtje wanneer een vriend uit een lijst een update plaatst. Een belangrijk verschil met Google+ is dat vrienden niet de naam zien van je lijst, maar wel elkaars naam! Ze kunnen dus zien wie er allemaal in jouw lijsten staat en met wie de update gedeeld is.

Restricted lists
Tot slot lanceert de dienst restricted lists: vrienden in deze groep kunnen alleen updates en foto’s zien van jou als je ze ‘publiek’ deelt (dus niet naar ‘alleen vrienden’). Je kunt bij elke update aan te geven welke lijst of lijsten jouw statusupdate mag zien. Ook kun je instellen welke lijsten bepaalde onderdelen van het eigen profiel mogen zien, zoals werkgeschiedenis, woonplaats en specifieke voorkeuren. Via een nieuwe pagina is bovendien een specifiek Nieuwsoverzicht van de updates van een bepaalde lijst te zien. Zo wordt alle nieuwe informatie van bijvoorbeeld de groep ‘close friends’ gebundeld om de informatie overzichtelijker te maken. Bron: Facebook blog.

Het antwoord op Google+ is compleet

Dankzij de nieuwe subscribe functionaliteit heb je daarnaast ook invloed op wat jij van jouw vrienden te zien krijgt. Je krijgt zelf namelijk een stuk meer controle over je nieuwsoverzicht. Je kunt nu:

  1. Kiezen welke soort updates je te zien krijgt in je nieuwsoverzicht
  2. (Publieke) updates ontvangen van mensen, ook al ben je geen vrienden, door op de subscribe button te klikken
  3. Ook andersom, mensen je (publieke) updates laten ontvangen, ook al ben je geen vrienden, door een subscribe button op je eigen profiel te plaatsen

Bepalen welke soort updates je te zien krijgt

Op dit moment krijg je alle updates van je vrienden in je nieuwsoverzicht. Met de subscribe button, kun je instellen hoeveel je van ze te zien krijgt. Je kunt kiezen uit:

  • Alle updates: alles wat ze publiceren (dus ook likes etc.)
  • Most updates: dat is wat je normaal gesproken ziet
  • Important updates only: alleen de highlights, zoals een nieuwe baan, verhuizing of verandering in relatiestatus

Je kunt daarnaast ook nog, per vriend, kiezen wat voor soort updates je wil zien. Zo wil je bijvoorbeeld wel foto’s van de ene vriend zien, maar geen spelletjesupdates. En misschien heb je ook wel een vriend die je niet wil ‘ontvrienden’, maar waar je verder niets van hoeft te zien. Kiezen wat je precies van een bepaalde vriend te zien krijgt is optioneel, niet verplicht.

Een subscribe button op je profielpagina

De andere nieuwe functie, ‘interessante mensen volgen’, houdt heel simpel in dat je publieke updates van mensen kunt ontvangen, waar je niet bevriend mee bent. Andersom houdt het in dat je berichten kunt pushen naar mensen, waar je liever geen vrienden mee bent op Facebook, zoals bijvoorbeeld je baas of je docent.

Als je zelf ‘subscribers’ wil, en je publieke updates dus met meer dan alleen je vrienden wil delen, kun je zelf zo’n subscribe button aanvragen. Dat doe je via de Subscriptions Page, waar je op ‘allow subscribers’ klikt. Zodra je abonnees toelaat, kun je bepalen wie reacties kan achterlaten en welke notificaties je wil ontvangen. Op je profiel verschijnt een ‘abonnees tab’, waar je kunt zien wie jou allemaal ‘volgen’.

Wat vind jij van deze update? Heeft Google+ nog een kans? Dit artikel werd eerder (in een andere bewerking) gepubliceerd op Frankwatching.

Tweet about this on Twitter4Share on Facebook0Share on LinkedIn3Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone